De opleiding omvat de volgende modules:
Inleiding verpleegkunde
In deze eerste module verwerf je kennis en inzicht over wat gezondheid is. Het Nederlandse gezondheidszorgsysteem wordt besproken in relatie tot internationale gezondheidszorgsystemen. Ook de historische ontwikkeling van het verpleegkundig beroep komt aan bod. Daarnaast is er aandacht voor het Nederlandse gezondheidszorgbeleid, het beroepsprofiel van de verpleegkundige met de canMEDS-rollen, de beroepscode, de structuur van de gezondheidszorg, het klinisch redeneren binnen het verpleegkundig proces, classificaties in de gezondheidszorg/verpleegkunde en voor de gevolgen die de diversiteit in de Nederlandse maatschappij heeft voor de zorg.
Effectief communiceren
In deze module leer je je mondeling en schriftelijk correct en effectief te kunnen uitdrukken. Je bent in staat een tekst te begrijpen, te produceren of samen te vatten. Ook is er aandacht voor interculturele communicatie.
Algemene medische kennis: anatomie en fysiologie
In deze module doe je algemene kennis op over de bouw en de werking van het menselijk lichaam. Deze kennis dient als basis bij het analyseren van patiëntproblemen, het klinisch kunnen redeneren en het inzetten van passende (evidence based) interventies.
Algemene medische kennis: pathologie en farmacologie
In deze module doe je algemene kennis op over ziekteleer (pathologie). Ook leer je over geneesmiddelen. Welke hoofdgroepen bestaan er? Hoe werken ze en wat is het effect? Ook interactie tussen geneesmiddelen wordt besproken. Deze kennis is nodig om bij het proces van klinisch redeneren, eigen observaties en interpretaties te koppelen aan kennis over ziekteprocessen en geneesmiddelen. Zo kun je beredeneren welke volgende stappen genomen moeten worden in het verpleegkundig handelen.
Zorg voor mensen met acute lichamelijke problemen
Deze module gaat uitgebreid in op acute lichamelijke problemen. Welke problemen kunnen er voorkomen? Hoe handel je adequaat wanneer deze problemen optreden? Ook leer je de bijbehorende patiëntproblemen vaststellen en wordt er ingegaan op evidence based interventies en zorgresultaten.
Inleiding onderzoek doen
In de module ‘Inleiding onderzoek doen’ doe je de basisvaardigheden op die nodig zijn bij alle vormen van onderzoek in het HBO-werkveld. Zo wordt o.a. ingegaan op het ontwikkelen van een onderzoekende houding, het toepassen van kennis uit het onderzoek van anderen en het zelf doen van onderzoek. Uiteraard is daarbij ook aandacht voor evaluatie van en reflectie op het onderzoek.
Psychopathologie en gedrag
In deze module doe je kennis op over psychopathologie en verstandelijke beperkingen. Er wordt veel aandacht besteed aan psychiatrische stoornissen, ontwikkelingspsychologie, cognities, emoties, levensfasen, coping en ziekte-inzicht. Je leert om gezond gedrag af te zetten tegen verstoord gedrag. Op basis van deze kennis leer je patiëntproblemen formuleren voor mensen met een psychiatrische stoornis of een verstandelijke beperking.
Zorg voor mensen met psychiatrische problemen of een verstandelijke beperking
Deze module behandelt de belangrijke aspecten in de zorg voor mensen met psychiatrische aandoeningen of verstandelijke beperkingen. Centraal daarbij staat de vraag hoe je als verpleegkundige optimaal kunt aansluiten bij de wensen en behoeften van deze patiëntencategorieën. Ook is er uitgebreid aandacht voor het taxeren en monitoren van gezondheidsrisico’s. Bij de verpleegkundige diagnostiek en besluitvorming wordt uitgegaan van de eigen kracht, autonomie en rehabilitatie van de patiënt. Herstel-ondersteunend en systemisch werken zijn daarbij belangrijke concepten, net als de wettelijke kaders waarbinnen verpleegkundigen hun beroep uitoefenen.
Verpleegkundige vaardigheden I
In deze module voer je basis verpleegkundige handelingen uit waarbij de uitgangspunten zijn: hygiënisch werken, het onderbouwen van de uit te voeren handeling en aandacht voor de privacy en het welbevinden van de patiënt. De volgende onderwerpen worden behandeld: persoonlijke verzorging, bed verschonen, mobiliseren en verplaatsen, uitscheiding, hygiëne en infectiepreventie, vitale functies en bloedsuiker, kweken en monsters, compressief zwachtelen en therapeutische elastische kousen, eten en drinken.
Algemene beroepsoriëntatie
In deze module leer je om jouw persoonlijke ontwikkeling vorm te geven in relatie tot de professionele beroepsomgeving waarin je werkt (of gaat werken). Je leert om als een professional naar jezelf en naar je beroepsomgeving te kijken.