Toon 0 resultaten

Veel banen staan op de tocht door technologische ontwikkelingen. Een voorbeeld hiervan is duurzame ICT, maar dit biedt bij uitstek juist ook grote mogelijkheden. “Blijf op de hoogte van nieuwe trends en zorg dat je ermee uit de voeten kunt.”

Voor alle duidelijkheid: met duurzame ICT bedoelen we niet energiezuinige computers en CO2-neutrale datacentra. Nee, het draait hier om goed georganiseerde ICT die het mogelijk maakt dat werk efficiënter en effectiever kan worden uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn te vinden bij de overheid en in de zorgsector. Zo zorgt slimme ICT er bijvoorbeeld voor dat een verpleegkundige meer tijd aan het bed van de patiënt kan besteden in plaats van achter de computer.

Slimme software

Sinds de computer zijn intrede deed op de werkvloer is de arbeidsproductiviteit enorm gestegen en kunnen werknemers efficiënter werken. Slimme toepassingen in de ICT zijn alomtegenwoordig en raken vrijwel iedere werknemer. Zo kan een verpleger in het ziekenhuis minder tijd besteden aan administratie en meer tijd besteden aan de patiënt dankzij de komst van de iPad en slimme software. Het invullen van cijfertjes gaat voor een deel automatisch. Duurzame ICT is niet meer weg te denken en de impact van technologie wordt steeds duidelijker voelbaar in eigenlijk alle geledingen van de maatschappij. En de boodschap is helder: in de toekomst gaat duurzame ICT een steeds belangrijkere rol spelen.

Anticiperen cruciaal

Aan de ene kant zorgen automatisering en innovatieve ICT voor het verdwijnen van banen. Dit is een fenomeen dat door economen creatieve destructie wordt genoemd. Momenteel schrappen bijvoorbeeld veel banken en verzekeraars allerlei administratieve functies omdat steeds minder mensen hun kantoren bezoeken. Bankzaken en verzekeringen regelt de consument via het internet of een app. Keerzijde is dat juist in nieuwe sectoren, waar een paar jaar geleden niemand van had gehoord, denk aan app-ontwikkeling, grote kansen liggen. Het is voor werknemers wel van belang dat zij hierop anticiperen, bijvoorbeeld door scholing. Voor werknemers van wie de baan bedreigd wordt, bijvoorbeeld als het gaat om iemand van de HR-afdeling, biedt dit juist ook kansen. In plaats van repeterend invulwerk kan iemand op een meer effectieve en creatieve wijze werken. Dankzij duurzame ICT komt er een forse differentiatie op gebied van banen op gang. Bijvoorbeeld in de ICT-sector maar ook in andere sectoren, denkt Richard Gerestein (51). Hij is oprichter en partner bij Avouch IT Recruitment dat HBO’ers in de toegepaste ICT bemiddelt.

Big Data architect

“Duurzame ICT is niet van gisteren maar speelt al veel langer”, aldus Gerestein. “Er verdwijnen banen, bijvoorbeeld in de administratie en op de HR-afdeling door automatisering. Maar er komen ook nieuwe banen voor in de plaats. Niemand had een paar jaar geleden gehoord van Big Data architect of solution engineer.” Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat inspeelt op de kansen die duurzame ICT biedt, is Buurtzorg Nederland. Dit bedrijf is, mede dankzij duurzame ICT, verkozen tot beste werkgever van Nederland. Bij Buurtzorg is het ICT-systeem state of the art en biedt het medewerkers alle ruimte om hun werk zelf in te richten. Er wordt een beroep gedaan op hun creativiteit en er is het vertrouwen dat daar goede dingen mee gebeuren. Dankzij het zelfsturende vermogen zijn er minder administratieve lasten en is de overhead van de organisatie veel kleiner. Dat betekent dat de medewerkers zich toeleggen op waar ze het beste in zijn: het verlenen van zorg.

Kennis is de basis

Gerestein ziet dat ontwikkelingen in de ICT harder dan ooit gaan. Ieder onderdeel binnen de ICT maakt een evolutie door en dit raakt volgens hem ook het onderwijs. “Lesstof die studenten aangeboden krijgen is door de technologische ontwikkelingen snel achterhaald. Het is dan ook verstandig om verder te kijken dan alleen de collegestof. Wat je aan kennis krijgt bij je opleiding is de basis. Daarnaast is het zaak om je nieuwsgierigheid alle ruimte te geven en op onderzoek uit te gaan.” Door trends te volgen en naar beurzen en workshops te gaan kunnen studenten hun nieuwsgierigheid bevredigen. “Je kunt de trends die spelen doortrekken naar de toekomst. Dus zorg dat je op de hoogte bent en blijft van de trends en ermee uit de voeten kunt”, tipt Gerestein.