Toon 0 resultaten

Docent gewichtsconsulent Ingeborg de Jong

“Tijdens de bijeenkomsten brengen we verschillende achtergronden en ervaringen samen”

Als zelfstandig gewichtsconsulent vindt Ingeborg de Jong het geweldig om haar ervaring, kennis en vaardigheden te kunnen delen en over te brengen aan anderen.

De lesstof blijven bijschaven

“Ik had nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden om voor de klas te staan. Ik heb zelf het lesplan voor de opleiding Gewichtsconsulent ontwikkeld en ik dacht dat het heel leerzaam zou zijn om de lessen ook zelf te gaan geven. Ik was al docent bij de thuisstudie en op de praktijkdagen dus dit was een logische volgende stap. En het werkt. Door zelf voor de klas te staan, kan ik de lesstof blijven bijschaven en ik merk dat ook hier geldt dat de theorie soms anders is dan de praktijk.

Oefening baart kunst

Dat is natuurlijk iets wat ook bij de opleiding vaak voorkomt. Van mijn thuisstudie studenten hoor ik bijvoorbeeld regelmatig dat ze de module Gesprekstechnieken zo lastig vinden tijdens de praktijkdagen, terwijl de klassikale studenten daar juist makkelijk door heen rollen. Tijdens de bijeenkomsten hebben ze al zoveel geoefend met rollenspelen, verschillende soorten vragen stellen, gevoelsreflectie en het LSD-model (luisteren, samenvatten en doorvragen). En dan blijkt op de praktijkdag elke keer weer: oefening baart kunst.

Samenbrengen van ervaringen

Het is vaak ook lastig om alle theoretische stof die je thuis tot je neemt, toe te passen in de praktijk. Dus tijdens de bijeenkomsten oefenen we veel. Hoe maak je een goed dagmenu, hoe lees je een etiket, hoe bereken je het aantal calorieën, hoe communiceer je met een klant en welk advies geef je mee. Op die manier gaan de studenten steeds meer voelen wat de opleiding voor hen betekent en hoe ze die straks in praktijk kunnen brengen. Doordat ze allemaal verschillen qua leeftijd en achtergronden kunnen ze veel van elkaar leren. De jongste deelnemer leert de anderen apps op de mobiele telefoon te gebruiken, terwijl de oudste deelnemers hun mensenkennis en levenservaring delen. Zo brengen we al die verschillende achtergronden en ervaringen samen.

Standpunt innemen

En wat misschien wel het belangrijkste is, is dat we discussiëren. Over voeding en wat gezond is, zijn zoveel verschillende meningen. In de lesstof staat het een, in een artikel in de krant staat het andere. Als gewichtsconsulent moet je echt leren om een eigen mening te vormen en een standpunt in te nemen, dus dat oefenen we in de klas. Zo ontwikkelen de studenten hun eigen visie op het vak. En ook dan komen die gesprekstechnieken weer van pas. Want in de praktijk zit er wel een klant tegenover je die je met respect moet behandelen.”

Curriculum vitae

Onze docenten hebben ruime ervaring in het werkveld. Zij kunnen dan ook alles vertellen over de praktijk. Bekijk hier het cv van deze docent.

Vaardigheden
 • Plannen en organiseren
 • Betrokkenheid en overtuigingskracht
 • Analytisch vermogen en omgevingsbewustzijn
 • Inlevingsvermogen en zelfvertrouwen
 • Initiatief en inzet
 • Coachen en leervermogen
Werkervaring
2010-heden: Freelance docent/ontwikkelaar Voeding bij de LOI

Het begeleiden van cursisten van de (klassikale) cursus Gewichtsconsulent en Gewichtsconsulent voor kinderen. Daarnaast geef ik de training gespreksvaardigheden aan gewichtsconsulenten. Als ontwikkelaar ben ik betrokken bij het schrijven en beoordelen van nieuwe cursussen, opgaven en examens op het gebied van Voeding en het herschrijven van bestaande cursussen, opgaven en examens.

2010-heden: Senior Beleidsmedewerker bij ABN AMRO Bank N.V.

Het opstellen, uitvoeren en monitoren van het generieke klachtbeleid van de bank. Advies geven op het gebied van klachtenmanagement aan diverse partijen binnen de bank.

2007-heden: Eigenaar van I. de Jong-Gewichtsconsulent en Voedingsadvies

Het begeleiden van individuele cliënten met gewichts- en voedingsproblemen en het begeleiden van groepen met als doel gewichtsverlies. Daarnaast nog een breed scala van advies- en schrijfwerkzaamheden op het gebied van afvallen en voeding.

1998-2010: Diverse functies binnen ABN AMRO

Klachtenmanagement(Projectleider, Interim Hoofd, Senior manager). Deelname aan diverse interne projecten, waarbij kennis en expertise over klachtenmanagement noodzakelijk is. Leidinggeven en lid van MT, schriftelijke afhandeling van complexe klachten, vertegenwoordigen van de bank bij Geschillencommissies en kantonrechter.

1990-1998: Diverse functies binnen salesorganisatie ABN AMRO

Accountmanager, interim kantoordirecteur, trainee. Onderhouden van de portefeuille, het analyseren en beoordelen van klantgegevens, verantwoordelijk voor alle facetten binnen een kantoor.

1989-1990: Teamleider Project Centuria Oortbij Sociale Verzekerings Bank

Het begeleiden en sturen van een team, dat verantwoordelijk was voor het adviseren van de klanten van de SVB en het verwerken van de gegevens betreffende de belastingherziening Centuria Oort.

Opleidingen
 • Train de Trainer: gespreksvaardigheden en coaching - VDS
 • Adviesrapporten schrijven - Vergouwen Overduin
 • Effectief Projectmatig werken - Schouten & Nelissen
 • Gewichtsconsulent - LOI
 • Professionele Adviesvaardigheden - NCOI Opleiding & Trainingen
 • Psychologie - Open Universiteit
 • Diverse vakcursussen op bankgebied - NIBE
 • Diverse commerciële- en communicatie trainingen - intern ABN AMRO
 • HEAO-Commerciële Economie - HES Amsterdam