Toon 0 resultaten

De arbeidsmarkt verandert in rap tempo door technologische innovaties. Dit vraagt om nieuwe kennis en competenties van werknemers. Om aantrekkelijk te zijn voor werkgevers is het daarom zaak om niet stil te zitten maar jezelf te ontwikkelen. Wat kun je doen?

1. Formuleer een doel

Veel werknemers laten zich leiden door personeelsadvertenties en andere externe factoren als het gaat om hun loopbaan. Wie proactief handelt, neemt het heft in eigen hand. Begin met het formuleren van een langetermijncarrièredoel. Houd dit voor ogen en volg je eigen pad als je van functie, baan of werkgever wisselt.

2. Ken jezelf

Iedereen heeft sterke en minder sterke punten. Het is zaak te weten in welke vaardigheden je uitblinkt en welke bijgeschaafd dienen te worden. Stel jezelf daarbij de volgende vragen: wat zijn mijn talenten en vaardigheden en waar ik krijg ik energie van? Wat zou ik willen ontwikkelen en wat wil ik graag doen?

3. Vraag feedback

Om te weten wat je sterke en minder sterke punten zijn, ga je uiteraard bij jezelf te rade. Immers, wie kent jou beter dan jijzelf? Toch kan het verfrissend zijn om aan je baas of collega om feedback te vragen.

4. Werk aan jezelf

Als je weet wat je sterke en minder sterke punten zijn, kun je aan de slag. Zorg dat je uitblinkt in je krachten en verbeter je zwakheden. Dit kan bijvoorbeeld door het leren van nieuwe vaardigheden of het volgen van een opleiding.

5. Roep om intervisie

Als je behoefte hebt om direct iets met de feedback te doen kun je een intervisiegroep in het leven roepen. Met collega’s van verschillende afdelingen ga je aan de slag met een bepaald thema waarin jullie je verdiepen. Dat is waardevol voor jezelf én je werkgever.

6. Doe een opleidings-apk

Veel werkgevers hebben een potje waaruit ze opleidingen voor werknemers bekostigen. Het functioneringsgesprek is een natuurlijk moment om je wensen kenbaar te maken. Het is goed om hierin zelf het initiatief te nemen.

7. Houd zicht op je sector

Als je werkt in een sector die krimpt, is het extra verstandig om goed om je heen te kijken naar ander werk of opleidingsmogelijkheden. Stilstand is achteruitgang.

8. Volg de technologie

Technologische ontwikkelingen volgen elkaar sneller op dan ooit. Zorg dat je op de hoogte blijft van ICT en robotisering. Sta open voor nieuwe werkwijzen want de inhoud van banen verandert, ook in niet-technische beroepen.

9. Zet jezelf in de markt

In de huidige arbeidsmarkt is het niet voldoende om te solliciteren als het moment daar is. Je kunt deze situatie een stap voor zijn door effectief te netwerken, ook als je niet direct op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Zo weet je waar kansen liggen en blijf je in beeld bij potentiële werkgevers.

10. Wissel van taken

Als je lang dezelfde baan hebt, kun je aan je werkgever voorstellen om van diensten en taken te wisselen. Zo leer je nieuwe vaardigheden en kun je op verschillende plekken een kijkje in de keuken nemen.

Do’s and don’ts bij zelfontplooiing

Mariska van de Mortel (37) is coach & trainer. Met haar bureau MVM Impact Coach richt zij zich op het vergroten van persoonlijke effectiviteit van mensen. Veel werknemers lopen rond met ideeën over hun carrièredoel. Maar vaak blijft het hangen in gedachten en vage voor­nemens, merkt Mariska. “Mensen weten dat ze iets anders willen, maar ze weten niet wat.”

Do’s

  • Formuleer je doel concreet en meetbaar: wat wil je bereiken, wat heb je hiervoor nodig en wanneer is je doel bereikt?
  • Ga bij het bepalen van je doel uit van wat jij belangrijk vindt en wat je energie geeft en waarom.
  • Stel jezelf regelmatig de vraag of dat wat je doet nog steeds bij het doel past dat je voor ogen hebt. Zie feedback als een manier om jezelf te ontwikkelen.
  • Maak jezelf zichtbaar voor potentiële (toekomstige) werkgevers met een LinkedIn profiel.

Don’ts

  • Je carrièredoel laten zweven als een vaag voornemen.
  • Jezelf bij het formuleren van je carrièredoel laten leiden door dat waar je goed in bent en wat anderen van je verwachten.
  • Stel geen tienjarenplan op. Dit is te groot en te ver weg.
  • Het functioneringsgesprek een moment laten zijn waarin een eenzijdig oordeel over je geveld wordt. Feedback zien als kritiek of persoonlijke aanval.