HBO-bachelor Vertaler Frans

Vakgebied

HBO-bachelor Vertaler Frans

De NVAO-geaccrediteerde opleiding HBO Vertaler Frans biedt een goede start voor een carrière als vertaler. Behandelt alle aspecten van vertalen én het bestaan van een freelancer.

Nog dagen! Laatste dag! Tot 24 april
ASUS Chromebook- actie. Schrijf nu in!

Schrijf je vóór 24 april in voor een volledige HBO-bacheloropleiding, masteropleiding of Associate degree en ontvang een ASUS Chromebook t.w.v. € 349,- voor maar € 89,-. Met de ASUS Chromebook werk je in de cloud en worden je bestanden automatisch opgeslagen en beveiligd. Met zijn snelle prestaties, lange batterijduur en stevige behuizing is hij ideaal voor studie, werk én voor onderweg. 

Meer over deze actie

Je opleiding 14 dagen op proef

Een opleiding is een belangrijke investering in je toekomst. Dat maakt het besluit om in te schrijven voor een opleiding soms ook zo lastig. Geen zorgen! Bij de LOI loop je geen enkel risico wanneer je inschrijft voor een opleiding. Je kunt je opleiding 14 dagen geheel vrijblijvend uitproberen.

Zo werkt het

Na inschrijving ontvang je het lesmateriaal thuis. Je kunt dan gewoon aan de slag en je ziet wat je gaat leren. Als de opleiding toch niet bij je blijkt te passen, om wat voor reden dan ook, dan kun je de opleiding kosteloos annuleren. Alleen de kosten voor het terugsturen van het lesmateriaal zijn voor jouw rekening.

Vragen? Bel ons!

Wil je met ons overleggen over je studiekeuze, voordat je je inschrijft? Of heb je nog vragen over een opleiding? Bel ons. Wij helpen je graag!

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

In het kort

In het kort

De NVAO-geaccrediteerde opleiding HBO Vertaler Frans biedt een goede start voor een carrière als vertaler. Behandelt alle aspecten van vertalen én het bestaan van een freelancer.

Collegegeld thuisstudie
36 x € 199,00
Studielast
240 EC's
Type
HBO-bachelor
Diploma
HBO-bachelorgetuigschrift
Erkenningen
NVAO, ministerie van OCW, ITK

Werk maken van je liefde voor de Franse taal? Dan is de bacheloropleiding HBO vertaler Frans een goede keuze. Een vertaler kan voor diverse opdrachtgevers aan de slag. Bijvoorbeeld voor het vertalen van zakelijke contracten, praktische handleidingen of commerciële uitingen.

Vertalers kunnen in loondienst werken van een bedrijf of een groter vertaalbureau, maar ook een eigen vertaalbureau starten is heel goed mogelijk. Dit is een uitstekende manier om zelf je werktijden en –uren te bepalen en zo een baan te combineren met andere bezigheden.

Deze NVAO-geaccrediteerde opleiding HBO Vertaler Frans biedt een goede start voor een carrière als vertaler. De opleiding behandelt een grote variatie aan onderwerpen. Bovendien is het mogelijk om al tijdens deze opleiding de basis leggen voor een specialisatie aan de hand van de inleidende modules op het gebied van juridisch, technisch, medisch, financieel-economisch en literair vertalen. En natuurlijk wordt tijdens de opleiding ook de basis gelegd voor het werken met vertaaltools. Tijdens de gratis contactdagen worden alle vaardigheden getraind onder begeleiding van docenten met veel vertaalervaring.

Daarom kies je voor de opleiding HBO-bachelor Vertaler Frans

 • Flexibel studeren en straks flexibel werken.
 • Geaccrediteerd door de NVAO, dus van bewezen kwaliteit.
 • Behaal een door de overheid erkend HBO-bachelorgetuigschrift.
 • Inclusief alle benodigde vakliteratuur.
 • Keuze uit diverse specialisaties
 • Inclusief extra contactdagen.

NVAOMinisterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

 

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De opleiding HBO Vertaler Frans is een goede keuze voor iedereen die van de Franse taal houdt en zich hier beroepsmatig mee bezig wil houden.

Met het bachelorgetuigschrift HBO Vertaler Frans op zak zijn de mogelijkheden legio. Zo ligt een startfunctie als vertaler Frans bij een vertaalbureau binnen handbereik, maar is het ook mogelijk om als zelfstandig vertaler aan de slag te gaan en volledig eigen baas te zijn. Een freelance vertaler heeft alle vrijheid en flexibiliteit, waardoor de werkzaamheden gemakkelijk te combineren zijn met bijvoorbeeld een gezin of andere bezigheden.

Je volgt deze opleiding via flexibel deeltijdonderwijs. Deeltijdopleidingen zijn bij uitstek geschikt voor professionals die een opleiding willen volgen naast een baan.

Meer over de doelgroep

Als vertaler houd je je bezig met het omzetten van geschreven tekst naar een andere taal. Meestal vertaal je vanuit een vreemde taal (de brontekst) naar je moedertaal, maar andersom is ook mogelijk. Beide kanten komen ruimschoots aan bod in deze opleiding.

Wil je je na deze opleiding verder specialiseren in een bepaalde vertaaldiscipline? Ook dan biedt deze opleiding een uitstekende basis. Je volgt al tijdens deze opleiding inleidende modules waarin je alvast proeft aan een specialisatie op het gebied van juridisch, medisch, financieel-economisch, technisch of literair vertalen.

Ontdek de arbeidsmarkt

Naast een functie als vertaler bij een vertaalbureau of het starten van je eigen vertaalbureau zijn er verschillende andere functies waar je in terecht kunt. Bijvoorbeeld bij exportgerichte bedrijven of (overheids)instellingen met internationale betrekkingen.

Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) verwacht dat de banenmarkt voor tolken en vertalers de komende jaren zeer goed is en er een toenemende behoefte aan arbeidskrachten op taalkundig gebied is.

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan


Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

Toelating

Er zijn verschillende manieren om te worden toegelaten tot deze opleiding. Zo ben je toelaatbaar op grond van een HAVO-, VWO- of MBO 4-diploma. Ook een propedeusegetuigschrift (HBO of WO) geeft recht op toelating. Beschik je niet over een van deze diploma’s? Dan vind je hieronder de andere mogelijkheden.

Toelatingsprogramma

Met een toelatingsprogramma laat je zien het niveau van de bachelor aan te kunnen. Een toelatingsprogramma bestaat uit één of meer modules uit de bachelor. Je doet waardevolle kennis op en haalt binnen enkele maanden een diploma van LOI Hogeschool. Dat zet je natuurlijk meteen op je cv!

De opleiding Frans voor meergevorderden van LOI Hogeschool geldt als toelatingsprogramma voor deze bachelor. Op basis van het behaalde diploma kun je doorstromen naar de volledige bachelor. Je moet op het moment van doorstromen wel 21 jaar of ouder zijn. Bovendien kan het behaalde diploma worden ingebracht om vrijstelling aan te vragen voor de inhoudelijk overeenkomende module(s). De investering verdient zich dus zeker terug!

21+-toelatingsexamen

Het 21+ toelatingsexamen wordt digitaal afgenomen op 16 locaties in Nederland. Je kunt het examen op elke werkdag afleggen. Op de dag van het examen dien je minimaal 21 jaar te zijn. Het examen bestaat uit meerkeuzevragen op het gebied van taal, rekenen en logica, en toetst of je het niveau van een HBO-bacheloropleiding aan kunt. Naar aanleiding van de uitslag van het examen krijg je een advies van de toelatingscommissie van LOI Hogeschool of je wel of niet met de opleiding van je keuze kunt starten. De kosten voor het examen bedragen € 75,-. Als je slaagt voor het examen kun je starten met een HBO-opleiding van LOI Hogeschool en wordt dit bedrag in mindering gebracht op het collegegeld. Ben je gezakt voor het examen, dan kun je een herkansing aanvragen. Klik hier om je aan te melden voor het 21+ toelatingsexamen. Op het formulier kun je aangeven op welke gewenste tijd, datum en locatie je het toelatingsexamen wilt afleggen. Het systeem zal direct op beschikbaarheid controleren en eventueel alternatieve data en tijdstippen voorstellen. Je kunt het toelatingsexamen vervolgens direct boeken en betalen via iDeal.

Wil je oefenen om je voor te bereiden op het 21+ toelatingsexamen? Er zijn op internet verschillende toetsen en tests te vinden waarmee je kunt oefenen. Voor het taal- en rekenniveau zijn op internet verschillende oefentoetsen te vinden op niveau 3F. Verder kun je door het doen van online intelligentietests inzicht en logica oefenen.

Heb je dyslexie of dyscalculie? Dan is het mogelijk om extra tijd te krijgen voor het examen. Stuur in dat geval je NAW-gegevens, plus een medische verklaring van dyslexie of dyscalculie, naar examenbureau@loi.nl. Je medische verklaring wordt vervolgens gecheckt, waarna het examenbureau contact met je opneemt over het boeken en betalen van het examen.

De opleiding

Inhoud van de opleiding

Het accent bij de HBO-opleiding Vertaler Frans ligt uiteraard op vertalen. Zowel van het Frans naar het Nederlands als andersom. Daarbij is aandacht voor alle aspecten van vertalen. Ook de maatschappelijke en culturele verschillen tussen Nederland en de belangrijkste Franstalige gebieden komen aan bod. Daarnaast behandelt de opleiding diverse digitale en papieren vertaalhulpmiddelen en wordt er uitgebreid ingegaan op zelfstandig ondernemen/freelance vertalen. In het laatste jaar wordt er een inleiding op diverse vertaalspecialisaties aangeboden.

Tijdens de opleiding oefen je veel met vertalen, zowel in opdrachten als tijdens de gratis contactdagen.

Meer over de inhoud

Bij vertalen komt heel wat kijken. Er wordt in de opleiding dan ook ruim aandacht besteed aan alle aspecten van vertalen. Zo werk je aan vocabulaire en idioom, maar ook aan grammatica en taalkunde. Daarnaast is er in de opleiding ruimschoots aandacht voor spreek- en luistervaardigheid. Een goede vertaler houdt in zijn werk bovendien rekening met maatschappelijke en culturele verschillen tussen Nederland en Franstalige gebieden. Ook daar besteedt de opleiding ruimschoots aandacht aan.

Op alle fronten erkend

Alle HBO-bacheloropleidingen, Associatie degrees en masteropleidingen van LOI Hogeschool hebben de officiële NVAO-accreditatie. Bovendien heeft LOI Hogeschool in februari 2020 opnieuw het ITK-keurmerk behaald. Daarbij oordeelde het panel op alle punten positief.

De Instellingstoets Kwaliteitszorg (ITK) is hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. LOI Hogeschool is de enige particuliere opleider met dit belangrijke keurmerk.

"Zo’n kwaliteitsstempel krijg je niet zomaar"

De betekenis en voordelen van een ITK‑accreditatie en heldere onderwijsvisie


Lees het interview met Arjette
"Zo’n kwaliteitsstempel krijg je niet zomaar"

De betekenis en voordelen van een ITK‑accreditatie en heldere onderwijsvisie

Lees het interview met Arjette
Extra contactdagen

Oefening baart kunst en dat geldt zeker voor vertalen. Voor het grootste deel van de opleiding ligt de nadruk daarom op het “doen”. Zo ook tijdens de acht gratis contactdagen. Deze contactdagen worden gegeven door docenten die stuk voor stuk ruime ervaring hebben in de vertaalpraktijk en mogen zo vaak gevolgd worden als je wilt. De kosten voor deze dagen zijn inbegrepen bij het collegegeld. Je betaalt hiervoor dus niets extra.

Inclusief vakliteratuur

De benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Er wordt gewerkt met speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal in combinatie met gerenommeerde vakliteratuur. Het lesmateriaal is helder van opzet en gaat recht op het doel af. Zonder onnodige ballast en met extra uitleg en training waar dat nodig is.

Bij de opleiding zitten bovendien onderstaande gratis extra leermiddelen:

 • audio bij de modules Vertalen I voor vertalers Frans en Vertalen II voor vertalers Frans
 • headset met microfoon, waarmee je opdrachten inspreekt en feedback van je docent kunt beluisteren.
Studieprogramma

Het studieprogramma van de opleiding bestaat uit een propedeuse en een hoofdfase. In dertien modules komen alle aspecten van het vak aan bod. De opleiding wordt afgesloten met een stage en een afstudeeropdracht.

LOI Hogeschool geselecteerd voor Experiment Leeruitkomsten

LOI Hogeschool wil haar onderwijs zo goed mogelijk laten aansluiten bij de wensen van studenten en de arbeidsmarkt. We zijn dan ook blij te mogen melden dat LOI Hogeschool met deze opleiding is geselecteerd om mee te doen met het Experiment leeruitkomsten van het ministerie van OCW. Dit betekent dat LOI Hogeschool zich de komende jaren zal inspannen om deze opleiding nog flexibeler te maken. Zo is de opleiding nog beter te combineren met werk en privéleven en sluit deze nog beter aan bij je persoonlijke opleidingsbehoefte. Het onderwijs wordt ‘output-driven’: Niet de hogeschool bedenkt wat je als student moet leren, maar het werkveld geeft aan wat gevraagd wordt. Jij als student kijkt wat je moet leren om dat te bereiken.

Meer informatie is te vinden op de website van het ministerie van OCW.

Bekijk het studieprogramma van de propedeuse
Module EC's
Algemeen Frans niveau B2Algemeen Frans niveau B2
In deze module doe je kennis en vaardigheden op het gebied van lezen, spreken, grammatica en schrijven van de Franse taal op niveau B2 op.
10
Effectief communicerenEffectief communiceren
In deze module leer je je zowel mondeling en schriftelijk correct en effectief uitdrukken. Ook leer je een tekst te begrijpen, te produceren of samen te vatten binnen een steeds intercultureler wordende context.
5
Interculturele communicatieInterculturele communicatie
De doelstelling van deze module is bewustwording en kennis van andere culturen op toe doen om zo mogelijke misverstanden in internationale communicatie op te lossen en te voorkomen.
5
Zakelijk Frans niveau B2Zakelijk Frans niveau B2
In deze module leer je het Frans dat je nodig hebt in het bedrijfsleven. Denk onder andere aan de specifieke termen en het taalgebruik om te onderhandelen, ideeën te presenteren of zakelijke afspraken te maken. Ook aan culturele verschillen tussen zakenpartners wordt aandacht besteed.
10
Effectief communiceren met FranstaligenEffectief communiceren met Franstaligen
Deze module heeft tot doel om je bewust te maken van de omvang en gebruiken in de Franssprekende wereld om effectief te kunnen communiceren met zakenpartners, organisaties en bedrijven.
5
Algemene beroepsoriëntatieAlgemene beroepsoriëntatie
In de module Algemene beroepsoriëntatie leer je om je persoonlijke ontwikkeling vorm te geven in relatie tot de professionele beroepsomgeving waarin je werkt (of gaat werken). Je leert om als professional naar jezelf en naar jouw beroepsomgeving te kijken, vanuit een integrale (duurzame) benadering.
5
Algemeen Frans niveau C1Algemeen Frans niveau C1
In deze module doe je kennis op van de Franse taal op C1-niveau. De module gaat in op de volgende onderwerpen: dialogen, woordenschat, lezen, schrijven, grammatica en spreken.
10
Inleiding onderzoek doenInleiding onderzoek doen
Het doel van deze module is het aanleren van de basisvaardigheden die van toepassing zijn bij alle vormen van onderzoek in het HBO-werkveld. Deze vaardigheden zijn gerelateerd aan het verkrijgen/vergroten van onderzoekend vermogen, bestaand uit: een onderzoekende houding, het toepassen van kennis uit het onderzoek van anderen en het zelf onderzoek doen (en dit kritisch beschouwen middels evaluatie en reflectie).
5
Vertalen IVertalen I
In deze module doe je kennis en vaardigheden op het gebied van lezen, vertalen, spreken, wetenswaardigheden, grammatica en schrijven op. De module is gericht op de spelling- en grammaticaregels van zowel de Franse als de Nederlandse taal.
5
Totaal propedeuse 60


Bekijk het studieprogramma van de hoofdfase
Module EC's
Vertalen IIVertalen II
In deze module doe je kennis en vaardigheden op het gebied van lezen, vertalen, spreken, grammatica, schrijven, woordkennis en linguïstiek op van zowel de Franse als de Nederlandse taal. Daarnaast wordt je ingeleid in de hulpmiddelen die een vertaler tot zijn beschikking heeft (tools).
30
Vertalen IIIVertalen III
Deze module is een vervolg op de module Vertalen II voor vertalers Frans. Op alle bovengenoemde onderwerpen zal in deze module dieper worden ingegaan.
30
Vertalen IVVertalen IV
In deze module zal je vaardigheid ontwikkelen met betrekking tot het reflecteren op je eigen vertaalproces. Je neemt kennis van drie vertaaltheoretische bronnen waarin diverse technieken en strategieën worden besproken. Daarnaast maak je kennis met zowel de maatschappij van Nederland als die van Frankrijk en Franstalige gebieden, zodat je bij het vertalen de juiste technieken kunt toepassen met betrekking tot de maatschappelijke verschillen. Je leert de juiste keuzes maken en deze toe te lichten.
20
Vertalen in de praktijkVertalen in de praktijk
In deze module leer je een vertaalopdracht voor te bereiden en teksten te vertalen zoals je die als vertaler in de beroepspraktijk kunt verwachten. Ook maak je kennis met het aanbod aan vertaaltools (vertaalgeheugens) en leer je zelf met zo’n vertaalgeheugen te werken.
5
Ondernemen voor vertalersOndernemen voor vertalers
In deze module leer je welke aspecten komen kijken bij het ondernemerschap voor vertalers. Waar moet je rekening mee houden als je een eigen vertaalbureau wilt beginnen of als freelance vertaler aan de slag wilt gaan? Onderwerpen die aan de orde komen zijn: de markt en het beroepenveld, zelfstandigen en ondernemingsvormen, financiering en het ondernemingsplan, wet- en regelgeving voor vertalers, verzekeringen en pensioenen, financiële administratie, belastingen, communicatie, gesprekstechnieken, marketing en reclame, klantrelaties, kwaliteit en service, prijzen en offertes en de opdracht.
5
Inleiding literair vertalenInleiding literair vertalen
Het doel van deze module is om je kennis te laten maken met een van de mogelijke specialisaties van vertalers: literair vertalen.
5
Inleiding juridisch vertalenInleiding juridisch vertalen
Het doel van deze module is om je kennis te laten maken met een van de mogelijke specialisaties van vertalers: juridisch vertalen.
5
Inleiding medisch vertalenInleiding medisch vertalen
Het doel van deze module is om je kennis te laten maken met een van de mogelijke specialisaties van vertalers: medisch vertalen.
5
Inleiding technisch vertalenInleiding technisch vertalen
Het doel van deze module is om je kennis te laten maken met een van de mogelijke specialisaties van vertalers: technisch vertalen.
5
Inleiding financieel-economisch vertalenInleiding financieel-economisch vertalen
Het doel van deze module is om je kennis te laten maken met een van de mogelijke specialisaties van vertalers: financieel-economisch vertalen.
5
MinorMinor
Je kiest binnen de minor voor in totaal 15 studiepunten (EC) modules uit andere HBO-bacheloropleidingen van LOI Hogeschool.
15
StageStage
Tijdens de stage maak je een aantal praktijkopdrachten. Deze opdrachten zijn gericht op de verdere ontwikkeling met als doel het aantonen van het niveau van een beginnend Vertaler Frans. De stage mag worden uitgevoerd op een werkplek of op een stageplaats. In beide gevallen zal dat een vertaalbureau of een vertaalafdeling van een organisatie zijn. Je hebt ook de mogelijkheid om via een virtueel vertaalbureau de stage uit te voeren. Via dit virtuele vertaalbureau doorloop je verschillende fasen van het vinden, aannemen en uitvoeren van een aantal vertaalopdrachten uit diverse categorieën. De uitvoering van de praktijkopdrachten wordt begeleid en beoordeeld door een coach. Indien je over een stageplaats beschikt, kan op de stageplaats aanvullende begeleiding plaatsvinden.
30
AfstudeeropdrachtAfstudeeropdracht
Met de afstudeeropdracht toon je aan dat je beschikt over het hbo bachelor-niveau in een aan de opleiding gerelateerde context.
20
Totaal hoofdfase 180
Totaal HBO Vertaler Frans 240


Stage en werkplek

Tijdens de stage wordt een aantal praktijkopdrachten gemaakt. Met deze opdrachten kan het niveau van een beginnend Vertaler Frans worden aangetoond. De stage mag worden uitgevoerd op een werkplek of op een stageplaats. In beide gevallen zal dat een vertaalbureau of een vertaalafdeling van een organisatie zijn. De uitvoering van de praktijkopdrachten wordt begeleid en beoordeeld door een coach. Indien je over een stageplaats beschikt, kan op de stageplaats aanvullende begeleiding plaatsvinden. Door deze stage ben je straks optimaal voorbereid op het beroep van vertaler.

Zet je kennis en ervaring in voor een opleiding op maat

Lees meer

Examens en diploma

Examens, portfolio en afstuderen

De meeste modules worden afgesloten met een examen van LOI Hogeschool. Daarnaast worden een aantal modules afgesloten met een praktijkopdracht. Deze kunnen thuis worden gemaakt en worden ingezonden naar LOI Hogeschool. Een voldoende resultaat geeft recht op een HBO-certificaat.

De meeste examens kunnen vier keer per jaar klassikaal worden afgelegd. De taal-examens worden afgelegd bij het exameninstituut waar deze examens aan verbonden zijn. Meer informatie over de planning van deze examens vind je op de site van het desbetreffende exameninstituut.

De opleiding wordt afgesloten met een stage (die niet per se buitenshuis gedaan hoeft te worden) en een afstudeeropdracht. Hierin komen theoretische kennis en praktijkervaring samen.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens zijn flexibel. Dat betekent dat ze iedere werkdag kunnen worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

De Vertaler I, II, III en IV-examens worden klassikaal afgenomen in Leiderdorp. Deze examens worden vier keer per jaar georganiseerd. Houd hier rekening mee in je planning.

Portfolio en afstuderen

Bij alle bacheloropleidingen leg je vanaf het begin van de studie een portfolio aan. Het doel van het portfolio is reflectie op het leerproces gedurende de gehele opleiding. Bovendien wordt met het portfolio aangetoond welke kennis en competenties je hebt verworven. Je vindt het digitaal portfolio op LOI Campus, de online leeromgeving van de LOI.

Deze HBO-bacheloropleiding wordt afgesloten met een afstudeeropdracht. De afstudeeropdracht bestaat uit een combinatie van literatuuronderzoek en empirisch onderzoek. Het is de bedoeling dat de afstudeeropdracht wordt uitgevoerd in een voor de opleiding relevante werkomgeving. Tijdens een afsluitende mondelinge zitting komen zowel het portfolio als de afstudeeropdracht aan de orde. Daarbij word je beoordeeld op je kennis, inzicht, toepassings- en reflectieniveau.

Heb je al een relevante werkplek of biedt de werkgever de mogelijkheid om de stageopdrachten en de afstudeeropdracht uit te voeren op een afdeling die met de studie te maken heeft? Dan kunnen werk en afstudeeropdracht in veel gevallen worden gecombineerd. Een slimme combinatie!

De afstudeeropdracht is de finale van de studie. Het spreekt voor zich dat je daarbij kunt rekenen op intensieve begeleiding van de docent.

Diploma

De bacheloropleiding HBO Vertaler Frans van LOI Hogeschool is volledig erkend door het Ministerie van OCW. Bovendien heeft deze opleiding het hoogst haalbare kwaliteitsstempel voor hoger onderwijs: de NVAO-accreditatie. Na afloop wordt dan ook het officiële en internationaal erkende bachelorgetuigschrift HBO Vertaler Frans behaald. Op grond daarvan mag de titel Bachelor of Arts (BA) worden gevoerd.

De kwaliteitsgarantie van LOI Hogeschool

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie. Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Niet voor niets heeft LOI Hogeschool, naast de NVAO-accreditatie van alle individuele bacheloropleidingen, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Bovendien zijn aan LOI Hogeschool verschillende lectoren verbonden. Zij onderhouden een (internationaal) kennisnetwerk zodat de opleiding gegarandeerd aansluit bij de nationale én internationale arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Deze opleiding is als deeltijdopleiding geregistreerd in het CROHO onder nummer 34590.

NVAOMinisterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Extra branchediploma's

LOI Hogeschool onderhoudt al jaren uitstekende contacten met het bedrijfsleven en exameninstanties. En dat heeft veel voordelen. Een aantal modules wordt afgesloten (of kunnen indien gewenst worden afgesloten) met een extern examen. In die gevallen geeft afronding recht op een officieel en erkend diploma van deze organisaties. Zo worden extra diploma’s behaald zonder extra te studeren.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Deeltijdonderwijs: de beste keuze voor werkenden

Bij LOI Hogeschool studeer je via flexibel deeltijdonderwijs. Deeltijdopleidingen zijn bij uitstek geschikt om te volgen naast een baan. Of je nu kiest voor klassikaal of thuis studeren, een deeltijdopleiding bij LOI Hogeschool past zich aan jou aan en is dus heel goed af te stemmen op je andere bezigheden. Bovendien is er veel ruimte voor integratie met de praktijk. Zo haal je het maximale uit de combinatie werk en studie.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad, een slimme kennistrainer en/of online hoorcolleges. Ook bouw je er een persoonlijk digitaal portfolio op waarmee je de ontwikkeling van je competenties inzichtelijk maakt.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

Een opleiding volgen doe je niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het vakgebied van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studeren bij LOI Hogeschool, zo werkt het

Studieduur en kosten

Studieduur en vrijstelling

Een bacheloropleiding van LOI Hogeschool bestaat uit drie studiejaren en een stage-/afstudeerfase. Veel van onze studenten voeren de stage en het afstudeerproject uit op hun werkplek. Is dat niet mogelijk, dan kun je een aparte stageplek zoeken. Tijdens alle studiejaren én de stage-/afstudeerfase krijg je persoonlijke begeleiding door topdocenten met ruime ervaring. Je betaalt altijd maar drie jaar collegegeld en mag maximaal zes jaar over de opleiding doen, zonder extra collegegeld te betalen.

Nog efficiënter studeren? Bij deze opleiding zijn een aantal standaard vrijstellingen mogelijk. Met een vrijstelling hoef je geen examen te doen voor de desbetreffende module, bespaar je studietijd en krijg je korting op het collegegeld.

Studieduur: 36 maanden

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij deze opleiding mag je tot maximaal zes jaar over de studie doen. Je behoudt in die periode recht op online begeleiding en toegang tot de alle studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Je betaalt in alle gevallen slechts drie jaar collegegeld en kunt daarna nog drie jaar gratis studeren. Een belangrijk verschil met andere opleiders.

Mogelijke vrijstellingen

Er zijn verschillende manieren om vrijstelling aan te vragen voor één of meer modules:

Op basis van diploma’s

Denk je op grond van een diploma of bewijs in aanmerking te komen voor een vrijstelling voor een of meer vakken, dien dan een vrijstellingsverzoek in bij de Toetsingscommissie van LOI Hogeschool. Het diploma mag niet ouder zijn dan 8 jaar.

Op basis van werkervaring

Denk je vrijstelling te kunnen krijgen voor een groot deel van de opleiding omdat je al werkt in het desbetreffende vakgebied? Dan kun je, voordat de opleiding start, via een validatietraject (EVC-traject) je kennis en competenties laten valideren. Je doorloopt dit traject bij een erkend EVC-bureau.

Na toekenning van een vrijstelling is deze nog 8 jaar geldig. Heb je een of meer vrijstellingen, dan krijg je in sommige gevallen korting op het college- en of examengeld.

Voor meer informatie over vrijstellingen, klik hier.

Kosten

Collegegeld

Het collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het collegegeld kan per maand, per jaar (met 3% korting) of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Collegegeld thuisstudie : 36 x € 199,00
Inschrijfkosten en dossiervorming : € 75,00 (éénmalig)

Het collegegeld is inclusief:

 • Alle benodigde vakliteratuur.
 • Begeleiding van start tot diploma, ook tijdens het afstudeertraject.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Drie jaar gratis uitloop, zonder extra kosten.

Examenkosten

Het examengeld voor deze opleiding bedraagt € 59,00 per maand. Dit bedrag betaal je aan LOI Hogeschool. Hiervoor mag ieder examen dat via LOI Hogeschool wordt afgenomen één keer worden afgelegd.

Houd daarnaast rekening met een uitgave van ongeveer € 260,00 voor examens die door andere exameninstanties worden afgenomen. Dit bedrag betaal je aan de desbetreffende exameninstantie(s).

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Levenlanglerenkrediet

Bij deze opleiding kun je onder voorwaarden gebruikmaken van het Levenlanglerenkrediet. Dit is een regeling van de overheid waarbij iedereen tot 55 jaar tegen 0,0% rente geld kan lenen voor een studie. Bekijk hier wat de voorwaarden zijn en hoe je het krediet aanvraagt.

Alles over het Levenlanglerenkrediet
Levenlanglerenkrediet

Bij deze opleiding kun je onder voorwaarden gebruikmaken van het Levenlanglerenkrediet. Dit is een regeling van de overheid waarbij iedereen tot 55 jaar tegen 0,0% rente geld kan lenen voor een studie. Bekijk hier wat de voorwaarden zijn en hoe je het krediet aanvraagt.

Alles over het Levenlanglerenkrediet
Extra voordelen voor LOI Hogeschoolstudenten

Als student van LOI Hogeschool profiteer je van heel veel voordeel. Speciaal voor onze studenten hebben we, als aanvullende service bij de opleiding, diverse extra’s geregeld die goed van pas komen bij de studie. Zo krijg je o.a. hoge kortingen op soft- en hardware via Surfspot en heel voordelig toegang tot de digitale collecties van de Koninklijke Bibliotheek.

Hoge korting op hard- en software

Studenten van LOI Hogeschool krijgen toegang tot Surfspot.nl. Surfspot is dé ICT-webwinkel waar studenten van hogescholen officiële software en andere ICT-producten tegen zeer lage prijzen kunnen aanschaffen. Je logt eenvoudig in met je studentgegevens en kunt direct hardware, software (o.a. anti-viruspakketten), cursussen en gadgets bestellen. Bovendien heeft Surfspot ‘one day toppers’; dagacties met extreem veel korting.

Surfspot
50% korting op het lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek

Iedere Ad- of bachelorstudent van LOI Hogeschool komt automatisch in aanmerking voor 50% studentenkorting op lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek. Voor slechts € 7,50 per jaar krijg je daarmee toegang tot de volledige digitale collectie en catalogi. Zo kun je duizenden artikelen en e-tijdschriften inzien. Ook is het mogelijk om boeken en tijdschriften van de Koninklijke Bibliotheek aan te vragen en (tegen een kleine vergoeding) te laten toesturen.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Collegegeld thuisstudie
36 x € 199,00
Studielast
240 EC's
Type
HBO-bachelor
Diploma
HBO-bachelorgetuigschrift
Erkenningen
NVAO, ministerie van OCW, ITK

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.