Toon 0 resultaten

Plannen is de manier om toe te komen aan alles waaraan je waarde hecht op werk- en privégebied. En hoewel je agenda vaak geen millimetertje ruimte lijkt te bieden, heb je in werkelijkheid meer vrije tijd dan je denkt

Goed timemanagement geeft inzicht in hoe je je tijd besteedt en waar dat efficiënter kan. Als je de simpele tips en tricks onder de knie hebt, houd je naast alle verplichtingen ruimte over voor andere dingen. Zo zou het best kunnen dat je ineens toch tijd hebt voor die hobby waaraan je steeds niet toekomt of die studie die je altijd al wilde volgen. Uit het tijdsbestedingsonderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat Nederlanders tussen de 20 en 74 jaar per etmaal gemiddeld ruim elf uur kwijt zijn aan slapen, douchen en eten. Zo’n zes uur gaat naar verplichte taken zoals werk, huishouden en de zorg voor kinderen. En bijna vijfenhalf uur per dag is vrije tijd. Verreweg het grootste deel van die vrije tijd brengen we trouwens door voor de tv (tweeënhalf uur).

Klusjes op het kladblok

We hebben dagelijks dus gemiddeld al vijfenhalf uur vrije tijd. Maar dat kan oplopen als je de klussen die je moet uitvoeren zo efficiënt mogelijk aanpakt. Een bekende truc is het opstellen van een takenlijst. Vaak hebben we wat klusjes op het kladblok naast de computer gekrabbeld, drie post-its op de monitor, een opsomming van afspraken in de agenda en een rits reminders in de telefoon. Deskundigen adviseren: houd het bij één to-do-lijst. Gelukkig draagt de moderne techniek daar zijn steentje aan bij. Zo zijn er tientallen apps te downloaden voor het overzichtelijk bijhouden van een takenlijst (zie kader). Handig voor op je pc, tablet of mobiele telefoon.

Uren schrijven

Een andere veelgehoorde timemanagementtip: bepaal vooraf hoeveel tijd je aan een taak wilt besteden. Het is efficiënter om elke dag twintig minuten e-mails te beantwoorden, dan dat de hele dag door te doen. Voor het bijhouden van de tijd is een ouderwetse kookwekker of stopwatch tegenwoordig niet meer nodig. Anno 2013 kan dat allemaal veel moderner met bijvoorbeeld apps die precies registreren hoeveel tijd je waaraan kwijt bent en daar dan ook nog een mooie grafiek aan koppelen, zodat je direct ziet waar nog tijdwinst te behalen valt.