Toon 0 resultaten

Deeltijd of duaal studeren?
Verschillen en voordelen op een rijtje


Deeltijd of duaal studeren

Wil je een opleiding volgen naast je baan, maar weet je niet goed of je moet kiezen voor deeltijd of duaal studeren? Of wat deze termen betekenen? Geen zorgen, we zetten de verschillen en voordelen voor je op een rij. Daarnaast laten we zien hoe je jouw studie ook volledig flexibel kunt inrichten en wat je ervan kunt verwachten. Inclusief een top 10 met nieuwe en populaire deeltijd en duale opleidingen.

Deeltijdonderwijs

Deeltijd studeren houdt in dat je een opleiding volgt naast een baan of andere verplichtingen. Deeltijdopleidingen zijn er in verschillende vormen. Bij sommige opleidingen ga je één dag per week naar school of heb je juist in de avonduren les. Maar er zijn ook deeltijdstudies die nog meer vrijheid bieden. Daarbij studeer je volledig thuis met online begeleiding, of combineer je (online) bijeenkomsten met zelfstudie. Je kunt dan zelf bepalen hoe je je tijd indeelt en je studiemoment afstemmen op je andere verplichtingen.

Veelgestelde vragen over deeltijdonderwijs

Is een deeltijd opleiding zwaar?

Een deeltijdopleiding kan zwaar zijn, vooral omdat je je opleiding vaak combineert met werk, een gezin of andere verplichtingen. Het vereist een goede planning en discipline. De zwaarte hangt ook af van je persoonlijke situatie en de opleiding die je volgt. Tegelijkertijd kan de flexibiliteit van een deeltijdopleiding kan juist ook makkelijker maken.

Welk niveau is deeltijd?

Deeltijdopleidingen zijn op elk opleidingsniveau te volgen. De opleidingsniveaus zijn hetzelfde als bij voltijdstudies en de diploma’s die je behaalt hebben dezelfde waarde.

Hoe kan je deeltijd studeren?

Deeltijd studeren kan door je in te schrijven bij een onderwijsinstelling die deeltijdopleidingen aanbiedt. Bij LOI bijvoorbeeld! Je bepaalt zelf welke studiemethode het beste bij je past. Wil je alle vrijheid en je eigen tempo bepalen? Dan is een thuisstudie met online begeleiding ideaal. Heb je behoefte aan meer regelmaat en contact met medestudenten? Kies dan voor LOI Klassikaal+ en volg iedere 3 weken een bijeenkomst. De ene keer op locatie, de andere keer online.

Wat kost een deeltijdopleiding?

De kosten van een deeltijdopleiding variëren, afhankelijk van het niveau van de opleiding, de onderwijsinstelling en de sector waarin je werkt. Over het algemeen zijn de kosten vergelijkbaar met die van reguliere voltijd- of deeltijdopleidingen. De kosten van boeken en studiematerialen variëren per opleiding. Wist je dat deze kosten bij LOI meestal inbegrepen zijn?

Hoeveel verdien je met een deeltijd opleiding?

Bij een deeltijdopleiding ontvang je meestal geen salaris van de onderwijsinstelling, omdat je geen stage of werkplek via de opleiding hebt. Je behoudt je reguliere inkomen uit je baan als je werkt naast je studie. Het salaris dat je verdient, hangt dus af van je huidige functie en sector. Een deeltijdopleiding kan wel leiden tot promotie of salarisverhoging, doordat je nieuwe vaardigheden en kennis opdoet die je direct in je werk kunt toepassen.

Duaal onderwijs

Bij duale opleidingen, combineer je studeren en werken op een nog intensievere manier. Je bent in dienst van een bedrijf en tegelijkertijd volg je een studie, waarbij je wat je leert direct in de praktijk kunt brengen. Je ontvangt salaris voor de dagen waarop je werkt en studiefinanciering voor je studieperiode. Deze vorm van studeren is ideaal voor als je werken en leren wilt combineren en direct begeleiding op de werkplek wilt van je werkgever. Je werkt meestal twee tot vier dagen per week en volgt de rest van de week lessen, wat zorgt voor een nauwe koppeling tussen theorie en praktijk.

Veelgestelde vragen over duaal onderwijs

Is een duale opleiding zwaar?

Duaal studeren kan best intensief zijn, omdat je fulltime werkt en studeert. Dat vraagt om een goede planning en veel discipline. Het voordeel is dat je meteen relevante werkervaring opdoet en vaak sneller kunt doorstromen naar een hogere functie.

Welk niveau is duaal?

Duale opleidingen worden aangeboden op verschillende niveaus, van MBO tot HBO. Dit maakt het een flexibele optie voor zowel mensen die net beginnen als voor diegenen die al verder gevorderd zijn in hun carrière. Bekende duale HBO-opleidingen zijn onder andere in de richtingen van techniek, zorg, en bedrijfskunde. De bachelor Verpleegkunde van LOI Hogeschool kan ook duaal worden gevolgd.

Wat is het verschil tussen BBL en duaal?

BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) en duaal studeren lijken op elkaar, maar er zijn belangrijke verschillen. BBL is een leerwerktraject op MBO-niveau, waarbij je meestal vier dagen per week aan het werk bent en één dag naar school gaat. Duaal studeren wordt vaker op HBO-niveau aangeboden, waar de balans tussen werk en studie varieert en je vaak meer verantwoordelijkheid en complexere taken krijgt.

Reguliere MBO-opleiders (zoals bijvoorbeeld een ROC) bieden hun opleidingen aan als BOL- of BBL-opleiding. Bij een BBL-opleiding ga je één of twee dagen per week naar school, bij een BOL-opleiding breng je het grootste deel van de tijd op school door. Dit is niet mogelijk als je bijvoorbeeld een baan, een gezin of andere bezigheden hebt. Daarom is de derde leerweg door de overheid in het leven geroepen. Niet alleen kent een derde leerweg-opleiding veel meer flexibiliteit dan BOL- en BBL-opleidingen, er wordt ook nog eens optimaal rekening gehouden met wat jij als student al kan en weet. Zo ontstaat een flexibel en efficiënt opleidingstraject waarmee je een erkend MBO-diploma behaalt.

Hoe kan je duaal studeren?

Om duaal te studeren, moet je eerst een opleidingsplek en een bijpassende werkplek vinden. Veel onderwijsinstellingen hebben samenwerkingsverbanden met bedrijven, wat het vinden van een duale plek makkelijker maakt. Je kunt dus vaak via de school sollicitaties doen bij aangesloten bedrijven.

Wat kost een duale opleiding?

De kosten van een duale opleiding variëren, afhankelijk van het niveau van de opleiding, de onderwijsinstelling en de sector waarin je werkt. Over het algemeen zijn de kosten vergelijkbaar met die van reguliere voltijd opleidingen. De kosten van boeken en studiematerialen variëren per opleiding. Wist je dat deze kosten bij LOI meestal inbegrepen zijn?

Hoeveel verdien je met een duale opleiding?

Een van de voordelen van duaal studeren is dat je tijdens je opleiding salaris ontvangt. Hoeveel je precies verdient, hangt af van het bedrijf en de sector waarin je werkt. Vaak krijg je een leerlingensalaris dat oploopt naarmate je vordert in je opleiding. Daarnaast bouw je waardevolle werkervaring op, wat je na je afstuderen een voorsprong op de arbeidsmarkt kan geven.

Duaal of deeltijd: Wat past bij jou?

Het is belangrijk om te bepalen welke vorm van studeren het beste bij je past. Bij deeltijdstudies heb je veel vrijheid, maar ook de verantwoordelijkheid om zelf de discipline op te brengen om regelmatig met je studie bezig te zijn. Als je een vast ritme prettig vindt en behoefte hebt aan begeleiding, dan is een flexibele klassikale deeltijdopleiding wellicht geschikt voor jou. Je volgt dan eens in de paar weken een (online) bijeenkomst. Bij duaal studeren combineer je werk en studie op een intensievere manier. Je werkt vaak twee tot vier dagen per week en volgt de rest van de week lessen.

Voordelen deeltijd

  • Flexibiliteit: Combineer studie met werk en andere verplichtingen op je eigen tempo.
  • Behoud van huidige baan: Je kunt blijven werken en hoeft geen salaris in te leveren terwijl je je bijschoolt of omschoolt.
  • Zelfstudie: Meer vrijheid om te studeren wanneer het jou uitkomt.
  • Langere studieduur: Verspreid de studielast over een langere periode, wat minder druk kan geven.

Voordelen duaal

  • Directe praktijkervaring: Combineer werken en leren voor relevante werkervaring tijdens je studie.
  • Salaris tijdens je studie: Verdien een inkomen terwijl je studeert.
  • Snellere carrièrestart: Na afstuderen heb je vaak een voorsprong door je werkervaring.
  • Sterkere aansluiting op de arbeidsmarkt: Werkgevers waarderen de combinatie van praktijk en theorie.

Wanneer je werk en studie combineert, profiteer je bovendien van nog een belangrijk ander voordeel. Doordat je de stof vaak meteen herkent en toepast in je werkomgeving, is het leer-effect groter. Je onthoudt de stof makkelijker én beter en ziet direct waarom een bepaald onderwerp relevant is. Dit gaat natuurlijk vooral op wanneer je werkt in het vakgebied van je studie, maar ook wanneer dit niet het geval is zijn er binnen het bedrijf vaak mogelijkheden om je horizon te verbreden.

Kies je studiemethode

Heb je besloten dat een deeltijd of duale opleiding iets voor jou is? Kijk dan goed wat het best past bij jouw wensen en ambitie. Zo haal je het meest uit je investering. Wist je dat je bij LOI heel je studie flexibel kunt inrichten? Sterker nog, de opleidingen van LOI zijn speciaal ontworpen voor professionals met een drukke baan en andere bezigheden. Ze bieden maximale flexibiliteit.

Verder is het belangrijk om je af te vragen welke vorm van studeren bij je past. Bij een thuisstudie hoort veel vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid. Je moet zelf de discipline opbrengen om regelmatig met je studie aan de slag te gaan. Heb je behoefte aan meer regelmaat en houvast? Dan is een flexibele klassikale deeltijdopleiding misschien iets voor jou. Je volgt dan ongeveer eens in de drie weken een (online) bijeenkomst die je moet voorbereiden. Zo dwing je jezelf om in een vast ritme te blijven studeren. Welke vorm je ook kiest, je krijgt altijd persoonlijke begeleiding door ervaren professionals en maakt gebruik van een geavanceerde online leeromgeving.

Meer over thuis studeren Meer over klassikaal studeren

Dit kun je verwachten van flexibel deelonderwijs bij LOI

Een deeltijdopleiding kan best zwaar zijn, vooral omdat je je opleiding vaak combineert met werk, gezin of andere verplichtingen. Ook duaal studeren is intensief. Beide onderwijsvormen vragen dan ook om een goede planning en discipline. Ontdek hieronder hoe LOI-studenten het studeren ervaren.


Eldon de Meza (student Expert IT systems and devices)

“Het studeren gaat me goed af. Ik ben sowieso iemand die graag zelfstandig te werk gaat. Ik volg mijn lessen in mijn eigen tempo en kan zelf mijn examens inplannen. Er is een examencentrum vlakbij dus dat gaat als een trein.”



Tim Huider (student HBO-bachelor CMD)

"Discipline opbrengen is iets wat ik echt geleerd heb tijdens mijn opleiding. Natuurlijk heb ik ook wel eens niet zoveel zin, of heb ik een drukke week. Maar dan moet ik toch doorgaan. En dat ziet mijn werkgever ook.”





Daphne Alderse-Baas (student Persoonlijk begeleider)

"Overdag ben ik druk met de kinderen en 's avonds kan ik studeren. Ik had me voorgenomen om elke maand een examen te doen, maar ik heb er wat meer vaart achter gezet. Dat hoeft natuurlijk niet, maar het is wel fijn dat het kan!”



Inge Höper (student Gespecialiseerd pedagogisch medewerker)

"Ik wilde snel starten met mijn opleiding en bij de LOI kon dat. Bij andere opleiders moest ik óf een half jaar wachten om te kunnen starten óf 1 dag in de week naar school".

Vind je opleiding in 4 stappen

LOI biedt deeltijdopleidingen op elk niveau, in vrijwel ieder vakgebied en voor iedere leerbehoefte. Of je nu een volledige HBO-bacheloropleiding wilt volgen, of een kort programma waarmee je je snel en gericht verdiept in een specifiek onderwerp. Twijfel je welke deeltijdopleiding het best bij je past? We adviseren je graag! Bel ons gerust op (071) 545 1234 of vraag een gratis studieadviesgesprek aan.

Vind je opleiding in 4 stappen  Vraag een studieadviesgesprek aan