Toon 0 resultaten

We hebben zó veel te kiezen, de hele dag door. Vaak beslissen we in een paar seconden. Speltbrood of tarwebrood? Netjes gekleed of casual? Maar hoe hak je de knoop door bij een Grote Beslissing over werk, opleiding of relatie? 10 tips die je kunnen helpen.

1. Relax

De beste en meest vernieuwende beslissingen neem je als je ontspannen bent. Dan kun je helder denken en goed voelen. Ontspannen zijn betekent ook: realistische doelen stellen. Als je het ultieme geluk nastreeft, ligt de lat te hoog.

2. Stel prioriteiten

Bedenk wat je écht belangrijk vindt. Zelfstandigheid? Creativiteit? Bij jouw prioriteiten passen bepaalde keuzes. Bijvoorbeeld een opleiding met veel kans op een baan, zodat je je eigen geld verdient en dus zelfstandig bent.

3. Verzamel informatie

Zet alle informatie die betrekking heeft op je beslissing op een rij. Maak een lijst met voors en tegens.

4. Streep af

Het is goed om te weten wat je in ieder geval niet wilt. Zo beperk je het aantal keuzes.

5. Neem kleine stapjes

Heb je een idee van de richting die je op wilt gaan, neem dan een voorproefje. Doe een inleidende cursus of neem een maand verlof en kijk hoe dat bevalt. Je kunt altijd daarna een uitgebreidere opleiding doen of een langere sabbatical nemen.

6. Ben niet bang

Als je logisch hebt nagedacht, kun je geen foute beslissing nemen. Iedere ervaring is waardevol omdat je ervan leert. En bijna iedere keuze kun je naderhand terugdraaien of bijstellen.

7. Vertrouw op je gevoel

Gevoelsmatig weet je wat goed voor je is en wat bij je past. Luister dus naar je intuïtie.

8. Gun jezelf verandering

Verander iets aan je leven omdat je vindt dat je het verdient, niet omdat je denkt dat het moet. Accepteer en waardeer jezelf en kijk hoe je nog verder kunt komen.

9. Denk even niet na

Als je alle informatie op een rijtje hebt, laat je de beslissing even voor wat die is. Je onderbewuste kan 200.000 keer meer verwerken dan je verstand. Ineens – in de supermarkt, op het voetbalveld of tijdens het koken – weet je wat je wilt.

10. Beschrijf je dromen

Je hersenen werken ‘s nachts anders dan overdag. Schrijf ‘s ochtends op wat je je herinnert van je dromen. Daarin vind je hints over wat je wilt. Laat eventueel iemand meelezen, want het is soms even zoeken naar de antwoorden.

1 beslissing, 3 fases

Knopen doorhakken doe je in drie fases. In de eerste fase gebruik je je verstand. Je verzamelt informatie, stelt prioriteiten en maakt een lijst met voors en tegens. De tweede fase is loslaten. Denk vooral even niet aan je keuzeprobleem. Je zult zien dat de oplossing je ‘ineens’ te binnen schiet. In de derde fase onderzoek je of die oplossing realistisch is. Dat kan door een stapje in die richting te zetten, door iets kleins te proberen. Dan weet je of je op de goede weg zit.

‘Combineer verstand en gevoel’

Psycholoog en coach Marja Moors (55) uit Heemstede begeleidt regelmatig mensen die vastzitten. “Ze kunnen de knoop niet doorhakken in hun relatie, werk of opleiding. Ontspanning, zelfacceptatie en jezelf iets gunnen zijn essentieel. Bij het nemen van beslissingen is het belangrijk om je verstand te gebruiken én naar je gevoel (of intuïtie) te luisteren. Combineer die twee dus. We hebben de neiging om ons verstand te overschatten. Te veel denken leidt vaak tot piekeren. Als je je leven als een avontuur ziet, zijn ook (achteraf) onhandige besluiten leerzaam. Zo wordt het makkelijker om de volgende stap te zetten.”