Toon 0 resultaten

Het tegenovergestelde van een ‘regisseur van je eigen loopbaan’ is een ‘onhandige en luie werknemer’. Dat contrast wordt de laatste tijd alleen maar duidelijker.

Er staan ladingen goed opgeleide jongelui klaar om eindelijk de echte arbeidsmarkt te betreden. Zij willen wel. Zij willen zelfs heel graag en weten ook wat het is om probleemloos de regie te voeren. Dat hebben ze geleerd in de afgelopen paar jaar, om brood op de plank te krijgen. Jongelui dus.

Eerlijk gezegd denk ik dat het nemen van de regie iets te maken heeft met een enorme generatiekloof. Oudere werknemers zijn opgegroeid in een soort van werkgeversverzorgingsstaat en hebben door hun veelal langdurige dienstverband meer rechten dan plichten opgebouwd. Ze leunen nonchalant achterover met het idee van: wat kan mij nou gebeuren? Diezelfde oudere werknemer vergeet echter dat 67 nog behoorlijk ver weg is en dat er in de tussentijd wel eens iets zou kunnen veranderen aan bestaande wetgeving. Waardoor het eenvoudiger wordt voor een werkgever of overheidsinstantie om van een stel luiaards af te komen. Luiaards, die zonder het te beseffen, met een risicovol spel bezig zijn.

Het actief werken aan duurzame inzetbaarheid wordt meer en meer een verantwoordelijkheid van de arbeider. Ook voor de 50-plusser. Juist die categorie. Want straks is er geen vangnet meer en word je links en rechts ingehaald door jonge honden die hun achterstand rap willen goedmaken.

En weet je, als je er echt werk van maakt is het nog vreselijk leuk ook. Test maar eens waar jouw kennis en ervaring nog meer worden gevraagd op de externe markt. Denk maar eens na over een verrassende wending van jouw loopbaan. Verplaats je eens in een hele andere werkomgeving en je zult er, naast de gebruikelijke zenuwen en nachtmerries, zonder enige twijfel onbedaarlijke energie van krijgen.

Men zegt niet voor niets: ”als je aarzelt, groeit je angst; als je waagt, groeit je moed maar alleen als je regisseert, haal je het beste uit jezelf!”

Jeroen Riemeijer, eigenaar Riemeijer ArbeidsMediation & HR Consultancy