Duaal studeren kan best intensief zijn, omdat je fulltime werkt en studeert. Dat vraagt om een goede planning en veel discipline. Het voordeel is dat je meteen relevante werkervaring opdoet en vaak sneller kunt doorstromen naar een hogere functie.
Duale opleidingen worden aangeboden op verschillende niveaus, van MBO tot HBO. Dit maakt het een flexibele optie voor zowel mensen die net beginnen als voor diegenen die al verder gevorderd zijn in hun carrière. Bekende duale HBO-opleidingen zijn onder andere in de richtingen van techniek, zorg, en bedrijfskunde. De bachelor Verpleegkunde van LOI Hogeschool kan ook duaal worden gevolgd.
BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) en duaal studeren lijken op elkaar, maar er zijn belangrijke verschillen. BBL is een leerwerktraject op MBO-niveau, waarbij je meestal vier dagen per week aan het werk bent en één dag naar school gaat. Duaal studeren wordt vaker op HBO-niveau aangeboden, waar de balans tussen werk en studie varieert en je vaak meer verantwoordelijkheid en complexere taken krijgt.
Reguliere MBO-opleiders (zoals bijvoorbeeld een ROC) bieden hun opleidingen aan als BOL- of BBL-opleiding. Bij een BBL-opleiding ga je één of twee dagen per week naar school, bij een BOL-opleiding breng je het grootste deel van de tijd op school door. Dit is niet mogelijk als je bijvoorbeeld een baan, een gezin of andere bezigheden hebt. Daarom is de derde leerweg door de overheid in het leven geroepen. Niet alleen kent een derde leerweg-opleiding veel meer flexibiliteit dan BOL- en BBL-opleidingen, er wordt ook nog eens optimaal rekening gehouden met wat jij als student al kan en weet. Zo ontstaat een flexibel en efficiënt opleidingstraject waarmee je een erkend MBO-diploma behaalt.
Om duaal te studeren, moet je eerst een opleidingsplek en een bijpassende werkplek vinden. Veel onderwijsinstellingen hebben samenwerkingsverbanden met bedrijven, wat het vinden van een duale plek makkelijker maakt. Je kunt dus vaak via de school sollicitaties doen bij aangesloten bedrijven.
De kosten van een duale opleiding variëren, afhankelijk van het niveau van de opleiding, de onderwijsinstelling en de sector waarin je werkt. Over het algemeen zijn de kosten vergelijkbaar met die van reguliere voltijd opleidingen. De kosten van boeken en studiematerialen variëren per opleiding. Wist je dat deze kosten bij LOI meestal inbegrepen zijn?
Een van de voordelen van duaal studeren is dat je tijdens je opleiding salaris ontvangt. Hoeveel je precies verdient, hangt af van het bedrijf en de sector waarin je werkt. Vaak krijg je een leerlingensalaris dat oploopt naarmate je vordert in je opleiding. Daarnaast bouw je waardevolle werkervaring op, wat je na je afstuderen een voorsprong op de arbeidsmarkt kan geven.