Toon 0 resultaten

De arbeidsmarkt is continu in beweging. Waar liggen nu de kansen? In welke sectoren is de kans op een baan groot? En welke vaardigheden moet de werknemer van de toekomst absoluut bezitten? Belangrijke vragen die iedereen zich zou moeten stellen. Een goede voorbereiding is immers essentieel voor succes op de arbeidsmarkt.

Kansen op de arbeidsmarkt

Digitalisering, robotisering, vergrijzing – de wereld verandert, en snel ook. Verdwijnen sommige banen daardoor? Ja, maar er komen er ook nieuwe bij!

Dronepiloot, app-ontwikkelaar, virtual reality designer, data-architect – allemaal beroepen die een paar jaar geleden nog niet bestonden. Ja, digitalisering en robotisering zorgen voor het veranderen en soms verdwijnen van banen, maar het goede nieuws is dat er ook allerlei nieuwe bij komen. Dat zijn niet alleen maar technische jobs: ook high performing team coaches, duurzaamheidsmanagers en stadsboeren zijn in de toekomst gewild.

Nieuwe opleidingen

“Je ziet het ook aan nieuwe opleidingen”, zegt Nick van Dam, hoogleraar corporate learning and development: “In Amerika kun je nu studeren voor dronepiloot. Ontstaat een nieuwe markt, dan volgt de opleiding snel daarna. Talloze studies zijn nu ook ingericht op mobiele app-ontwikkeling, terwijl dat vak een aantal jaar terug nog niet bestond. Veel mensen volgen nu opleidingen om hun kennis op het gebied van digitalisering bij te spijkeren.” Ook voor soft skills ziet van Dam veel kansen: “Ik zie een gat in de markt voor professional tribers: verbinders met interpersoonlijke vaardigheden die voor elk project de beste mensen bij elkaar brengen.”

Vergrijzing biedt kansen

Ook in een traditionelere sector, de zorg, zal door vergrijzing het aantal banen sterk groeien, voorspelt het UWV. Maar ook daarbij kun je aan heel nieuwe banen denken, zegt Van Dam. “Zoals een ‘end of life planner’: iemand die ouderen begeleidt bij het plannen van alles wat ze in hun leven nog willen doen.” De financiële sector blijft volgens het UWV krimpen door automatisering, het onderwijs door een afnemend aantal leerlingen. Dat wil niet meteen zeggen dat je geen onderwijzer moet worden; doordat het beroep is vergrijsd, is er juist ook behoefte aan nieuwe instroom.

14 beroepen van nu en in de toekomst

 • Dronepiloot
 • App-ontwikkelaar
 • Virtual reality designer
 • Data-architect
 • High performing team coaches
 • Duurzaamheidsmanagers
 • Stadsboer
 • Professional triber
 • End of life planner
 • Docent Duits
 • Docent wiskunde
 • Docent natuurkunde
 • Financieel analist
 • Business controller

Arbeidsmarkt heeft behoefte aan HBO’ers

Voor steeds meer functies wordt tegenwoordig een HBO-diploma gevraagd. En dat is niet zo vreemd, het werk verandert en vraagt andere kennis en vaardigheden. Het is dus zeker verstandig om aan te kunnen tonen dat je kennis op HBO-niveau hebt. Dat betekent niet per se dat je een hele bacheloropleiding moet volgen. Er zijn tal van andere mogelijkheden. Zo biedt LOI Hogeschool een groot aantal korte HBO-programma’s. Hiermee breng je in korte tijd je kennis van een specifiek onderwerp op HBO-niveau. Ook zijn er diverse Associate degree-programma’s. Werkenden met een MBO 4-diploma brengen hiermee in twee jaar hun kennis op HBO-niveau.

Ontdek het volledige HBO-aanbod

Met deze skills ben jij klaar voor de toekomst

De wereld verandert, dus de arbeidsmarkt ook. Met de juiste skills kun jij je onderscheiden als werknemer van de toekomst.

De wereld waarin we leven verandert steeds sneller. Dat vraagt om flexibele organisaties én werknemers die meegaan met de tijd. Een marketeer koopt tegenwoordig niet meer alleen advertentieruimte, maar gebruikt big data en het web om producten te verkopen. Het is daarom belangrijk om continu je skills te blijven ontwikkelen.

Toekomst-skills

Met welke skills ben je nou goed voorbereid op de toekomst? Volgens Nick van Dam, hoogleraar corporate learning and development, zijn dat: “Eigenschappen die helpen om te innoveren, zoals probleemoplossend vermogen, kritisch denken, creativiteit en people management. Dit is een greep uit de top 10 skills voor 2020 die het World Economic Forum heeft benoemd. Het zijn typisch eigenschappen die zorgen dat je goed kunt vernieuwen. Daaraan hebben veel organisaties dringend behoefte.”

Leven lang leren

Oké, maar hoe ontwikkel je die skills? Van Dam: “Je kunt zulke competenties in allerlei opleidingen en cursussen ontwikkelen. En natuurlijk is het belangrijk om in een organisatie te werken waarin je die kwaliteiten kunt toepassen. Kennis en praktijkervaring gaan in een succesvolle carrière hand in hand. Zorg daarom dat je een leven lang blijft leren, ook tijdens je werk. Dat is niet vanzelfsprekend; ruim 60% van de mensen zegt niks nieuws te leren tijdens hun werk. Doe je dat wel, dan heb je een voorsprong.” Gelukkig is leren nog leuk ook, zegt Van Dam: “Als mensen leren komt er een hormoon vrij in de hersenen dat je een goed gevoel geeft.”

Opa met kleinkind, beiden achter laptops

Volgende stap

Van Dam benadrukt dat je vooral ook vooruit moet kijken: “Als mensen opleidingen doen, zijn die vaak gericht op hun huidige baan, niet op de volgende. Bedenk juist wat je hierna zou willen doen; misschien vind je naast marketing ook mobile app-ontwikkeling interessant. Die baan bestond in 2006 nog niet, nu zijn meer dan 10 miljoen app-ontwikkelaars. Het is slim om jezelf te ontwikkelen in meerdere vakgebieden. Je kunt de toekomst niet voorspellen, wél je mogelijkheden vergroten.”

5 vaardigheden voor een voorsprong

 • Probleemoplossend vermogen
 • Kritisch denken
 • Creativiteit 
 • People management
 • Leergierigheid

We helpen je graag! Bel voor een vrijblijvend studieadvies

Wil je weten hoe je je kansen op een mooie carrière zo groot mogelijk maakt? We helpen je graag om de juiste opleiding te kiezen. Onze studieadviseurs zitten klaar om al je vragen te beantwoorden. Ook kun je een gratis studieadviesgesprek aanvragen op een dag en tijdstip naar keuze.

Bel 071 - 545 1234

Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

contact vraag een studieadviesgesprek aan

Studieadvies en contact