Toon 0 resultaten

Maarten de Borst (docent en auteur) en Piet-Hein Verberne (auteur)

”Juist in de businesswereld zitten de grote toepassingsmogelijkheden voor blockchain”

Met hun adviesbureau Younder zijn Maarten de Borst en Piet-Hein Verberne gespecialiseerd in nieuwe technologische ontwikkelingen, waaronder blockchain. Een technologie die volgens hen een ware machtsverschuiving kan veroorzaken. Wat de mogelijkheden zijn en hoe we deze op waarde kunnen schatten, laten zij zien in de opleiding Blockchain Fundamentals.

Zij ontwikkelden hiervoor, samen met Marijn Romme, het eerste Nederlandstalige studieboek over blockchain, ’De Powershift. Blockchain en de machtsverschuiving in de digitale & financiële economie’. Daarnaast is Maarten als docent aan de opleiding verbonden.

Belangrijke innovatie

”Blockchain wordt met recht de belangrijkste innovatie sinds de komst van het internet genoemd. Het vertrouwen in tussenpartijen (zoals banken) wordt daarbij vervangen door vertrouwen in de technologie. De bekendste case is natuurlijk Bitcoin. Toch is blockchain veel breder toepasbaar en zijn er naast publieke blockchains steeds meer private blockchains. Zeker in de businesswereld zitten grote toepassingsmogelijkheden. Zo gebruikt vervoerder Maersk bijvoorbeeld blockchain om administratieve processen te versimpelen.”

Brede toepassing

”Waarom het belangrijk is om je te scholen in blockchain? Wij verwachten dat de ontwikkelingen nog veel verder zullen gaan. Met name de financiële sector is al geruime tijd met blockchain bezig, net als de sector transport en logistiek. Hoe verder een sector is in digitalisering, des te eerder zullen er blockchaintoepassingen zijn, verwachten wij. Dit maakt de opleiding heel interessant voor een brede doelgroep. Het stadium dat alleen de techneuten en ICT’ers over de technologie praatten is voorbij. Doordat de technologie zich ontwikkelt heeft en de eerste toepassingen beschikbaar zijn, is dit juist interessant voor andere doelgroepen. Bijvoorbeeld voor mensen met een bedrijfskundige, economische, financiële of juridische achtergrond. Juist in de businesswereld zitten de grote toepassingsmogelijkheden. In de opleiding en het studieboek zul je een groot aantal casussen tegenkomen die dit laten zien.”

Probleemstelling en context

”Wij hebben er bewust voor gekozen om het lesmateriaal van de opleiding zelf te ontwikkelen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de meeste boeken over het onderwerp direct starten met de oplossing: blockchain. Maar daar gaat het qua begrip nu net mis: hoe kun je de waarde van technologie (de “oplossing”) duiden zonder het probleem eerst duidelijk te hebben? Daarom hebben wij gekozen voor een brede en multidisciplinaire insteek waarbij we blockchain vanuit meerdere hoeken belichten.”

Verder denken

”De opleiding stimuleert om zelf kritisch na te denken. We dagen studenten continu uit om zich af te vragen of blockchain inderdaad de meest geschikte oplossing is. Om goed te kijken naar de voors en naar de tegens. En dus niet alleen te kijken waar blockchain waarde toevoegt, maar ook waar de beperkingen liggen. Technologische vooruitgang heeft immers heel veel voordelen, maar ook een keerzijde. Hoe ga je daar mee om? Dat maakt de opleiding interessant voor professionals die in hun werk te maken hebben met blockchain, maar zeker ook voor iedereen die kritisch naar de maatschappij kijkt en zich een gedegen mening wil kunnen vormen over technologische ontwikkelingen.”

 

Ook de mogelijkheden van blockchain ontdekken?

In de opleiding HBO Blockchain fundamentals leer je alles over de werking en toepassingen van blockchain. Schrijf je vandaag nog in!

Naar de opleiding