Toon 0 resultaten

Je bent er een tijdje uit geweest, omdat je bijvoorbeeld op reis bent geweest of voor je kind(eren) hebt gezorgd. Maar nu ben je helemaal klaar voor een nieuwe baan. De tijd dat je je cv op internet zette en de vacatures je mailbox binnenstroomden, is voorbij. Hier lees je tien tips om je plek op de arbeidsmarkt te heroveren. Je bent niet de enige die op zoek is naar werk, dus het is zaak op te vallen.

1

Begin met een goed cv te maken en zorg dat in je computer een conceptsollicitatiebrief klaarstaat. Werk je profiel op netwerksite LinkedIn bij en maak er een mooi visitekaartje van jezelf van.

2

Vertel aan zo veel mogelijk mensen dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Een netwerk is ontzettend belangrijk.

3

Maak voor jezelf een lijst van bedrijven waar je graag zou willen werken en benader ze. Stuur een open sollicitatie. Zorg ervoor dat je via LinkedIn op de contactpersonenlijst staat van medewerkers van die bedrijven en stuur ze een persoonlijk bericht.

4

Als je ergens een vacature ziet, reageer dan meteen. Zorg dat je bijvoorbeeld via Twitter meteen op de hoogte bent van nieuwe vacatures. En mail je sollicitatie. Via de post duurt het weer een paar dagen langer.

5

Bel! Onder de meeste vacatures staat een contactpersoon met telefoonnummer. Win telefonisch informatie in over de vacature. Als ze je naam al een keer hebben gehoord, val je meer op tussen de honderden brieven die momenteel op de meeste vacatures binnenkomen.

6

Spits iedere sollicitatiebrief toe op het bedrijf waar je solliciteert. Wijd één alinea volledig aan het bedrijf waar je wilt werken. Schrijf absoluut geen ”sociaal wenselijke” brief, daar prikt iedereen direct doorheen.

7

Bedenk synoniemen. Wordt in de vacature gevraagd om gemotiveerde mensen, zeg dan dat je altijd hard en met veel plezier werkt. Zo zorg je ervoor dat je perfect aansluit bij de wensen van het bedrijf, zonder exact de woorden uit de vacature te kopiëren.

8

Pas op met te veel hobby’s op je cv zetten. Zet er alleen die hobby’s op die tekenend zijn voor jou. Ga je weleens paardrijden, laat het dan weg. Rijd je paard op hoog niveau en ga je regelmatig naar wedstrijden, dan kan het wel.

9

Vermeld buitenland­ervaring (als het om stage, studie of werk gaat, niet om vakanties). Werkgevers kunnen zo zien dat je flexibel bent, je goed aanpast en interesse hebt in andere culturen.

10

Een foto meesturen kan in je voordeel werken als het een leuke, frisse foto is en je bij een jong en klein bedrijf solliciteert. Hetzelfde geldt voor humor in je brief. Het kan bijdragen, maar dan moet het ook wel echt grappig zijn. Je kunt ook heel makkelijk de plank misslaan.