Toon 0 resultaten

In de toekomst zal netwerken op internet een grotere rol gaan spelen, maar mensen in het echt ontmoeten blijft minstens zo belangrijk. Online en fysiek netwerken zijn geen alternatieven, ze vullen elkaar aan.

Het aantal inschrijvingen op de professionele netwerkwebsite LinkedIn blijft hard groeien. Halverwege 2010 waren er zo’n 2 miljoen LinkedIn-gebruikers in Nederland. Van de hoogopgeleide beroepsbevolking is inmiddels ongeveer de helft te vinden op LinkedIn.

“Je kunt niet meer om digitaal netwerken heen,” zegt Els Nijssen, loopbaanadviseur en netwerkcoach bij Netwerk Partners. “Toch geloof ik niet dat we in de toekomst alleen maar online zullen netwerken. Mensen zullen altijd de behoefte houden aan persoonlijk contact. Daarom zijn studentenverenigingen bijvoorbeeld nog steeds belangrijke netwerken voor de toekomst. Studenten en werkenden zullen altijd graag samen drinken en praten.”

Persoonlijk gesprek

Door alleen maar virtueel te netwerken krijg je waarschijnlijk geen baan. De sociale media zijn een handig digitaal adressenboekje, maar als je wilt achterhalen welk type werk bij je past zul je uiteindelijk altijd een persoonlijk gesprek met iemand moeten voeren. “Het netwerkgesprek vind ik net zo belangrijk als online netwerken. Dat zal in de toekomst niet veel veranderen”, stelt netwerkcoach Nijssen. “Vijf netwerkgesprekken leveren meer op dan honderd opmerkingen op internet. Elkaar live ontmoeten geeft namelijk veel meer informatie en verdieping.”

Non-verbale communicatie

Communicatie bestaat voor 58% uit non-verbale aspecten zoals houding en mimiek, 35% wordt bepaald door stemvolume, intonatie, tempo en articulatie. Slechts 7% draait om de woordelijke boodschap. Bij online communicatie gaat dus veel verloren. “Intuïtie krijgt op internet evenmin een kans”, zegt Nijssen. Pas wanneer je iemand in levenden lijve ontmoet ontstaat een volledig beeld en krijg je antwoorden op jouw specifieke vragen.

Internet als informatiebron

Internet is volgens de netwerkcoach wel nuttig als informatiebron in de aanloop naar een gesprek. Op LinkedIn kun je de juiste mensen opsporen door te bekijken wie jouw contacten kennen. Vertrouw echter niet alles wat je leest op internet en pas op met wat je over jezelf op internet schrijft. Om te achterhalen hoe betrouwbaar die online informatie is moet je elkaar toch een keer ontmoeten.

Elkaar live ontmoeten geeft veel meer informatie en verdieping

“Doe niet aan window dressing, want op den duur val je door de mand. Formuleer zorgvuldig waar je naar op zoek bent. Alleen zo kun je de juiste antwoorden krijgen”, stelt Nijssen. “‘Digitaal netwerken is laagdrempelig, ongelimiteerd en ongecontroleerd. Daardoor raakt het makkelijk vervuild en verouderd, en is het niet altijd betrouwbaar. In een persoonlijk gesprek los je veel van dit soort nadelen op.”

Een ander gevaar van digitaal netwerken is dat je uit het oog verliest wat je wilt bereiken. “Door internet kun je in contact komen met de hele wereld. Via via is iedereen bereikbaar. Het is erg belangrijk om focus te houden op wat je wilt weten en bereiken, anders verzuip je.”