Toon 0 resultaten

Doorstuderen of direct aan het werk:
Wat is de beste keuze na je HBO-opleiding?

Doorstuderen of werken

Je hebt je HBO-diploma op zak en nu sta je voor een belangrijke keuze: Verder studeren voor een master of direct de arbeidsmarkt op? In dit artikel check je de voor- en nadelen van beide keuzes, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Doorgaan met studeren

Wil nóg beter worden in wat je nu doet, jezelf specialiseren, iets nieuws leren of gewoon die 9-tot-5-baan nog even uitstellen? Dan is doorstuderen na je HBO-opleiding een goede keuze.

Een master na je HBO biedt je de kans om je te specialiseren en je kennis te verdiepen. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en kan leiden tot een hoger salaris. Bovendien kun je met een master na je HBO doorgroeien naar leidinggevende functies. Uiteraard kun je ook kiezen voor andere opleidingen. Denk aan een tweede HBO-bachelor, een post-bachelor, doorstormen naar de universiteit of kies bijvoorbeeld voor korte programma's of cursussen op HBO-niveau om je cv te versterken.

Maar doorstuderen kan ook nadelen hebben: het kost veel tijd en geld, en je kunt overgekwalificeerd raken voor bepaalde functies. Daarnaast loop je mogelijk werkervaring mis, wat voor sommige werkgevers erg belangrijk is.

Voordelen en Nadelen doorstuderen

Voordelen doorstuderen

  • Hoger startsalaris en betere verdienmogelijkheden.
  • Vrijheid behouden.
  • Kans op specialisatie.
  • Je ontwikkelt extra vaardigheden.
  • Meer kans op een vaste, hogere of leidinggevende functie.
  • Je verrijkt je kennis en groeit als persoon.

Nadelen doorstuderen

  • Bijkomende studiekosten.
  • Uitstel van inkomen.
  • Potentieel meer studieschuld.
  • Opnieuw veel leren en de boeken induiken.
  • Overkwalificatie.
  • Minder werkervaring/ weinig praktische kennis.
 

Doorstuderen met een HBO-master

Wil je je verder ontwikkelen na je HBO-bachelor en je kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Overweeg dan een HBO-master. Zo’n master duurt ongeveer één tot twee jaar en sluit goed aan op je bachelor. Tijdens de opleiding doe je praktisch onderzoek in je toekomstige werkgebied. Er zijn ook HBO-masters speciaal voor werkenden.

Een tweede HBO-bachelor volgen

In plaats van een master na je HBO, kun je er ook voor kiezen een tweede bachelor te volgen. Veel studenten kiezen een bachelor in een vergelijkbare richting. Zo kun je je breder ontwikkelen of verder specialiseren, wat je carrièrekansen vergroot.

Je kennis verdiepen met een post-bachelor

Naast een tweede bachelor of master kun je ook voor een post -bachelor kiezen. Dit is ideaal als je na je HBO-bachelor je kennis wilt uitbreiden of opfrissen om je nóg verder te ontwikkelen. Je verdiept je kennis op een hoog niveau en bent na afronding klaar voor een topfunctie. Post-bachelors zijn praktijkgericht. Er wordt tijdens de opleiding veel aandacht besteed aan het verkrijgen van praktijkkennis en vaardigheden in de gekozen richting.

Versterk je cv met een HBO-minor

Een HBO-minor is dé manier om jezelf te onderscheiden op de arbeidsmarkt. In zes tot acht maanden volg je een aantal samenhangende modules waarmee je je op een hoog niveau specialiseert. De modules in een minor zijn afkomstig uit het laatste jaar van een erkende HBO-bacheloropleiding. De kwaliteit is dus gegarandeerd.

Doorstromen naar de universiteit voor een bachelor

Wil je na je HBO doorstromen naar de universiteit? Dan heb je verschillende opties. Met je HBO-bachelor kun je starten met een WO-bachelor, ongeacht de richting. Soms gelden aanvullende toelatingseisen, zoals specifieke VWO-profielen of vakken. Heb je een VWO-diploma met het juiste profiel, dan kun je je direct inschrijven. Met een HAVO-diploma of een ander VWO-profiel moet je eerst VWO-toetsen doen.

Doorstromen naar de universiteit voor een master

Na een HBO-bachelor een master aan de universiteit volgen kan ook, maar is wat uitdagender. Meestal moet je een premaster of schakelprogramma volgen. Dit komt omdat HBO-opleidingen praktijkgericht zijn en WO-opleidingen meer op theorie en onderzoek focussen. Een premaster of schakelprogramma helpt je de overstap te maken. Een WO-master duurt één tot twee jaar.

Direct aan het werk

Weet je al precies wat voor baan je leuk vindt, wil je werkervaring opdoen, is verder studeren niets voor jou of wil je graag een ‘echt’ salaris verdienen? Dan is meteen werken een goede optie.

Een groot voordeel van werken is dat je meteen praktijkervaring opdoet, je carrière opbouwt en direct een goed salaris verdient. Bovendien ontdek je welke aspecten van het werkveld je het meest aanspreken en waar je passie ligt. Aan de andere kant kan het zonder extra opleiding moeilijker zijn om verder te groeien in je carrière. Ook kun je het gevoel hebben dat je nog niet uitgeleerd bent en jezelf verder wilt ontwikkelen.

Voordelen en Nadelen direct werken

Voordelen direct werken

  • Praktijkervaring.
  • Direct een inkomen.
  • Carrièreopbouw.
  • Je passie ontdekken.

Nadelen direct werken

  • Beperkte doorgroeimogelijkheden.
  • Het gevoel nog niet uitgeleerd te zijn.
  • Moeilijker te onderscheiden zonder extra kwalificaties.
 

Doorstuderen of werken: aan jou de keuze

Doorstuderen na je HBO of direct gaan werken is een belangrijke keuze. Overweeg je opties zorgvuldig door erover te praten met vrienden, familie en experts zodat je een keuze kunt maken die het best past bij jouw doelen. Wist je dat je er ook een flexibele opleidingen zijn, zodat je werk en studie kunt combineren? Onthoud dat zowel een master na je HBO als werken voordelen biedt, dus kies wat op dit moment het beste bij je past. Blijf ook open staan voor leren en groeien gedurende je carrière, zowel door verder te studeren als door ervaring op te doen in je werk.

Doorstuderen loont

Uit het Nationaal Salaris Onderzoek (NSO) blijkt dat doorstuderen loont. Onder hoogopgeleiden heeft 75% een vast contract, terwijl dit bij mensen met alleen lager voortgezet onderwijs (lvo) slechts 64% is. Daarnaast werken medewerkers met lvo vaker via een uitzendcontract (8,4%) vergeleken met MBO (6,7%), HBO (3,4%) en WO (2,6%). Voor tijdelijke aanstellingen zijn de verschillen kleiner. Doorstuderen is ook zinvol vanwege de gemiddelde salarisniveaus.

Bron: intermediair.nl

Toename van het bruto maandsalaris naar opleiding en geslacht (NSO)

Bron: NSO

Wil je doorstuderen? Vind je opleiding in 4 stappen

Heb je gekozen voor doorstuderen na je HBO-opleiding? Wordt het dan niet eens tijd voor LOI. Want bij LOI studeer je op de meest flexibele manier. Kies uit ruim 900 opleidingen. Van korte cursussen en programma’s op HBO-niveau tot volledig HBO. Vind je het lastig om een keuze te maken? Gebruik dan onze handige studiekeuzetool en vind je opleiding in een paar stappen.

Vind je opleiding in 4 stappen