Hieronder lees je wat je leert in de verschillende modules.
Theorie tandheelkundige behandelingen
In deze module leer je de belangrijkste tandheelkundige behandelingen kennen. Je start de module met anatomie (hoe is het lichaam opgebouwd?) en de fysiologie (hoe werkt het lichaam?) van het menselijk lichaam. Dit algemene deel eindigt met pathologie (wat gebeurt er in je lichaam als je ziek wordt?).
In het tweede deel van deze module kijken we naar de anatomie van hoofd/hals en de ontwikkeling en opbouw van het gebit. Je leert o.a. meer over de functies van het gebit, structuren in de mondholte en het kauw/slikproces. Vervolgens leer je meer over tandbederf en tandvleesontsteking. In het derde deel leer je de verschillende vakgebieden binnen de tandheelkunde kennen, zoals cariologie en conserverende tandheelkunde. Ook komen de onderwerpen prothetische tandheelkunde, orthodontie, chirurgie, endodontologie en speciële pathologie aan bod.
In het laatst deel bestudeer je de meest voorkomende ziektebeelden en hun relatie met de tandheelkunde. Via een anamneseformulier leer deze gegevens ook vastleggen. Verder leer je over het gebruik en voorschrijven van medicijnen.
Wet- en regelgeving
Je leert de belangrijkste regelgeving kennen, die nodig is om binnen de kaders van de wet en volgens de richtlijnen en geldende protocollen te kunnen werken.
Onderwerpen die aan bod komen, zijn:
- Wet BIG
- Privacywetgeving
- Richtlijn Infectiepreventie
- Meldcode huiselijk geweld, KNMG Meldcode
- Hygiëne, veiligheid en milieu
- Arbo en ergonomisch werken
- Verzekeringen
Communicatie en sociale vaardigheden
In deze module komen de basisvaardigheden van communicatie aan bod. Met deze basis je effectief communiceren met cliënten, naasten en collega’s.
Onderwerpen die aan bod komen, zijn:
- Basis communicatievaardigheden (o.a. actief luisteren, LSD, etc.)
- Sociale vaardigheden
• Verbale en non-verbale communicatie
- Interculturele communicatie
- Gespreksvaardigheden
- WHAM-methodiek
- Beroepsgeheim
- Feedback
- Diverse patiëntgroepen
- Conflicthantering
Praktijkvoering – administratie
Je leert front-office taken van de doktersassistent uitvoeren. Verder wordt er ingegaan op het voeren van de (financiële) administratie, agendabeheer en planning van werkzaamheden.
Computervaardigheden in de zorg
In deze module laat je zien dat je kunt omgaan met de computer en veelgebruikte programma’s, zoals Word, Excel en PowerPoint. Dit doe je door het maken van een opdracht, waarop je feedback krijgt van je docent.
EHBO
Je leert eerste hulp verlenen bij kleine ongevallen en veelvoorkomende ziekten.
Voorlichting mondverzorging
In deze module leer je de patiënt adviseren en instrueren over behandelingen en mondverzorging. Verder komen er verschillende voorlichtingstechnieken en –materialen aan bod. Na afloop heb je de kennis om patiënten goed voor te lichten over mondverzorging, voeding en preventie.
Onderwerpen die aan bod komen, zijn:
- Voorlichtingstechnieken
- Voorlichtingsmaterialen
- Mondgezondheid
- Mondverzorging
- Mondzorgproducten
- Voeding
- Preventie
Praktijkvoering - logistiek en beheer
Onderwerpen die aan bod komen, zijn:
- Planning (patiëntplanning, middelenplanning en planning tandtechniek)
- Logistiek (bestellen materialen, voorraden en voorraadbeheer, registraties en bewaartermijnen en condities)
- Onderhoud (apparatuur, materialen en werkruimte)
- Leveranciers
Assisteren en zelfstandig behandelen
Tijdens deze module leer je de behandelaar te assisteren bij het verlenen van tandheelkundige zorg. Daarnaast leer je een aantal tandheelkundige handelingen zelfstandig uitvoeren. Verder leer je een patiënt begeleiden voor-tijdens en/of na een behandeling en hoe je moet omgaan met verschillende patiënten (agressie, angst, grenzen stellen). Ook komt alles over hygiënisch werken in de tandartspraktijk aan bod en met welke instrumenten en apparatuur er gewerkt wordt. Ten slotte leer je hoe je ergonomisch verantwoord te werk gaat.
Röntgen
In deze module leer je als tandartsassistent zelfstandig röntgenfoto’s maken. In zowel theorie als in de praktijk leer je alles over het maken van röntgenfoto’s en gebitsscans. Na afloop van deze module mag je met röntgen apparatuur werken.
Deskundigheid en kwaliteitszorg
In deze module leer je hoe je je eigen deskundigheid kunt versterken en wat de kenmerken zijn van kwaliteitszorg. Ook leer je hoe je een bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van de organisatie.