Tandartsassistent worden? Nú is het moment!

Uit recente cijfers van het UWV blijkt dat er, naast een al langer bestaand tekort aan zorgpersoneel, veel vraag is naar tandartsen, mondhygiënisten en preventieassistenten. Ook staat het beroep van tandartsassistent in het overzicht kansrijke beroepen van het UWV. Dit overzicht laat zien welke beroepen voldoende tot goede baankansen bieden. Wil je tandartsassistent worden? Dan is nú het moment om een opleiding te volgen.

Wat zijn de taken van een tandartsassistent?

Binnen de tandartspraktijk is een tandartsassistent onmisbaar. Je biedt de best mogelijke mondzorg waarbij je aandacht hebt voor de patiënt en meedenkt met de tandarts. Je ondersteunt de behandelaar bij tandheelkundige behandelingen. Zo reik je instrumenten aan, desinfecteer je gebruikte instrumenten en ontwikkel je foto’s. Daarnaast voer je in opdracht van de tandarts of specialist zelfstandig tandheelkundige behandelingen uit. Denk aan het aanbrengen van een fluoride applicatie, het maken van een röntgenfoto of het uitvoeren van een plaque kleurtest. Ook orthodontische behandelingen als het nemen van gebitsafdrukken en het verwisselen van draden en elastiekjes voert de tandartsassistent uit. Maar ook administratieve taken, de planning en het geven van voorlichting behoren tot de werkzaamheden.

Hoelang duurt de opleiding?

Wie als tandartsassistent werkzaam wil zijn, wordt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg verplicht een erkend MBO-diploma te halen. De erkende MBO 4-opleiding Tandartsassistent duurt 28 maanden. Naast de algemene modules en de beroepsspecifieke modules, volg je verschillende keuzevakken en loop je stage.

Daarnaast biedt de LOI het korte MBO-programma Tandartsassistent aan waarin je binnen 17 maanden alle beroepsspecifieke modules uit de erkende MBO-opleiding volgt. Een perfecte manier om in korte tijd alle vakkennis op te doen. Ook kun je kiezen voor de MBO-basisopleiding Tandartsassistent waarin je binnen 7 maanden 4 modules uit de volledige MBO-opleiding volgt. Op deze manier krijgt je in korte tijd een goed beeld van het beroep.

Als tandartsassistent heb je het al druk genoeg. Bij de LOI bepaal je zelf hoe je de opleiding volgt. Dat kan via LOI Klassikaal+, met om de drie weken een bijeenkomst (de ene keer online, de andere keer in de klas). Of als thuisstudie, met begeleiding via internet. Wat je ook kiest, je krijgt altijd persoonlijke begeleiding.

Strengere eisen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg hecht steeds meer waarde aan de kwaliteit en opleiding van tandartspersoneel. In de praktijk blijkt dat veel tandartsassistenten niet beschikken over een erkend MBO-diploma. Tijdens onderzoeken wordt hier door de Inspectie steeds meer op gelet. Reden genoeg dus om nu de juiste papieren te halen.

Welke vakken krijg je bij de opleiding tandartsassistent?

Tijdens de opleiding leer je o.a. over het omgaan met patiënten, mondverzorging, theorie m.b.t. tandheelkundige behandelingen, het assisteren van de behandelaar, EHBO en röntgen. Ook is er aandacht voor je sociale vaardigheden en voor de wet- en regelgeving waar je in een tandartspraktijk mee te maken hebt. Tijdens de praktijkdagen breng je deze kennis in de praktijk en oefen je je vaardigheden. Meer over de inhoud van de vakken vind je terug op de pagina van de opleiding.

Wat is het salaris van tandartsassistenten?

  • Het minimum en maximum salaris voor tandartsassistenten en mondhygiënisten is € 1.539 tot € 3.675 bruto per maand.
  • Het aanvangssalaris van tandartsassistenten en mondhygiënisten ligt tussen € 1.539 en € 2.099 bruto per maand.
Bron: loonwijzer.nl
Daarom kies je voor de LOI

Wil je een opleiding volgen naast een baan en een druk leven? Kies voor een opleider die begrijpt wat jij nodig hebt.

  • 100 flexibel, net als jij.
  • Persoonlijk online leerpad.
  • Begeleiding van start tot diploma.
  • Sneller door je opleiding? Dat kan!

Ontdek alle voordelen

Video: Maak kennis met het beroep