Deze cursus is opgebouwd uit drie delen.
Algemene vaardigheden en verpakken
In dit onderdeel is er aandacht voor sociale en communicatieve vaardigheden. Onderwerpen die behandeld worden, zijn bijvoorbeeld spreken en luisteren, tweegesprekken, teamgesprekken en telefoongesprekken. Ook computervaardigheden komen uitgebreid aan bod. Daarbij is er speciale aandacht voor het Instrumenten-Volgsysteem en het logistieke systeem waar je als medewerker op een steriele afdeling mee werkt. Vervolgens doe je algemene medische kennis op. Onmisbaar voor iemand die gaat werken in een medische omgeving. Verschillende specialisatierichtingen, soorten ziekten, geneeswijzen en onderzoek worden besproken. Uiteraard wordt er in de cursus ook dieper ingegaan op de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA). De organisatie van de CSA logistiek komt aan de orde. Bijzondere aandacht is er voor kwaliteitszorg op de CSA. Wat houdt kwaliteit in de gezondheidszorg en binnen de CSA in en hoe kun je kwaliteit blijven leveren? Tot slot is er aandacht voor het verpakken van medische hulpmiddelen. Welke methoden en technieken zijn er en welke materialen zijn er?
Instrumentenleer
Een medewerker op een steriele afdeling is medeverantwoordelijk voor het onderhoud van medische instrumenten. Een goed onderhoud en grondige sterilisatie zijn essentieel om instrumenten veilig te kunnen gebruiken. Ook moet hij of zij de instrumenten kennen, herkennen en de functie en toepassingsmogelijkheden kennen. Daarom worden in dit onderdeel verschillende medische instrumenten onder de aandacht gebracht. Per specialisme worden verschillende ingrepen en de daarbij behorende instrumenten besproken. Je leert waar ze voor gebruikt worden, van welk materiaal ze zijn gemaakt en hoe ze gecontroleerd moeten worden.
Reinigen en desinfecteren, Steriliseren en Logistiek
In dit onderdeel komt alles aan bod over het reinigen, desinfecteren en steriliseren van de verschillende instrumenten. Ook worden de verschillende methoden en technieken behandeld. Wat houden ze in en wanneer en hoe pas je ze toe? Zo is er onder andere aandacht voor manuele en machinale reiniging, thermische en chemische desinfectie en sterilisatie met behulp van stoom, gassen, straling en plasma. Diverse reinigingsproducten worden behandeld en je leert welke producten gebruikt worden in combinatie met welke waterkwaliteit. Uiteraard komt het apparatuur ook aan bod. Denk bijvoorbeeld aan de stoomsterilisator. Bovendien bespreken we de validaties en voorschriften die bij het steriliseren gelden. Ook de logistieke kant van het werk komt aan bod. Daarbij is aandacht voor het ontvangen, opslaan en distribueren van steriele medische hulpmiddelen. Tot slot is er aandacht voor de arbowetgeving.
Het benodigde lesmateriaal is inbegrepen bij het lesgeld. Je hoeft zelf geen boeken meer te kopen.