Omscholen naar de ICT kan een slimme zet zijn. Zeker als je bedenkt dat de vraag naar ICT-professionals groot is en de salarissen uitstekend zijn! Dit is dan ook hét moment om de eerste stappen te zetten richting jouw nieuwe loopbaan:
-
Stap 1: Oriëntatie: Welke ICT-richting past bij jou?
De eerste stap in het omscholingsproces is oriëntatie. De ICT-sector is ontzettend breed en biedt tal van mogelijkheden, zoals softwareontwikkeling, cybersecurity, data-analyse of Cloud computing. Welke richting heeft jouw interesse? En welke vaardigheden heb je daarvoor nodig? Ga ook eens in gesprek met iemand die al werkzaam is in de richting van jouw interesse.
-
Stap 2: Keuze: Kies de opleiding die bij je doel past
Zodra je een richting hebt gekozen, is het tijd om de juiste opleiding te kiezen. Je kunt kiezen voor een volledige MBO- of HBO-opleiding, maar ook een kort MBO-programma, HBO-programma of een gerichte cursus kan een goede zet zijn. Een bijkomend voordeel is dat je dan meteen kunt ervaren of de gekozen richting echt bij je past.
-
Stap 3: Financiering: Verken je mogelijkheden.
Natuurlijk, omscholen kost geld, maar vaak is dit minder dan je denkt! Veel werkgevers zijn namelijk bereid de opleiding van (nieuwe) werknemers te betalen. Ook zijn er gunstige financiële regelingen zoals het Levenlanglerenkrediet.
-
Stap 4: Theorie en praktijk: Combineer leren en ervaring.
Praktijkervaring geeft je net dat streepje voor. Daarom is het goed om te kiezen voor een opleiding die veel aandacht besteedt aan de praktijk. Bijvoorbeeld in de vorm van praktijkopdrachten of een stage. Zo toon je aan dat je klaar bent om de opgedane ICT-kennis toe te passen in de praktijk.
-
Stap 5: Solliciteren: Zet je eerste stappen in de ICT
Na het afronden van je opleiding kun je beginnen met solliciteren naar ICT-functies. Veel bedrijven bieden junior posities aan voor mensen die zich omscholen naar de ICT. Tip! Zet ook eens voor jezelf op een rijtje welke vaardigheden die je in je huidige baan hebt opgedaan, goed van pas komen in de ICT.