Toon 0 resultaten

Een nieuwe uitdaging? Je droom werkelijkheid maken? Of gewoon zin om iets totaal anders te doen? Dan is het tijd voor een carrièreswitch. Marit Beemster (46) ging van loondienst in de modewereld naar zelfstandig ondernemer in de horeca.

”De banketbakkersschool was een optie, maar ik vond het na de havo zonde om voor een MBO-opleiding te kiezen. Na een jaartje als au pair in Engeland te hebben gewerkt, schreef ik me in voor de opleiding tot schoenontwerper in Londen. Al mijn geld ging in schoenen zitten en het leek me een leuk beroep.

Na mijn studie keerde ik terug naar Nederland. Ik miste mijn familie en vrienden en daarnaast is Londen een dure stad. Achteraf gezien had ik dat niet moeten doen. Cordwainers College staat in Engeland goed aangeschreven en daar wist ik ook de weg, maar in Nederland was niet echt werk te vinden als schoenontwerper. Ik was jong, dus koos ik voor nog een opleiding: textielvormgeving. Daarna werkte ik als trendwatcher voor een Japans bedrijf, als inkoopster voor Bandolera en als ontwerper bij Tommy Hilfiger. Ik had meerdere interesses, maar met een fulltimebaan was het lastig om er iets naast te doen.

Baan in de weg

Een van mijn andere passies was koken. Ik droomde weleens van een vegetarisch restaurant, maar dat plan belandde altijd weer in de ijskast. Tot mijn vader kort voordat hij overleed zei dat hij vond dat ik het moest doen, terwijl hij me vroeger altijd stimuleerde om voor zekerheid te kiezen. Het leek wel voorbestemd toen ik een tijd later tegen een huis aanliep met horecabestemming. Ik besloot het zo te verbouwen dat ik er kon wonen én er mijn restaurant in kon beginnen. Ik wilde Marits huiskamerrestaurant combineren met mijn vaste baan, maar al snel zat mijn werk bij Tommy me gevoelsmatig in de weg. Mijn prioriteit lag ergens anders. Ik moest er helemaal voor gaan.

Meer voldoening

Het was serieus crisis toen ik begon, maar mijn restaurant zit altijd vol. Natuurlijk heb ik weleens mijn twijfels, maar ik benader alles van de positieve kant. Als je iets wilt, moet je het doen. En als het niet lukt, weet je dat ook weer. Ik verdiende vroeger misschien makkelijker mijn geld, nu haal ik meer voldoening uit mijn werk.

Toch zie ik me dit niet de rest van mijn leven doen. Ik wil heel graag een antiekwinkel opzetten. Ik ben er nog niet met mijn huiskamerrestaurant, wil alles nog verder perfectioneren. Maar het begint wel weer te kriebelen.”

Tip

Heb jij ook een droom die je wilt najagen? Marit tipt: ”Zorg voor een goed plan en heb er vertrouwen in. Dan straal je dat ook uit en vertrouwen anderen op jou.” www.maritshuiskamerrestaurant.nl