Europees computerrijbewijs (ECDL)

Vakgebied

Europees computerrijbewijs (ECDL)

Met deze ECDL-cursus behaal je wereldwijd erkende certificaten.

In het kort

In het kort

Met deze ECDL-cursus behaal je wereldwijd erkende certificaten.

Lesgeld thuisstudie
7 x € 31,20 (€ 39,00) 20% korting
Studieduur
7 maanden
Diploma
ECDL-certificaten
Benodigde vooropleiding
Geen

Met de cursus Europees computerrijbewijs (European Computer Driving Licence®) behaal je wereldwijd erkende certificaten. Deze certificaten tonen aan dat je op een professionele manier met de computer kan omgaan. Een internationaal geaccepteerde standaard en een prima aanvulling op je cv. We behandelen de basisbegrippen en vaardigheden van het computer- en internetgebruik. Vervolgens is er aandacht voor de teken- en presentatiemogelijkheden van een computer en het gebruik van databases. Dankzij de vele oefenopgaven én het door ECDL® geaccrediteerde lesmateriaal, heb je maximale slagingskans.

Daarom kies je voor de cursus Europees computerrijbewijs (ECDL)

 • Zeer praktische cursus.
 • Geaccrediteerd lesmateriaal.
 • Erkende ECDL-certificaten.

ECDL

Doelgroep en toelating

Doelgroep

De cursus Europees computerrijbewijs (ECDL) is voor iedereen die computerkennis nodig heeft tijdens zijn of haar werk of opleiding. En iedereen die wil kunnen aantonen dat hij of zij op een professionele manier kan omgaan met de computer.

Na afloop van de cursus Europees computerrijbewijs (ECDL) beschik je over professionele computervaardigheden die inmiddels door 70% van de landen in de wereld erkend worden.

Vooropleiding

Voor deze cursus is geen specifieke vooropleiding nodig. Enige computerervaring is wel gewenst.

De cursus

Inhoud van de cursus Europees computerrijbewijs (ECDL)

Het Europees computerrijbewijs is een zeer praktische cursus. De LOI biedt de vier Basis modules van ECDL en twee Standaard modules. Je bepaalt zelf of je alleen de modules voor het Basis certificaat volgt, of daarnaast ook één of twee Standaard modules. De Basis modules behandelen onder andere de basisbegrippen en vaardigheden van het computergebruik en internetgebruik. Ook wordt er dieper ingegaan op tekstverwerking en spreadsheets. De Standaard modules behandelt de teken- en presentatiemogelijkheden op een computer. Ook is er aandacht voor databases waarin gegevens ingevoerd, aangepast en uitgebreid kunnen worden.

Meer over de inhoud

De cursus Europees computerrijbewijs (ECDL) bestaat uit de onderstaande modules.

Basis modules

Computer Essentials

Deze module behandelt basisbegrippen en vaardigheden met betrekking tot het gebruik van apparaten, het maken en beheren van bestanden, netwerken en gegevensbeveiliging.

Online Essentials

In deze module draait het om basisbegrippen en -vaardigheden met betrekking tot het gebruik van internet en Windows 7. Denk bijvoorbeeld aan efficiënt zoeken naar informatie, online communicatie en e-mail.

Tekstverwerken

Tekstverwerking is een van de meest gebruikte computertoepassingen. Handig voor het maken van notulen, verslagen, werkstukken, (sollicitatie)brieven, maar ook de adresetiketten voor op een envelop. In deze module wordt het samenstellen, bewerken, vormgeven, opslaan en afdrukken van documenten in het tekstverwerkingsprogramma Word behandeld.

Spreadsheets

Een spreadsheet is te vergelijken met een rekenmachine. Maar met een computer zijn er veel meer mogelijkheden. Zelfs de meest ingewikkelde berekeningen verschijnen in een handomdraai op het scherm. Het gaat niet alleen een stuk sneller, maar je kunt ook de resultaten overzichtelijk presenteren. Je leert de spreadsheets van Excel gebruiken voor het opstellen van budgetten, het maken van prognoses, zakelijke grafieken en financiële rapportages.

Standaard modules

Presentaties

Op een computer zitten tal van teken- en presentatiemogelijkheden. Een afbeelding of illustratie kan een goede ondersteuning zijn bij een tekst. Zo draagt de combinatie van woord en beeld vaak bij aan effectieve communicatie. Bijvoorbeeld bij het houden van een presentatie. Niet vreemd dus dat deze hulpmiddelen veel worden ingezet in het bedrijfsleven en bij het lesgeven. Je leert onder andere goede presentaties maken in Powerpoint.

Databases

Beschik je over een grote hoeveelheid gegevens, waar je op ieder moment van de dag bij moet kunnen? Dan is het gebruik van een database een prima oplossing. Alle gegevens kunnen ingevoerd, aangepast en uitgebreid worden. Binnen bedrijven en organisaties worden databases veelal gebruikt voor het bijhouden van klant- en voorraadgegevens.

Inclusief lesmateriaal

De cursus bestaat uit schriftelijk, door ECDL Nederland geaccrediteerd lesmateriaal. Het lesmateriaal is geheel op de eindtermen van het ECDL® geschreven en is in verschillende versies beschikbaar. Deze zijn allemaal goedgekeurd door ECDL Nederland. Jij bent er dus zeker van dat de leerstof volledig is afgestemd op het ECDL-examen.

Dit heb je nodig

De cursus bevat veel oefeningen die achter een computer gemaakt moeten worden. Daarom moet je beschikken over een PC met minimaal Windows 7 of 8 en Office.

Examens en diploma

Examen

Je doet per module examen. De vier Basis modules tezamen geven recht op het ECDL Basis certificaat. Om examen te doen moet je in het bezit zijn van een ECDL-ID. Dit ECDL-ID nummer kun je aanschaffen bij een geautoriseerde examenlocatie. Deze locaties zijn te vinden op de website van ICDL.

Prijzen verschillen per examenlocatie, het is raadzaam om enkele locaties in de buurt te benaderen.

Geldigheid

De ECDL-ID is een leven lang geldig. De examens van de vier modules moeten binnen drie jaar zijn afgelegd. Eerder gehaalde examens op je ECDL-ID blijven dan gewoon geldig.

Aanmelding

Het examen wordt afgelegd bij een van de openbare testcentra. Door het gehele land zijn locaties waar je doorlopend examen kunt doen. Kijk op de website van ICDL voor een locatie bij jou in de buurt of voor meer informatie over het examen.

Diploma en vervolgopleiding

Je komt in aanmerking voor het ECDL basis diploma als je 4 willekeurige certificaten van de basis modules hebt behaald. Het ECDL standaard diploma ontvang je bij 7 willekeurige certificaten van de basis modules.

De cursus Europees computerrijbewijs (ECDL) is een goede opstap voor een carrière in de IT. De LOI biedt verschillende IT-opleidingen, van een functiegerichte cursus tot een volledige HBO-bachelor.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

Een opleiding volgen doe je niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het vakgebied van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 7 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 7 x € 31,20 (€ 39,00)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Prijzen verschillen per examenlocatie, het is raadzaam om enkele locaties in de buurt te benaderen. Kijk op de website van ICDL voor een locatie bij jou in de buurt of voor meer informatie over het examen.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
7 x € 31,20 (€ 39,00) 20% korting
Studieduur
7 maanden
Diploma
ECDL-certificaten
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Tot 24 april
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 24 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!