Toon 0 resultaten

 
Een werkleven lang bij dezelfde baas; dat is niet meer van deze tijd. De crisis, maar ook structurele ontwikkelingen hebben van de arbeidsmarkt een ander speelveld gemaakt. Een speelveld waarop alles voortdurend in beweging is. Wat kun jij doen om je plek te vinden in de nieuwe wereld van werk? Baanzekerheid wordt steeds meer iets van het verleden. Vandaag – en morgen! – gaat het om werkzekerheid. En dat is iets waar je, in tegenstelling tot baanzekerheid, zelf de hand in kunt hebben. Het nieuwe sleutelwoord is inzetbaarheid.

”Denk in werk, niet in banen”, stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport over de toekomst van de arbeidsmarkt. Dat doe je door niet af te wachten of je je huidige baan wel kunt behouden, maar door voortdurend in beweging te blijven. Bijvoorbeeld door jezelf bij te scholen en door jezelf zichtbaar te maken. ”Moderne middelen als social media helpen je daarbij”, zegt Bas van de Haterd, ondernemer, trendwatcher en auteur van het boek (R)evolutie van werk. ”Hoe simpel is het tegenwoordig om je portfolio op internet te zetten?”

Zelfrijdende auto

Een van de grote drijvers achter de omwenteling is de technologische ontwikkeling. Bas: ”Zo gaat de 3D-printer voor een nieuwe industriële revolutie zorgen, en van de ontwikkelingen in de bio- en nanotechnologie kunnen we de impact nog niet eens bij benadering inschatten. Om een concreter voorbeeld te geven: over tien jaar is de zelfrijdende auto heel gewoon. Dat heeft grote gevolgen voor het beroep van chauffeur. Of wat dacht je van Watson, de supercomputer die zelfstandig ingewikkelde vragen kan beantwoorden: wat doet dat met de functie van callcenter-medewerker?”

Naast de technologische revolutie ziet Bas nog een belangrijke ontwikkeling. ”Werk is voor veel mensen meer dan alleen geld verdienen; je werk heeft ook te maken met zingeving, met zelfontplooiing. Dat vinden ze belangrijker dan een vaste baan tot je pensioen. Deze sociaal-maatschappelijke verandering gecombineerd met al die nieuwe technologie zet de arbeidsmarkt totaal op z’n kop. Wees daar niet bang voor. Ik ben ervan overtuigd dat het juist nieuwe mogelijkheden biedt op het gebied van werk en dat je daarin zelf de regie moet pakken.”

Zichtbare ervaring

Aan het stuur staan van je eigen loopbaan heeft als gevolg dat je weerbaarder wordt voor onverwachte bewegingen van de arbeidsmarkt. Je bent flexibeler en kunt daardoor beter inspringen op veranderingen. ”Het begint ermee dat je bedenkt wat jij wilt. En plaats dat in de tijd. Journalist worden? Prima, maar in 2014 niet meer voor een papieren krant. Zorg vervolgens voor scholing en zorg dat je ervaring zichtbaar is, bijvoorbeeld door je portfolio op internet te laten zien. Het mooie van het internet is dat het zo transparant is. Ben je designer – volgens mij het vak van de toekomst – en je ontwerpen verkopen voor geen meter op internet, dan weet je dat je wellicht niet de juiste richting hebt gekozen: het publiek vindt het blijkbaar niet mooi. Je hoeft overigens helemaal geen drastische switch te maken. Ben je bijvoorbeeld administratief medewerker en wil je designer worden dan kun je – naast een opleiding – alvast bouwen aan je nieuwe werk. Ga een dag minder werken en begin met ondernemen. Daar kun je internet voor inzetten, maar ook je sociale kapitaal: je netwerk.”

Opleiding is gedeelde verantwoordelijkheid

De regie pakken gaat vaak samen met een opleiding volgen. Dat mensen zich bijscholen is niet nieuw, de omgeving waarin vaak wel.

Bas van de Haterd: ”Mijn vader heeft veertig jaar bij hetzelfde bedrijf gewerkt, maar dat wil niet zeggen dat hij stilstond. Op eigen kosten volgde hij opleidingen naast zijn baan. Als hij een examen had, moest hij een vrije dag opnemen. Dat ging er in de jaren van overvloed wel anders aan toe: werknemers werden erg veeleisend als het ging om opleidingen volgen op kosten van de baas, terwijl ze tegelijkertijd geen lifetime employment meer ambiëren. Daar mag wel een gezondere balans in komen. Training en opleiding is een verantwoordelijkheid van de werkgever, maar ook van de werknemer.”