Toon 0 resultaten

Rick Molenaar, docent ICT-opleidingen LOI Hogeschool

"Zorgen dat de IT doet wat de business nodig heeft"

Generalist in hart en nieren

”Ik ben een echte generalist. Ik vind veel dingen leuk en heb al heel wat functies gehad, in management en in IT. Sinds tien jaar werk ik voor mezelf en ben ik ook begonnen met lesgeven. Inmiddels doceer ik aan verschillende instellingen, waaronder LOI Hogeschool, NCOI, NOVI en Nyenrode New Business School. Voor LOI Hogeschool ben ik verbonden aan een drietal modules: Business Processes, Application Design and Development en Infrastructure.”

Docent tijdens én buiten de bijeenkomsten

”Ik ben er voor studenten tijdens de bijeenkomsten, maar ook daarbuiten heb ik een rol. Ik kijk de inzendopdrachten na en voorzie ze van feedback. Dat probeer ik echt op maat te doen. Hoe kan ik een student het beste ondersteunen? Tijdens de klassikale bijeenkomsten probeer ik niet alleen kennis over te brengen. maar wil ik dit ook op zo’n manier doen dat studenten vertrouwen ontwikkelen in hun eigen kennis en kunde. Ik vind het heel leuk om aan studenten uit te leggen hoe simpel de IT in elkaar zit en vanuit daar verder te werken. Eerst zorgen dat ze de basis goed beheersen en van daaruit verder bouwen. Wat is er allemaal? Waar is het voor? En hoe steekt het in elkaar?”

Veterfabriek

”Dingen uitleggen kan op veel manieren natuurlijk. Zo heb ik bijvoorbeeld De Veterfabriek ontwikkeld. Daarbij zeg ik tegen studenten: ”Je zit nu in een veterfabriek. Hier is een enorme stapel veters en hier is je eerste order. We gaan ook meten hoe snel en hoe goed je je orders aflevert.” Vervolgens moeten de studenten dat in een groepje snel organiseren. De goede kleur en lengte veters pakken, die in een zakje doen, vervolgens in een doosje doen en dat bij de klant afleveren. Waarna de klant kijkt of dit inderdaad is wat hij had besteld.

Aan de hand van zo’n voorbeeld komen studenten erachter hoe het werkt. Bedrijven hebben processen. Vaak zijn de eerste mensen in een minibedrijfje gestart met zo’n proces en wordt het 50 jaar later nog steeds zo gedaan. Terwijl het veel en veel slimmer kan! Studenten moeten bij deze opdracht dan ook kritisch naar zichzelf kijken. Doen we de dingen wel in de juiste volgorde bijvoorbeeld? Misschien hebben ze de veters wel eerst op kleur gesorteerd. Kleur kun je gewoon zien dus dat heeft helemaal geen zin. Hoe kun je zo’n proces nu verbeteren? En hoe zet je daar IT bij in?”

IT koppelen met de business

”Bedrijfsprocessen, daar draait het om. Dat is de plek waar we IT willen laten koppelen met de business. Vroeger bouwden we systemen. En dan zeiden we: ””hier is het systeem en je kunt er van alles in stoppen.” Nu draaien we het om. We kijken eerst naar het proces. Wat is het proces, hoe kan dat slimmer en hoe kan IT je daarbij helpen? Architectuur gaat in feite daarover.”

Voorbeelden uit de praktijk

”Doordat ik in zoveel functies heb gewerkt, kan ik eigenlijk bij alles met voorbeelden uit de praktijk komen. Ik vertel dan ook heel veel anekdotes tijdens de lessen. Studenten geven ook aan dat ze dat heel erg waarderen. Dat is heel leuk om te merken.”

Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt

”Ik denk dat de arbeidsmarkt vooral behoefte heeft aan mensen die door de bomen het bos nog zien. De hele IT-wereld is enorm complex geworden. Vroeger was ICT nog een facilitaire dienst in het bedrijf. Voor de meeste bedrijven is het nu dé manier om zaken te doen. Dat betekent ook dat je als IT’er en zeker als IT-manager echt moet weten wat het bedrijf doet en de directie daarin moet ondersteunen. Je hebt mensen nodig die uit de business komen en zich verdiepen in IT. Die ervoor kunnen zorgen dat de IT doet wat de business nodig heeft.”

LOI-studenten zeer gemotiveerd

”Ik merk dat LOI-studenten over het algemeen heel gemotiveerd zijn. Dat moet ook wel. De werklast is behoorlijk en je moet het wel willen en kunnen combineren met de rest van je leven. LOI-studenten zijn echte aanpakkers. Mooi om te zien. Persoonlijk, als ik mensen aanneem, dan heb ik ook het liefst degenen die in de avonduren hebben bijgeleerd. Dat zijn aanpakkers. Die gaan door, weten hun doelen te stellen en vol te houden.”