Toon 0 resultaten

Het vinden van je droombaan is geen gemakkelijke opgave. Maar wel een belangrijke. Loopbaancoach Tosca van Gort Coachbureau vertelt hoe jij jezelf aantrekkelijk maakt voor jouw favoriete werkgever.

Tijd, liefde en aandacht. Deze drie pijlers zijn volgens Tosca enorm belangrijk om je eigen grote doel te bepalen en te behalen. ”Het kost nu eenmaal tijd om de baan te vinden die echt bij je past en waar je gelukkig van wordt. Maar het is wel van groot belang. Pas wanneer jij plezier in je werk hebt en dit uitstraalt, ben je aantrekkelijk voor een werkgever. Die heeft geen trek in een twijfelaar, maar in een zelfverzekerde werknemer. Vraag je daarom niet af wat hij wil, maar wat jij wil. Het begint altijd bij je eigen interesses.”

Gesprekken voeren

Praten, praten en nog eens praten. Tosca vindt dit dé manier om erachter te komen wat je droombaan is. ”Het maakt niet uit met wie. Met familie, vrienden of een professional; gesprekken brengen je dichterbij jouw grote doel. Bovendien zijn zij zelf hoogstwaarschijnlijk ook bezig met hun persoonlijke ontwikkeling en kunnen ze je juist veel tips geven. Het is goed om continu bezig te zijn met het verloop van je carrière. Je moet onzekerheden niet in de kast stoppen.”

Alles voor het grote doel

Veel mensen weten wat hun droombaan is, maar hebben er niet de goede papieren voor. Het volgen van een nieuwe opleiding kan dan voelen als een grote stap, maar zolang het nut heeft voor de lange termijn en je persoonlijke ontwikkeling is het absoluut de moeite waard. Tosca ziet dit veel terug in haar praktijk: ”Sommigen doen er jaren over om hun grote doel te behalen. Vertrouwen is dan het sleutelwoord. Zie het als een spel dat je gaat winnen. Het betaalt zich altijd terug in levensgeluk.”

Tips om op te vallen

Daar sta je dan. Met je diploma’s op zak en je droombaan in je hoofd. Je bent al goed op weg, maar hoe val jij op tussen alle andere sollicitanten? Tosca geeft een aantal tips waardoor jij de topkandidaat wordt voor de werkgever.

1. Benut LinkedIn

”Sommige mensen vergeten de mogelijkheden van LinkedIn. Het is meer dan een online weergave van je cv. Het biedt je de kans om op een laagdrempelige manier in contact te komen met bedrijven waarin je geïnteresseerd bent. Onbekende mensen van leuke bedrijven benaderen is ook helemaal niet gek. Of ga na met welke personen jouw connecties gelinked zijn. Is er iemand die iets voor je kan betekenen op carrièregebied? Nodig die eens uit voor een lunch! Wie weet welke deuren voor je open gaan.”

2. Perfectioneer je cv

”Het klinkt misschien logisch, maar zorg ervoor dat jouw cv perfect in de opbouw en opmaak is. Ruimte voor fouten is er niet. Een rommelige cv wordt door werkgevers direct aan de kant gegooid. Let erop dat je cv en LinkedIn-profiel duidelijk op elkaar aansluiten, zodat mensen je herkennen. Is dit niet het geval, dan val je door de mand. Is dit tot in de puntjes verzorgd, dan loop je al ontzettend voor op de gemiddelde sollicitant.”

3. Google jezelf

”Google jezelf voordat je ergens gaat solliciteren en ga na of alleen het positieve naar voren komt. Kom je toch feestfoto’s van jezelf tegen waarop je eigenlijk niet zo trots bent? Probeer dan met de websitebeheerder in contact te komen en vraag ze te verwijderen. Lukt dit niet? Zorg er dan voor dat andere webpagina’s hoger scoren in Google. Met een eigen blog bijvoorbeeld. Tegelijkertijd een goede manier om jezelf te presenteren als expert! Laat zien welke kennis je in huis hebt en geef je visie over het vak. Zo maak je gegarandeerd een goede en professionele indruk.”

Nog twee tips

Lees voorafgaand aan je sollicitatiegesprek het jaarverslag van het bedrijf door. Zo weet je wat er speelt en voel je je zekerder door de goede voorbereiding.

Vaak bestaat een baan voor 80% uit leuke dingen en 20% minder leuke. Bepaal voor jezelf welke elementen jij belangrijk vindt in een baan en maak deze meetbaar. Dan pas kun je voor jezelf nagaan of een baan bij je past.

Handige websites

www.gortcoaching.nl
www.carrieretijger.nl
www.werkplanet.nl