1. Formuleer een carrièredoel en houd hieraan vast
Veel werknemers laten zich leiden door personeelsadvertenties en andere externe factoren als het gaat om hun loopbaan. Neem liever het heft in eigen hand. Formuleer een carrièredoel voor de langetermijn en houd dit voor ogen als je van functie, baan of werkgever wisselt.
2. Ken je sterke, minder sterke en verbeterpunten
Iedereen heeft sterke en minder sterke punten. Je moet dus eerste weten waar je goed in bent en minder goed in bent. Stel jezelf daarbij de volgende vragen: wat zijn mijn talenten en vaardigheden en waar ik krijg ik energie van? Wat zou ik willen ontwikkelen en wat wil ik graag doen?
3. Vraag anderen feedback over je eigen functioneren
Om te weten wat je sterke en minder sterke punten zijn, ga je uiteraard bij jezelf te rade. Immers, wie kent jou beter dan jijzelf? Daarnaast kan het verfrissend zijn om aan je baas of collega om feedback te vragen.
4. Zorg dat je uitblinkt in je krachten en verbeter je zwakheden
Als je weet wat je sterke en minder sterke punten zijn, kun je aan de slag. Zorg dat je uitblinkt in je krachten en verbeter je zwakheden. Dit kan bijvoorbeeld door het leren van nieuwe vaardigheden
of het volgen van een opleiding.
5. Neem deel aan een intervisiegroep om te leren van collega’s
Als je behoefte hebt om direct iets met de feedback te doen kun je een intervisiegroep in het leven roepen. Met collega’s van verschillende afdelingen ga je aan de slag met een bepaald thema waarin jullie je verdiepen. Dat is waardevol voor jezelf én je werkgever.
6. Maak je (carrière)wensen kenbaar bij je baas en bij anderen
Heb je specifieke opleidings- of carrièrewensen? Wacht dan niet het functioneringsgesprek af, maar neem zelf initiatief en maak je wensen kenbaar. Ook binnen je eigen netwerk als je een andere functie wilt. Dan heb je de meeste kans dat anderen aan je zullen denken als jouw ideale functie vacant is.
7. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen je sector
Stilstand is achteruitgang. Zorg dat je meegroeit met de ontwikkelingen binnen je sector. Als je werkt in een sector die krimpt, is het extra verstandig om goed om je heen te kijken naar ander werk of opleidingsmogelijkheden.
8. Sta open voor nieuwe (technologische) werkwijzen
Technologische ontwikkelingen volgen elkaar sneller op dan ooit. Zorg dat je op de hoogte blijft van ICT en robotisering. Sta open voor nieuwe werkwijzen want de inhoud van banen verandert, ook in niet-technische beroepen.
9. Zet jezelf in de markt, ook als je geen baan zoekt
In de huidige arbeidsmarkt is het niet voldoende om te solliciteren als het moment daar is. Je kunt deze situatie een stap voor zijn door effectief te netwerken, ook als je niet direct op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Zo weet je waar kansen liggen en blijf je in beeld bij potentiële werkgevers.
10. Wissel regelmatig van taken
Als je lang dezelfde baan hebt, kun je aan je werkgever voorstellen om van diensten en taken te wisselen. Zo leer je nieuwe vaardigheden en kun je op verschillende plekken een kijkje in de keuken nemen.