Toon 0 resultaten

Re-integratiecoach Karlijn Stoelinga:

Het is lastig om tegenwoordig een baan te vinden, weet senior consultant Karlijn Stoelinga, die bij de Competence Factory medeverantwoordelijk is voor loopbaanadvies en coaching. Maar het is niet onmogelijk.

“Social media. Dat is het toverwoord voor de meeste kans op een baan op dit moment. Op iedere vacature komen gemiddeld 350 brieven binnen, dus het is zaak om op te vallen. Dat kan door bijvoorbeeld je cv helemaal up-to-date te hebben op je LinkedIn-profiel.

Je kunt via deze netwerksite mensen benaderen van bedrijven waar je graag wilt werken en ze een persoonlijk berichtje sturen. Dan speel je jezelf meteen in de kijker. En als je profiel is ingevuld, ziet dat bedrijf meteen wie je bent. Ook dat je serieus met je carrière bezig bent en niet alleen verplicht solliciteert via uitkeringsinstantie UWV.

Veel werkgevers zoeken via internet naar mogelijke kandidaten. Het is dus belangrijk dat je geen rare, dronken feestfoto’s op Facebook hebt staan. Dat soort foto’s is leuk voor je vrienden, maar een potentiële werkgever hoeft dat niet te zien.

Via Twitter komen tegenwoordig ook veel vacatures binnen. Als je daarop actief bent, kun je meteen reageren.

Ik vind het heel belangrijk dat je een vacature meteen nabelt. Je laat je naam vallen en kunt een persoonlijk gesprekje aanknopen met degene die over de vacature gaat.

Het is een open deur, maar hoe korter je werkloos bent, hoe makkelijker het is om weer werk te vinden. Het is ook belangrijk om bezig te blijven. Door thuis te hangen, straal je een ongemotiveerdheid uit waardoor het nog lastiger is om weer aan het werk te gaan.

Als het echt heel lastig is om passend werk te vinden, kun je erover denken je te laten omscholen en ergens stage te lopen. Je weet dan meteen of die nieuwe werkrichting je ligt en als je eenmaal bij een bedrijf werkt, heb je meer kans te mogen blijven als de stageperiode is afgelopen. Je laat ook meteen zien dat je heel gemotiveerd bent door tijdelijk op basis van een uitkering te werken.”