Eigen interieurontwerpbureau starten

Vakgebied

Eigen interieurontwerpbureau starten

Zeer praktijkgerichte cursus, inclusief begeleiding, lesmateriaal, tekenset en gratis praktijkdagen. Leer over interieurontwerpen én ondernemersvaardigheden.

In het kort

In het kort

Zeer praktijkgerichte cursus, inclusief begeleiding, lesmateriaal, tekenset en gratis praktijkdagen. Leer over interieurontwerpen én ondernemersvaardigheden.

Lesgeld thuisstudie
19 x € 39,00
Studieduur
19 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Het ontwerpen van een interieur is een vak apart. Er komt nogal wat bij kijken: creativiteit, ruimtelijk en technisch inzicht, gevoel voor stijl, tekenvaardigheid… Niet zo verwonderlijk dat dit vaak wordt uitbesteed aan specialisten. Wil je jezelf in de markt zetten als zo’n specialist? Dan is de cursus Eigen interieurontwerpbureau starten de perfecte keuze. Tijdens deze praktijkgerichte cursus – met veel inspirerende opdrachten – leer je een goed doordacht interieurontwerp maken, dat ook nog te realiseren is. Bovendien is er aandacht voor belangrijke ondernemersvaardigheden. Na afloop heb je alles in huis om vol vertrouwen een professionele interieurontwerpbureau te beginnen.

Daarom kies je voor de cursus Eigen interieurontwerpbureau starten

 • Inclusief digitaal tekenen met VectorWorks©.
 • Gratis een complete tekenset.
 • Veel praktijkcases en voorbeelden.
 • Speciaal ontworpen lesmateriaal met inspirerende kleurenafbeeldingen.
 • Inclusief gratis praktijkdagen.
 • Perfecte voorbereiding op een bestaan als zelfstandig ondernemer.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Eigen interieurontwerpbureau starten is een aanrader voor iedereen die vanuit een eigen interieurontwerpbureau opdrachten wil aannemen en ontwerpen wil maken voor het hele huis. Heb je gevoel voor stijl en ruimtes, ben je creatief en origineel? Dat is een uitstekende basis voor deze unieke cursus. Na afloop kun je als interieurontwerper professioneel advies geven op interieurgebied en de wensen van opdrachtgevers vertalen naar sprekende interieurontwerpen.

Na deze cursus kun je vrij de aanduiding interieurontwerper, binnenhuisontwerper of -designer gebruiken. De titel (interieur)architect en de aanduiding binnenhuisarchitect zijn wettelijk beschermd door de Wet op de architectentitel. Uit deze wet volgt dat alleen diegenen die als interieurarchitect staan ingeschreven in het architectenregister, de titel interieurarchitect of de aanduiding binnenhuisarchitect mogen voeren. Voor inschrijving in het architectenregister moet je in het bezit zijn van het specifiek in deze wet genoemd masterdiploma. Kijk voor meer informatie op www.architectenregister.nl.

Vooropleiding

Voor de cursus Eigen interieurontwerpbureau starten is geen speciale vooropleiding vereist.

De cursus

Inhoud van de cursus Eigen interieurontwerpbureau starten

Deze cursus bestaat uit theorie en veel praktijk. Met inspirerende praktijkopdrachten ontwikkel je je creativiteit en vaardigheden. Tekenvaardigheid, technisch inzicht en ontwerpkennis worden stap voor stap opgebouwd. De opdrachten worden opgestuurd naar de docent die ze voorziet van deskundige feedback.

De lesstof is verdeeld in vijf delen waarmee we stap voor stap het huis doorgaan. De binnenkomst, de huiskamer, de bovenverdieping, de benedenverdieping en het complete huis. Daarnaast is er aandacht voor interieurontwerpen, stijlen, trends, sfeer, bouwkunde en materialen. Deze delen worden behandeld in negen modules.

Bovendien leer je een goede, professionele tekening maken van jouw ontwerp met behulp van het digitale tekenprogramma VectorWorks©. In de laatste module – Starten als ZZP’er – komen de belangrijkste ondernemersvaardigheden aan bod. Denk aan het presenteren van je werk, binnenhalen van opdrachten en voeren van administratie.

Meer over de inhoud

De cursus bestaat uit de onderstaande modules.

Interieurontwerpen

De module interieurontwerpen draait vooral om het doen. Je gaat met behulp van duidelijke uitleg en veel illustraties aan de slag om interieurs te ontwerpen voor alle ruimtes in een huis: woonkamer, keuken, badkamer, zolder, trappenhuis en ook het kleinste kamertje wordt niet overgeslagen. De module begint met eenvoudige opdrachten en werkt toe naar interieurs die ingewikkelder zijn en meer creativiteit vergen. Ook raambekleding en plafondafwerking komen aan bod. Er wordt ingegaan op maatvoering, kleurgebruik en compositie.

Materialen

Bij het maken van een ontwerp moet rekening worden gehouden met de materialen. Daarom is er in deze module aandacht voor allerlei soorten materialen. Zo komen steenachtige materialen als kunststeen en beton uitgebreid aan bod, maar is er ook aandacht voor metalen en houtproducten. Na deze module weet je alles over de kwaliteit, duurzaamheid en toepassingen van diverse materialen.

Interieurtekenen en presenteren

Tijdens deze module leer je een goede, professionele tekening van jouw ontwerp maken. Met verschillende tekenopdrachten bouw je je tekenvaardigheden stap voor stap op. Daarbij leer je verschillende materialen gebruiken en ontdek je waar jij prettig mee werkt. Ook het professioneel en aantrekkelijk presenteren van jouw ideeën op interieurgebied wordt besproken. Er is zowel aandacht voor het schetsen als aan het maken van een technische tekening.

Deze cursus is inclusief Digitaal interieurtekenen. Je leert werken met de software van Vectorworks©, hét programma van de professionele interieurbranche. Met dit tekenprogramma is het mogelijk om professionele tekeningen te maken op de computer.

Bouwkunde en techniek

Een interieurontwerper moet op de hoogte zijn van de technische mogelijkheden en beperkingen. Hij of zij moet zelfstandig kunnen beoordelen welke bouwkundige aanpassingen voor het ontwerp nodig zijn. Verder heeft een interieurontwerper communicatie met aannemers, loodgieters, elektriciens etc. In deze module leer je meer over elektra, bouwconstructies, verwarming, isolatie, installaties en de organisatie van het bouwproces.

Trappen

Welke trapvormen bestaan er? Welke materialen zijn geschikt voor trappen? Hoe zorg je voor een bruikbare en veilige trap? Het komt allemaal aan bod. Verder is er aandacht voor afscheidingen en leuningen en het renoveren van trappen.

Afwerking van wanden en vloeren

Om tot een strak ontwerp te komen, is het essentieel dat de afwerking van wanden en vloeren perfect is. Daarom komt alles aan bod over het afwerken van binnen- en buitenmuren en de afwerking van vloeren en transparante wanden.

Schilderwerken

Met welke veiligheids- en milieuaspecten moet je rekening houden als je gaat schilderen? Welke soorten verf, vernis en beits zijn er? Hoe moet houtrot behandeld worden? Tijdens het onderdeel Schilderwerken komt dit allemaal aan bod.

Interieurgeschiedenis

Deze module behandelt de belangrijkste interieurstijlen uit de oudheid en de negentiende en twintigste eeuw. We gaan dieper in op de geschiedenis van de bouwkunst, het ontwerpen van meubels en de verandering in woonfuncties door de jaren heen. Bekende ontwerpers als Eames en Gispen komen hierbij aan bod. Vervolgens worden architecturen en interieurs uit de jaren ’50, ’60, ’70, ’80 en ’90 besproken. Welke elementen zagen we toen vooral terug en welke ontwerpers zijn kenmerkend voor deze tijd? Doordat je de geschiedenis van het interieur en de visie van ontwerpers uit het verleden leert kennen, ontwikkel je een eigen visie en ben je zelf beter in staat een interieur of ruimte zó te ontwerpen of aan te passen, dat het aan de (moderne) eisen voldoet.

Interieurstyling

Ook zonder al te veel ingrepen kan een interieur al een metamorfose ondergaan. En na het uitvoeren van een interieurontwerp is er behoefte aan de zogenaamde finishing touch. Daarom gaat deze module verder in op interieurstyling. Vormprincipes, compositie, kleuren en patronen, materialen, verlichting, planten en bloemen, het komt allemaal aan bod in dit onderdeel.

Starten als ZZP'er

Dit onderdeel bespreekt alle zaken die van belang zijn voor een ZZP’er. Denk hierbij aan het binnenhalen van opdrachten, het presenteren van je werk, het omgaan met klanten, het voeren van administratie en de wetten en regelingen waar een freelancer mee te maken krijgt. Tot slot wordt de onzekerheid van een bestaan als zelfstandige besproken en worden handvatten aangereikt om hiermee om te gaan.

Inclusief praktijkdagen

Tijdens de cursus worden drie praktijkdagen georganiseerd. Op deze dagen wordt aandacht besteed aan het tekenen en de diverse materialen en technieken. Er wordt een kleurenworkshop georganiseerd, zodat je helemaal op de hoogte bent van de laatste kleurentrends. Daarnaast is er speciale aandacht voor interieurtekenen. Aan het bijwonen van deze dagen zijn geen extra kosten verbonden. Het bijwonen van de mondelinge lesdagen is een goede voorbereiding op het examen. Tijdens de cursus ontvang je meer informatie over deze inspirerende dagen.

Speciaal ontworpen lesmateriaal

Het lesmateriaal bevat veel tekeningen en illustraties in kleur. Na afloop van de cursus heb je zo een schitterend en overzichtelijk naslagwerk. Je kunt het elke keer raadplegen voor inspiratie.

Gratis extra studiematerialen

Tijdens de cursus ontvang je een complete tekenset met onder meer een aantal linialen, (kleur)potloden, tekenpennen en houtskool. Je hebt dus meteen alles in huis om aan de slag te kunnen. De module Digitaal interieurtekenen is inclusief de educatieve versie van VectorWorks© met een licentie voor twee jaar.

Dit heb je nodig

Om te kunnen werken met VectorWorks©, dient je computer te voldoen aan deze systeemeisen.

Examens en diploma

Examen

Deze cursus wordt afgesloten met een officieel praktijkexamen Binnenhuisarchitectuur en een inzendopgave die je thuis op elk gewenst moment kunt maken. Het praktijkexamen wordt tweemaal per jaar (in voor- en najaar) afgenomen.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma

Het examen voor deze cursus wordt afgenomen door de Examencommissie van de LOI. Na succesvolle afronding van dit examen heb je het LOI-diploma Eigen interieurontwerpbureau starten op zak.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 19 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 19 x € 39,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Er zijn twee mogelijkheden om het examengeld te voldoen: per examen of een vast bedrag per maand. Kies je voor de laatste optie, dan profiteer je van een flinke korting.

Het examengeld bedraagt € 215,00. Wanneer je kiest voor het betalen van een vast bedrag per maand aan examengeld, profiteer je van ongeveer 25% korting en betaal je € 162,00. Hiervoor mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer kosteloos worden afgelegd.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
19 x € 39,00
Studieduur
19 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 3 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak