Basisdiploma steriliseren

Vakgebied

Basisdiploma steriliseren

Deze cursus leert veilig en verantwoord medische hulpmiddelen reinigen, steriliseren en desinfecteren. Onmisbare kennis voor iedereen die in een medische omgeving wil werken.

In het kort

In het kort

Deze cursus leert veilig en verantwoord medische hulpmiddelen reinigen, steriliseren en desinfecteren. Onmisbare kennis voor iedereen die in een medische omgeving wil werken.

Lesgeld thuisstudie
11 x € 79,00
Studieduur
11 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Als medewerker op een steriele afdeling is het belangrijk om zorgvuldig en verantwoordelijk te werk te gaan. Alle handelingen verlopen dan ook volgens strenge regels. Met de cursus Basisdiploma steriliseren doe je alle theoretische kennis op om medische hulpmiddelen te kunnen reinigen, desinfecteren en steriliseren. Daarnaast is er aandacht voor sociale vaardigheden, communicatieve vaardigheden en computervaardigheden. Verder biedt de cursus algemene medische kennis, zoals verschillende specialisatierichtingen, soorten ziekten en geneeswijzen. Per specialisme worden verschillende ingrepen en de daarbij behorende instrumenten besproken. Met deze cursus doe je onmisbare kennis op voor iedereen die in een medische omgeving werkt.

Daarom kies je voor de cursus Basisdiploma steriliseren

 • Leer veilig en verantwoord steriliseren.
 • Inclusief verklarende woordenlijst.
 • Flexibel examen doen.

Doelgroep en toelating

Doelgroep

Het Basisdiploma steriliseren is bedoeld voor iedereen die zich wil bezighouden met het reinigen, desinfecteren en steriliseren van medische hulpmiddelen, maar niet in een ziekenhuis wil werken.

Vooropleiding

Voor het volgen van deze cursus is een diploma op VMBO-niveau gewenst.

De cursus

Inhoud van de cursus Basisdiploma steriliseren

Medewerkers op een steriele afdeling moeten weten hoe ze de medische hulpmiddelen reinigen, desinfecteren en steriliseren. Deze cursus behandelt daarom de verschillende methoden en technieken hiervoor. Bijvoorbeeld manuele en machinale reiniging, thermische en chemische desinfectie en sterilisatie met behulp van stoom, gassen, straling en plasma. Ook kennis van de medische instrumenten zelf is belangrijk. De cursus gaat in op de herkenning, functie en toepassingsmogelijkheden van deze instrumenten. Daarnaast komen sociale en communicatieve vaardigheden aan de orde. Denk aan spreken en luisteren, tweegesprekken en telefoongesprekken. Bovendien wordt algemene medische kennis behandeld waarbij er bijzondere aandacht is voor kwaliteitszorg op de CSA.

Meer over de inhoud

Deze cursus is opgebouwd uit drie delen.

Algemene vaardigheden en verpakken

In dit onderdeel is er aandacht voor sociale en communicatieve vaardigheden. Onderwerpen die behandeld worden, zijn bijvoorbeeld spreken en luisteren, tweegesprekken, teamgesprekken en telefoongesprekken. Ook computervaardigheden komen uitgebreid aan bod. Daarbij is er speciale aandacht voor het Instrumenten-Volgsysteem en het logistieke systeem waar je als medewerker op een steriele afdeling mee werkt. Vervolgens doe je algemene medische kennis op. Onmisbaar voor iemand die gaat werken in een medische omgeving. Verschillende specialisatierichtingen, soorten ziekten, geneeswijzen en onderzoek worden besproken. Uiteraard wordt er in de cursus ook dieper ingegaan op de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA). De organisatie van de CSA logistiek komt aan de orde. Bijzondere aandacht is er voor kwaliteitszorg op de CSA. Wat houdt kwaliteit in de gezondheidszorg en binnen de CSA in en hoe kun je kwaliteit blijven leveren? Tot slot is er aandacht voor het verpakken van medische hulpmiddelen. Welke methoden en technieken zijn er en welke materialen zijn er?

Instrumentenleer

Een medewerker op een steriele afdeling is medeverantwoordelijk voor het onderhoud van medische instrumenten. Een goed onderhoud en grondige sterilisatie zijn essentieel om instrumenten veilig te kunnen gebruiken. Ook moet hij of zij de instrumenten kennen, herkennen en de functie en toepassingsmogelijkheden kennen. Daarom worden in dit onderdeel verschillende medische instrumenten onder de aandacht gebracht. Per specialisme worden verschillende ingrepen en de daarbij behorende instrumenten besproken. Je leert waar ze voor gebruikt worden, van welk materiaal ze zijn gemaakt en hoe ze gecontroleerd moeten worden.

Reinigen en desinfecteren, Steriliseren en Logistiek

In dit onderdeel komt alles aan bod over het reinigen, desinfecteren en steriliseren van de verschillende instrumenten. Ook worden de verschillende methoden en technieken behandeld. Wat houden ze in en wanneer en hoe pas je ze toe? Zo is er onder andere aandacht voor manuele en machinale reiniging, thermische en chemische desinfectie en sterilisatie met behulp van stoom, gassen, straling en plasma. Diverse reinigingsproducten worden behandeld en je leert welke producten gebruikt worden in combinatie met welke waterkwaliteit. Uiteraard komt het apparatuur ook aan bod. Denk bijvoorbeeld aan de stoomsterilisator. Bovendien bespreken we de validaties en voorschriften die bij het steriliseren gelden. Ook de logistieke kant van het werk komt aan bod. Daarbij is aandacht voor het ontvangen, opslaan en distribueren van steriele medische hulpmiddelen. Tot slot is er aandacht voor de arbowetgeving.

Examens en diploma

Examen

De cursus wordt afgesloten met twee flexibele examens:

 • Algemene vaardigheden, verpakken en instrumentenleer.
 • Reinigen en desinfecteren, Steriliseren en Logistiek.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens zijn flexibel. Dat betekent dat ze iedere werkdag kunnen worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma

De examens voor de cursus Basisdiploma steriliseren worden afgenomen door de Examencommissie van de LOI. Na succesvolle afronding van dit examen heb je het LOI-diploma Basisdiploma steriliseren op zak.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

Een opleiding volgen doe je niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het vakgebied van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 11 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 11 x € 79,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Er zijn twee mogelijkheden om het examengeld te voldoen: per examen of een vast bedrag per maand. Kies je voor de laatste optie, dan profiteer je van een flinke korting.

Het examengeld bedraagt € 298,00. Wanneer je kiest voor het betalen van een vast bedrag per maand aan examengeld, profiteer je van ongeveer 25% korting en betaal je € 223,50. Hiervoor mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer kosteloos worden afgelegd.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
11 x € 79,00
Studieduur
11 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Tot 24 april
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 24 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak