Interieurontwerpen en -styling

Vakgebied

Interieurontwerpen en -styling

Besteedt aandacht aan interieurstijlen en het inrichten van een interieur. De cursus interieurontwerpen en -styling is zeer praktijkgericht en inclusief gratis praktijkdagen.

In het kort

In het kort

Besteedt aandacht aan interieurstijlen en het inrichten van een interieur. De cursus interieurontwerpen en -styling is zeer praktijkgericht en inclusief gratis praktijkdagen.

Lesgeld thuisstudie
9 x € 58,00 (€ 72,50) 20% korting
Studieduur
9 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

De LOI-cursus Interieurontwerpen en –styling is de ideale keuze voor iedereen die graag met interieur en styling bezig is of anderen advies wil kunnen geven op interieurgebied. Wil je van je huis of kantoor een sfeervol geheel maken, een bepaalde uitstraling creëren of een interieur dat helemaal past bij de bewoners? Dan is deze interieurontwerpen en –styling cursus een aanrader. De cursus Interieurontwerpen en –styling besteedt aandacht aan interieurstijlen en het inrichten van een interieur waarin alles klopt. Na afloop van de cursus Interieurontwerpen en –styling heb je kennis opgedaan waar je je leven lang iets aan hebt. Ook zul je ontdekken dat je, door je deskundigheid, meer plezier zult beleven aan je eigen interieur!

Daarom kies je voor de cursus Interieurontwerpen en -styling

 • Ook te volgen inclusief digitaal tekenen met VectorWorks©.
 • Gratis een complete tekenset.
 • Inspirerend lesmateriaal.
 • Gratis praktijkdagen.

Voor wie

Voor wie

Kijk jij graag naar woonprogramma’s? Struin je regelmatig door woon- en lifestylewinkels op zoek naar leuke items voor in huis? Dan is deze creatieve cursus echt iets voor jou! Of je je huis nou een compleet nieuwe sfeer wilt geven, of praktische oplossingen zoekt voor bepaalde woonproblemen, met de cursus Interieurontwerpen en –styling doe je alle kennis op om je eigen huis óf dat van anderen smaakvol en praktisch in te richten. Ook als je beroepsmatig te maken hebt met interieur en je kennis verder wilt verdiepen, is deze cursus een aanrader.

Einddoel

Na het afronden van de cursus Interieurontwerpen en -styling heb je alle kennis en vaardigheden in huis om van je huis een ideale plek te maken, die helemaal bij je past.

Na afloop van de cursus:

 • ben je in staat om een interieurontwerp te maken voor alle kamers van het huis.
 • kun je optimaal gebruikmaken van de ruimte en omstandigheden zoals lichtval e.d.
 • maak je doordachte keuzes in het gebruik van kleur, materialen en verlichting.
 • weet je rekening te houden met de praktische functies van een ruimte.
 • ben je in staat om interieurtekeningen te maken en anderen te adviseren over hun interieur.

De cursus

Inhoud van de cursus Interieurontwerpen en -styling

Tijdens de cursus Interieurontwerpen en –styling leer je wat er allemaal komt kijken bij het maken van een goed doordacht interieurontwerp en maak je uitgebreid kennis met het ontwerpproces. Je leert alles over stijlen, trends en sfeer.

Meer over de inhoud

De cursus Interieurontwerpen en styling gaat stap voor stap het huis door. De binnenkomst, de huiskamer, de bovenverdieping, de benedenverdieping en het complete huis. De volgende onderwerpen komen in deze delen aan bod:

Interieurontwerpen

Het onderwerp Interieurontwerpen draait vooral om het dóén. Je gaat met behulp van duidelijke uitleg en veel illustraties aan de slag om interieurs te ontwerpen voor alle kamers van een huis: woonkamer, keuken, badkamer, zolder, trappenhuis en ook het kleinste kamertje wordt niet overgeslagen. Natuurlijk start je eerst met eenvoudige opdrachten en werk je daarna toe naar interieurs die ingewikkelder zijn en meer inzicht en creativiteit vergen. Je leert opnieuw kijken en we gaan in op maatvoering, kleurgebruik en compositie.

Tekenen en presenteren

Je leert hoe je jouw ideeën op interieurgebied professioneel en aantrekkelijk kunt tekenen en presenteren. Daarbij wordt zowel aandacht besteed aan het schetsen als aan het maken van een technische tekening. Met verschillende tekenopdrachten bouw je je tekenvaardigheden stap voor stap op. Daarbij leer je verschillende materialen gebruiken en ontdek je waar jij prettig mee werkt.

Digitaal interieurtekenen

Je kunt deze cursus ook inclusief Digitaal interieurtekenen volgen, waarin je leert werken met de software van VectorWorks©, zodat je al je ontwerpen makkelijk en snel op de computer kunt maken. Nadat je je de basis van Tekenen en presenteren eigen hebt gemaakt, leer je in acht hoofdstukken met deze software te werken. VectorWorks© is hét programma voor de professionele interieurbranche, dus als je deze cursus voor professionele doeleinden volgt is dit zeker aan te raden.

Basiskennis bouwkunde en techniek

Bij een nieuw interieur kan het gebeuren dat je muren weg wilt halen. Om zeker te weten dat dit geen problemen oplevert, is het handig om iets van bouwkunde en techniek te weten. In de drie hoofdstukken van dit onderwerp komen bijvoorbeeld dragende en niet-dragende muren aan de orde en leer je welke ‘derden’ je kunt inschakelen voor kleine verbouwingen en aanpassingen.

Interieurgeschiedenis

In dit deel van de cursus wordt ingegaan op de belangrijkste interieurstijlen uit de oudheid en de negentiende en twintigste eeuw. Je leert meer over de geschiedenis van de bouwkunst, het ontwerpen van meubels en de verandering in woonfuncties door de jaren heen. Doordat je de geschiedenis van het interieur en de visie van ontwerpers uit het verleden leert kennen, ontwikkel je een eigen visie en ben je zelf beter in staat een interieur zó te ontwerpen of aan te passen, dat het aan de (moderne) eisen voldoet.

Interieurstyling

In deze praktijkgerichte cursus ga je natuurlijk vooral zelf aan de slag. Met praktijkopdrachten ontwikkel je je creativiteit en je vaardigheden. Je bouwt stap voor stap aan je tekenvaardigheid, je technische inzicht en je ontwerpkennis.

Inspirerend naslagwerk

Het lesmateriaal bevat veel tekeningen en illustraties. Na afloop van de cursus heb je een schitterend en overzichtelijk naslagwerk. Je kunt het elke keer raadplegen, als je iets aan je interieur wilt veranderen. Makkelijk toch!

Gratis materialen interieurtekenen

Om je opdrachten uit te kunnen werken, krijg je een complete tekenset met onder meer een aantal linialen, (kleur)potloden, tekenpennen en houtskool. Je hebt dus meteen alles in huis om aan de slag te kunnen.

Digitaal interieurtekenen

Als je kiest voor de cursus inclusief digitaal interieurtekenen, ontvang je de educatieve versie van VectorWorks© met een licentie voor twee jaar.

Gratis praktijkdagen

Tijdens de cursus worden twee praktijkdagen georganiseerd. Op deze dagen wordt aandacht besteed aan het tekenen en de diverse materialen en technieken. Ook krijg je een kleurenworkshop, zodat je helemaal op de hoogte bent van de laatste kleurentrends. Het bijwonen van de dagen is niet verplicht, maar wel ten zeerste aan te raden. Tijdens je cursus ontvang je meer informatie over deze inspirerende dagen.

Dit heb je nodig

Om te kunnen werken met VectorWorks©, dient je computer te voldoen aan deze systeemeisen.

Inclusief uitgebreid tekenpakket

•  Liniaal met meerdere schaalverdelingen
•  Geodriehoek
•  Houtskool
•  Set van 12 kleurpotloden
•  Tekenpennen in diverse kleuren
•  5B en HB potlood

Inclusief uitgebreid tekenpakket

•  Liniaal met meerdere schaalverdelingen
•  Geodriehoek
•  Houtskool
•  Set van 12 kleurpotloden
•  Tekenpennen in diverse kleuren
•  5B en HB potlood

Studieverklaring

Is er geen examen aan de cursus verbonden, maar wil je wel een bewijs van de behaalde resultaten? Wanneer je alle opdrachten ter beoordeling hebt ingestuurd, kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

Verder leren

Wil je meer over interieurontwerpen en binnenhuisarchitectuur leren? Dan kun je deze cursus beschouwen als een prima opstap naar de cursus Binnenhuisarchitectuur.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt
"De theorie wordt regelmatig afgewisseld met leuke praktijkopdrachten"
Jeanine Lodders

Interieurstylist en -architect, auteur en docent

"De theorie wordt regelmatig afgewisseld met leuke praktijkopdrachten"
Jeanine Lodders

Interieurstylist en -architect, auteur en docent

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Houd er rekening mee dat de uiteindelijke cursusduur afhankelijk is van de keuzes die je bij inschrijving maakt.

Je kunt kiezen voor de cursus met of zonder Vectorworks. Wanneer je kiest voor de variant inclusief Vectorworks, duurt de cursus drie maanden langer.

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Je kunt zowel voor de volledige cursus inschrijven, als voor de onderdelen afzonderlijk. Hierdoor varieert het lesgeld. Meer informatie hierover vind je op het inschrijfformulier.

Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald. Geef je keuze aan op het inschrijfformulier. Naast het lesgeld betaal je éénmalig een klein bedrag aan inschrijfkosten.

Je kunt kiezen voor de cursus met of zonder Vectorworks. Wanneer je kiest voor de variant inclusief Vectorworks, duurt de cursus drie maanden langer.

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Uitgebreid tekenpakket.
 • Twee praktijkdagen.
 • Begeleiding door een ervaren docent.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen cursusduur).
Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
9 x € 58,00 (€ 72,50) 20% korting
Studieduur
9 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 3 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!