Toon 0 resultaten

Minister van Onderwijs steunt aandacht voor mantelzorg

Met de handtekening van Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven, is het definitief: binnen MBO Zorgopleidingen komt meer aandacht voor samenwerking tussen professionele zorgverleners en mantelzorgers en vrijwilligers. Met de opleiding Samenwerken met informele zorgverleners (mantelzorg), loopt de LOI hierop vooruit.

In de huidige opleidingen en keuzemodulen gaat de aandacht met name uit naar de zorgbehoevenden, nu krijgt ook mantelzorg een belangrijke rol. “Deze ontwikkeling is zeer wenselijk”, zegt Liesbeth Hoogendijk, directeur van  MantelzorgNL - de landelijke vereniging van mantelzorgers. “Mantelzorgers worden nu nog vaak onvoldoende gezien, terwijl die veelal een belangrijk deel van de zorg op zich nemen en de kans lopen op overbelasting. Het is in het belang van de cliënt en andere betrokkenen, dat deze samenwerking goed vorm krijgt. Dit vraagt van de beginnend beroepsbeoefenaar de juiste kennis en vaardigheden.  Door al in de opleiding aandacht te besteden aan de rol van mantelzorgers hebben we straks meer professionals die hen op de juiste manier kunnen ondersteunen.”

Dat mantelzorg een vast keuzeonderdeel wordt binnen de opleidingen is een initiatief van LOI, MantelzorgNL en vertegenwoordigers van zorg-, welzijn- en vrijwilligersorganisaties.

Opleiding/module 'Samenwerken met informele zorgverleners (mantelzorg)'

De LOI zal de module Samenwerken met informele zorgverleners (mantelzorg) aanbieden als keuzedeel bij verschillende MBO-opleidingen voor de zorg en als losse cursus.

Informatie over deze opleiding Naar alle zorgopleidingen