Toon 0 resultaten

Grit Scheerder, docent Duits

"Ik vind het belangrijk dat de cursisten spreektaal leren praten"

“Ik werk als docent Duits in het voortgezet onderwijs, maar ik wilde ook graag les geven aan volwassenen en zo kwam ik bij de LOI terecht. Naast het werk als docent ben ik ook betrokken geweest bij de ontwikkeling van de multimediale opdrachten en nu krijg ik dus het huiswerk bij mijn eigen dialogen terug.” Aan het woord is Grit Scheerder, docent Duits voor beginners en gevorderden.

Gesprekken voeren in dagelijkse situaties

“De multimediale opdrachten vind ik echt geweldig. De cursisten krijgen zo echt de kans om een gesprek te voeren in een dagelijkse situatie. Ik let ook altijd op of ze durven te praten en of de boodschap goed overkomt. Het is natuurlijk best eng, want hoe meer je zegt, hoe meer fouten je kunt maken, maar ik vind het altijd erg leuk als ik hoor dat ze een heel verhaal ophangen. Als dat dik in orde is, wil ik een klein grammaticaal foutje zoals ‘dem’ i.p.v. ‘den’ wel eens door de vingers zien. En ik let ook goed op de uitspraak, die kan ik direct verbeteren.

Spreektaal

Wat ik belangrijk vindt is dat de cursisten spreektaal leren praten. Duitsers vinden vaak dat Nederlanders erg netjes en soms overdreven beleefd Duits praten. Wat oudere cursisten zeggen bijvoorbeeld vaak ‘Jawohl’, een klassiek voorbeeld van het schoolduits dat veel mensen vroeger hebben geleerd. Het is natuurlijk wel beleefd, maar eigenlijk iets te. De LOI probeert het lesmateriaal altijd up-to-date te houden, want een taal leeft en het spreken van een taal is altijd aan verandering onderhevig, zo staat er tegenwoordig gewoon een woord als ‘Scheiβe’ in het lesmateriaal, een woord dat in Duitsland wel gebruikelijk is. Nog geen 50 jaar geleden was het echt ondenkbaar dat dat zo in de studieboeken zou komen."