De cursus Eigen interieurontwerpbureau starten neemt je mee door het huis. De lesstof behandelt stuk voor stuk alle ruimtes. Je start met de entree en de hal, vervolgens komen de woonkamer, de keuken en eetkamer aan bod. Voordat je aan de slaapkamer begint, ga je eerst langs de werkkamer. De badkamer en het toilet komen als laatste aan bod.
Voor elke ruimte komen de specifieke kenmerken, materialen en de aanpak aan bod. Daarbij worden aan de hand van verschillende ruimtes ook bredere onderwerpen behandeld. Hieronder lees je met welke onderwerpen je aan de slag gaat tijdens de cursus Eigen interieurontwerpbureau starten.
Het ontwerpproces
Je start al vroeg in de cursus met het ontwerpproces, het maken van schetsen en een voorlopig ontwerp van een eenvoudige ruimte. Ook komen trends, woonstijlen en kleurgebruik aan bod. Voor het ontwikkelen van een eigen stijl is het belangrijk om de geschiedenis van het vak te kennen. Daarom doe ook kennis op van architectuurstromingen vanaf 1900. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Art nouveau, Jugendstil, Brutalisme, Bauhaus, Art deco, Amsterdamse School, De Stijl, Amerikaans design en Dutch Design.
Tekenen en digitaal tekenen met SketchUp
Na je eerste kennismaking met binnenhuisarchitectuur ga je je verdiepen in kleurgebruik en verschillende verfsoorten. Ook ben je veel bezig met het maken van ontwerpen voor de woonkamer en daarna de keuken, waarvoor je veel specifieke kennis over bijvoorbeeld maatvoering en apparatuur op doet. Ook start je met het leren tekenen vanuit een 1-puntsperspectief en maak je kennis met digitaal tekenen met het veelgebruikte tekenprogramma SketchUp. Je krijgt het programma uitstekend in de vingers door het volgen van een uitgebreid stappenplan een online hoorcollege.
Inspiratie voor alle ruimtes
Ben je zover om ontwerpen te gaan maken voor de werkkamer, dan leer je onder andere over het belang van ergonomie. In deze fase van de cursus leer je steeds beter tekenen onder meer vanuit het 2-puntsperspectief. Voor de altijd welkome inspiratie komen ook trends en werk van bekende namen in de (binnenhuis)architectuur aan bod, waaronder Rietveld, Sottsas, Piet Boon, Zaha Hadid, Jan des Bouvrie en Studio Job.
De bovenverdieping
Wanneer we naar boven gaan in 'ons' huis, dan komen we, via de trap, aan bij de slaapkamer. Ook deze kamer vergt weer een specifiek inzicht in het ontwerp en materiaalgebruik. Ook voor de kinderslaapkamer en de seniorenkamer doe je aparte kennis op en maak je ontwerpen. Als laatste komen de badkamer en toilet aan bod. Waar logischerwijs weer zeer specifieke eisen aan worden gesteld op het gebied van indeling en gebruik van materialen. In deze afsluitende fase komt ook de tekentechniek 1-puntsperspectief vogelvlucht aan bod.
Basiskennis ondernemerschap
In dit onderdeel leer je alles wat je moet weten om succesvol als ondernemer aan de slag te gaan. Wat komt er allemaal kijken bij ondernemen? Wat zijn kansen en risico’s? Hoe werf je klanten en hoe zet je je product of dienst in de markt? Ook bedrijfsadministratie komt uitgebreid aan bod. Met welke fiscale regels krijg je bijvoorbeeld te maken? Hoe maak je een begroting? En hoe stel je een factuur op?
Het ondernemingsplan
Tijdens dit onderdeel ga je aan de slag met het ondernemingsplan voor jouw eigen onderneming. Hierin omschrijf je bijvoorbeeld wat je gaat doen en waarom. Wat voeg je toe aan de markt en waarom moeten klanten bij jou zijn? Hoe ga je je klanten bereiken? En hoe ziet je verdienmodel eruit? Na afronding heb je een volledig ondernemingsplan opgesteld, inclusief een financieel plan en een marketingplan.