Toon 0 resultaten

Neem deel aan een uniek opleidingsprogramma

 

Neem deel aan een uniek opleidingsprogramma

 

Overstappen naar de zorg? Wij betalen je opleiding!

Waarschijnlijk wist je het al: Er is een groot tekort aan gediplomeerde verpleegkundigen. Ook wij, ziekenhuis het Spaarne Gasthuis en ouderenzorgorganisatie Zorgbalans, zijn op zoek naar gemotiveerde mensen met hart voor de zorg.

Wil jij graag werken in de zorg maar heb je geen ervaring in de zorg en beschik je niet over de juiste opleiding? Dan is dit je kans! Je kunt nu profiteren van een unieke mogelijkheid en onder zeer voordelige voorwaarden een opleiding volgen. Daarna kun je direct als gekwalificeerd verpleegkundige aan de slag. Wacht dus niet langer en zet nu de stap!

 • Tijdens een uniek voortraject kun je ervaren of de baan, de opleiding en de zorginstelling(en) bij jou passen.
 • De opleiding wordt geheel betaald.
 • Tijdens de opleiding krijg je een dienstverband bij Spaarne Gasthuis of Zorgbalans.
 • Je ontvangt al tijdens je opleiding een salaris.
 • Het MBO 4-diploma dat je haalt, is volledig erkend.

Hoe werkt dit?

Na aanmelding volg je eerst een voortraject. Indien je dit en de daaropvolgende selectieprocedure succesvol doorloopt, start de opleiding waarin je werken en leren combineert. Je bent tijdens de opleiding in dienst van Spaarne Gasthuis of Zorg­balans. Na afronding heb je een voorkeurspositie voor aanname bij de twee werkgevers.

Het voortraject

Het voortraject is een belangrijke fase vóór je kunt starten aan de daadwerkelijke opleiding. Tijdens het voortraject kom jij erachter of de zorg echt bij je past. Tegelijk is het voor je toekomstige werkgever een goede manier om zeker te zijn dat je het werk in de zorg aankunt.

Toelating tot het voortraject

Om tot het voortraject te worden toegelaten, is ervaring in de zorg niet nodig. Er zijn wel een aantal andere eisen waar je aan dient te voldoen:

 • Je beschikt over een MBO-diploma (GÉÉN Verzorgende IG – daar bestaan andere trajecten voor).
 • Je bent 21 jaar of ouder.
 • Je beschikt over minimaal 3 jaar werkervaring (welk vakgebied is niet relevant).
 • Je staat open voor flexibele diensten (nacht- en weekenddiensten).
 • Je hebt een pro-actieve houding.

Onderdelen van het voortraject

Tijdens het voortraject volg je één module uit de LOI-opleiding MBO Verpleegkundige: Persoonlijke verzorging en welbevinden. Bij deze module horen drie verplichte lesdagen.

Bij inschrijving voor het voortraject geef je aan voor welk cluster van lesdagen je beschikbaar bent.

  Locatie Lesdag 1 (9.30 – 17.00) Lesdag 2 (9.30 – 17.00) Lesdag 3 (8.30 – 17.00)
Cluster 1* Zorgbalans Zuiderhout Haarlem Vrijdag 20 september Vrijdag 25 oktober Vrijdag 15 november
Cluster 2 Spaarne Gasthuis Hoofddorp Zaterdag 21 september Zaterdag 26 oktober Zaterdag 16 november
Cluster 3 Zorgbalans Leidsevaart Haarlem Vrijdag 13 september Vrijdag 11 oktober Vrijdag 15 november
Cluster 4** Spaarne Gasthuis Hoofddorp Zaterdag 14 september Zaterdag 12 oktober Zaterdag 9 november

*bij onvoldoende aanmeldingen zal dit cluster van lesdagen vervallen
**aanmelden voor dit cluster is niet meer mogelijk

Naast het volgen van de module met de drie verplichte lesdagen, loop je ook twee dagen ‘snuffelstage’. Tijdens de stages loop je mee met medewerkers in de ouderenzorg en het ziekenhuis.

Afronding van het voortraject

Als je de module en de snuffelstages succesvol hebt afgerond, maak je kennis met bureau STERK. Zij toetsen je kennis van Nederlands, Engels en Loopbaan en Burgerschap. Indien je de toetsen succesvol afrondt, krijg je met deze toetsen vrijstellingen voor deze instellingsexamens tijdens de opleiding. De tijd waarin je het voortraject volgt, kun je zelf indelen. De deadline voor het afronden van alle onderdelen van het voortraject is 1 december 2019.

Voordat je kunt beginnen aan de opleiding MBO 4 Verpleegkunde, vindt er een selectie­gesprek plaats met het Spaarne Gasthuis en Zorgbalans. Er wordt gekeken naar motivatie, het verloop van de snuffelstages, de resultaten van de module en de uitslagen van de toetsen bij Bureau STERK.

Om mee te doen aan het voortraject betaal je € 303,- (in drie termijnen). Dit bedrag krijg je geheel terug als je in dienst komt bij het Spaarne Gasthuis of Zorgbalans.

MBO 4-opleiding Verpleegkundige

Het praktijkgedeelte van de opleiding volg je bij het Spaarne Gasthuis en Zorgbalans. De theorie wordt aangeboden via LOI Campus; hét platform om zelfstandig, flexibel en effectief te leren met online studietools. Ongeveer één keer per drie weken volg je een lesdag incompany. Tijdens de opleiding krijg je ondersteuning van ervaren docenten en een studieloopbaanbegeleider.

De praktijk

Het praktijkgedeelte van de opleiding is opgedeeld in vier leer-werkperiodes: drie stages in de drie verschillende werkvelden, ouderenzorg, wijkzorg en ziekenhuiszorg. Daarna volgt één profieljaar. Tijdens de drie stages word je begeleid vanuit Spaarne Gasthuis en Zorgbalans. Nadat je uitgebreid bekend bent geraakt in deze drie zorgvelden, kies je de richting waarin je verder wilt. Daarna volgt het profieljaar waarin je 12 maanden werkt en studeert in het zorgveld van je keuze.

De theorie

Het lesmateriaal is beroepsgericht en sluit naadloos aan op de praktijk. Er is aandacht voor alle kennis en vaardigheden waarover een verpleegkundige moet beschikken. Zo leer je o.a. over het verlenen van basiszorg, verpleegtechnische vaardigheden in verschillende takken van de zorg. Aan bod komt ook het opstellen van verpleegplannen. In het laatste jaar van je opleiding kies je een bepaald zorgveld. Uiteraard sluiten je lessen daarop aan. Het lesmateriaal voldoet aan de meest recente eisen vanuit de overheid.

Mocht je na het voortraject niet worden geselecteerd om verder te gaan met de opleiding bij het Spaarne Gasthuis of Zorgbalans, kies er dan voor om de reguliere LOI-opleiding MBO Verpleegkundige te volgen. Je start al met een vrijstelling.

Vragen en antwoorden

Voortraject

Waarom een voortraject?
Het is voor ons belangrijk dat je weet waar je aan begint. Je krijgt door het voortraject de kans om te ervaren of het verpleegkundige vak écht bij je past en of je klaar bent om weer een opleiding te gaan volgen. Zorgbalans en het Spaarne Gasthuis krijgen de kans om je veel beter te leren kennen dan alleen tijdens een sollicitatiegesprek.
Door het voortraject leren we elkaar beter kennen en kan iedereen een betere keuze maken. Het opleidingstraject zal namelijk van jou, maar ook van de zorginstellingen een flinke investering vragen.

Wanneer start het voortraject?
Na het inleveren van het inschrijfformulier ontvang je een bevestiging. Begin augustus 2019 ontvang je je lesmateriaal en je persoonlijke inlogcode voor de online leeromgeving LOI Campus. Dan kun je van start met de module ‘persoonlijke verzorging en welbevinden’ en kun je zelf je snuffelstages gaan inplannen.
Je kunt je uiterlijk inschrijven tot donderdag 5 september.

Hoe lang duurt het totale voortraject?
Dat heb je voor een groot deel zelf in de hand. Je kunt zelf bepalen wanneer je de module ‘persoonlijke verzorging en welbevinden’ doet en wanneer je de snuffelstages loopt. We adviseren je wel zo snel mogelijk te starten met de module en de snuffelstages gelijk in te plannen in overleg met de zorginstellingen.
De enige eis is dat je de module en snuffelstages voor 1 december hebt afgerond.

Hoeveel lesdagen zitten er in het voortraject?
Er zijn drie lesdagen. Ze vinden plaats bij Zorgbalans of in het Spaarne Gasthuis op vrijdagen en zaterdagen. Zodra je ingeschreven bent bij LOI zie je wanneer jouw lesdagen gepland zijn. Het is lastig om te ruilen van lesdag, maar indien het echt noodzakelijk is kun je hierover contact opnemen met zakelijkservice@loi.nl.

Moet ik mijn baan al opzeggen voor het voortraject?
Nee, de lesdagen worden zoveel mogelijk op zaterdagen en vrijdagen georganiseerd. De snuffelstages kun je in, overleg met de zorginstellingen, zelf plannen op dagen die jou het beste uitkomen.  

Wanneer zijn de snuffelstages en hoe lang zijn ze?

Vóór 1 december ga je 2 snuffelstages lopen: één bij Zorgbalans en één bij het Spaarne Gasthuis. Als je aangemeld bent bij de LOI  krijg je via LOI Campus informatie over het plannen van je snuffelstages. Je kunt zelf je voorkeur aangeven voor de dagen waarop je wilt stagelopen, maar we adviseren je wel om zo snel mogelijk contact op te nemen met de zorginstellingen te plannen zodat er echt rekening gehouden kan worden met jouw voorkeuren.

Selectie

Hoe ziet het traject bij Bureau STERK er precies uit?
Tussen 1 en 15 december zal iedereen die de modules en de snuffelstages succesvol en op tijd doorlopen heeft uitgenodigd worden voor de toetsen met Bureau STERK. Gedurende ongeveer 4,5 uur word je getest op Nederlands, Engels en Rekenen. Dit zijn de generieke modules die in elke MBO 4 opleiding opgenomen zijn. Het niveau van de toetsen is 3F. Voor Nederlands en Rekenen wordt een deel van de toets ook mondeling afgelegd. De toetsen worden afgenomen op een locatie van Zorgbalans.
Voor Loopbaan & Burgerschap maak je thuis een opdracht die ingezonden wordt naar Bureau STERK.

Hoe kan ik me voorbereiden op deze toetsen?
Het is voor iedereen raadzaam om in de voorbereiding oefentoetsen te maken en voorbeeldexamens te bekijken. Er zijn diverse sites, bijvoorbeeld:
www.beterspellen.nl
www.beterrekenen.nl   
www.cito.nl/onderwijs/voortgezet onderwijs/rekentoets_vo/voorbeeldtoetsen.aspx   
www.examenbladmbo.nl/onderwerp/voorbeeldexamens-bekijken   
www.examenbladmbo.nl/onderwerp/voorbeeldexamens-pdf-en-word/2017-2018

Hoe wordt de selectie gemaakt?
De selectie wordt gebaseerd op de uitslagen van de testen van bureau Sterk, de in het voortraject belopen stages en gevolgde lessen, je motivatie en het selectiegesprek.      

Wanneer weet je of je definitief tot de opleiding bent toegelaten?
Na de selectiegesprekken hoor je of je tot de opleiding bent toegelaten. We zorgen dat je het op tijd weet, zodat je ook op tijd je baan kunt opzeggen en kunt starten met de opleiding en je nieuwe baan als verpleegkundige in opleiding.  

Stel dat ik niet aangenomen wordt voor deze opleiding bij Zorgbalans en Spaarne. Wat dan?
Je kunt dan nog steeds de opleiding volgen bij LOI, alleen wordt de opleiding dan niet voor je betaald en zal je geen salaris ontvangen gedurende de opleiding. De module die je gevolgd hebt en de eventuele toetsen die je behaald hebt bij STERK kun je nog steeds indienen ter vrijstelling tijdens de opleiding.
Indien je zelf geen stageplaats kunt vinden kan het stage bureau van LOI je daarin ondersteunen.
Het volgen van het voortraject is dus nooit zonde van je geld of je tijdsinvestering!

Opleiding

Is er een maximum aantal deelnemers?
Voor het voortraject is er geen maximum aantal deelnemers.

Wat zijn de toelatingseisen?
Om tot het voortraject te worden toe gelaten:
•    beschik je over een MBO-diploma (GÉÉN Verzorgende IG – daar bestaan andere trajecten voor);
•    ben je 21 jaar of ouder;
•    ben je minimaal 28 uur per week beschikbaar;
•    beschik je over minimaal 3 jaar werkervaring;
•    ben je flexibel ten aanzien van flexibele diensten (nacht- en weekenddiensten);
•    heb je een proactieve houding.
Als je het voortraject succesvol afgerond hebt en de toetsen van Bureau STERK gehaald hebt, mag je door naar de selectiegesprekken.

Hoeveel uur moet je minimaal beschikbaar zijn?
Je krijgt een contract van minimaal 28 uur per week. Meer mag ook, maar zorg wel dat je voldoende tijd hebt om te studeren. Een fulltime werkweek is bij beide organisaties 36 uur, maar we adviseren je maximaal 32 uur te gaan werken zodat je ook tijd hebt voor je opleiding. De lesdagen vinden plaats tijdens werktijd. De tijd die je nodig hebt om via LOI Campus te studeren is logischerwijs buiten werktijd.

Hoe hoog is de studiebelasting? Hoeveel uur per week moet ik gemiddeld studeren?
Dat is moeilijk te zeggen en zal, afhankelijk van eerdere ervaring, voor iedereen anders zijn. Houd rekening met gemiddeld 10 tot 12 uur studiebelasting per week, naast je werktijd.

Wat is de inhoud van de studie (welke vakken)?
Alles over het studieprogramma vind je op www.loi.nl/n-3328-mbo-verpleegkundige-ziekenhuis of www.loi.nl/n-3329-mbo-verpleegkundige-verpleeg-en-verzorgingshuizen-en-thuiszorg
Op deze pagina kun je het terug vinden onder het hoofdstuk ‘Inhoud van de opleiding’ en dan onder het kopje ‘Meer over de kerntaken’.

Wanneer gaat de opleiding van start?
De opleiding start op 1 april 2020, dat is ook de startdatum van je contract.

Waar vinden de lesdagen plaats?
Tijdens de opleiding vinden de gezamenlijke lesdagen plaats bij Zorgbalans, locatie Zuiderhout te Haarlem. Er wordt ongeveer één keer per drie weken een lesdag gepland.

Kan ik vrijstellingen aanvragen?
Bij dit traject is ervoor gekozen om iedereen de volledige opleiding te laten doorlopen. Er kunnen in dit geval dus geen vrijstellingen aangevraagd worden. Door het voortraject krijg je wel vrijstelling voor de module die je al gevolgd hebt en de instellingsexamens voor de generieke vakken die je bij Bureau STERK hebt afgelegd.
De opleiding is bij LOI wel zó ingericht dat je een module met minder tijdsinvestering kunt afronden als je de kennis en vaardigheden al beheerst. Je kennis en ervaringen kunnen dus wel degelijk relevant zijn en tijdswinst opleveren tijdens de opleiding.

Hoe en door wie word je tijdens het praktijkdeel van de opleiding begeleid?
Je collega-verpleegkundigen zullen je op de werkvloer begeleiden tijdens de opleiding. Je werkt altijd onder supervisie van je gediplomeerde collega. Je kunt bij al je collega’s terecht voor vragen over het werk.
Ook via LOI krijg je begeleiding middels je stagebegeleider.

Als ik een module niet in één keer haal; mag ik dan een herexamen doen?
Je kunt tijdens de opleiding zelf kiezen wanneer je het examen maakt. Plan het examen dus pas in als je de oefenexamens goed kunt maken. Natuurlijk kan het altijd een keer gebeuren dat je niet in één keer slaagt, dan mag je een herexamen maken. Je eerste herexamen wordt vergoed door je werkgever, maar als je meer pogingen nodig hebt zal je deze zelf moeten betalen. De kosten voor een herexamen bedragen € 110,-.

Welke werkzaamheden behoren straks tot mijn taken als MBO-verpleegkundige?
Op deze link vind je een filmpje over de opleiding en het beroep: youtu.be/_yEBRalgoJM
Ook op de website van LOI wordt er goed uitleg gegeven over je toekomstige vak: www.loi.nl/n-3328-mbo-verpleegkundige-ziekenhuis of www.loi.nl/n-3329-mbo-verpleegkundige-verpleeg-en-verzorgingshuizen-en-thuiszorg

Salaris en contract

Kom ik tijdens de opleiding in dienst van het Spaarne Gasthuis of van Zorgbalans? Heb ik daarin een keus?
Je komt in dienst van het Spaarne Gasthuis óf Zorgbalans. De verdeling wordt door de zorginstellingen gemaakt. Het maakt niet uit bij welke zorginstelling je in dienst treed, iedereen doorloopt de drie periodes van zeven maanden in de verschillende velden van zorg.

Wat ga ik (maximaal) verdienen tijdens de opleiding?
Je salaris is afhankelijk van opleiding en werkervaring. Tijdens de opleiding word je ingedeeld in schaal FWG 40 met een maximumsalaris van € 2.797,- bruto per maand, op basis van een 36 uur per week conform cao ziekenhuizen of € 2.760,12 bruto per maand, op basis van een 36 uur per week conform cao VVT (beide peildatum 01-06-2019).

Link naar de cao’s:
www.vvtcao.nl/cao
www.nvz-ziekenhuizen.nl/cao-kenniscentrum/cao/cao-ziekenhuizen-2017-2019/

  Cao Ziekenhuizen CAO VVT
FWG 40 (tijdens de opleiding) Min. € 1.890,-
Max. € 2.797,-
Min. € 1.940,07
Max. € 2.870,58
FWG 45 (na diplomering) Min. € 2.144,-
Max. € 3.072,-
Min. € 2.338,08
Max. € 3.153,90
Vakantiegeld 8.33% 8%
Eindejaarsuitkering 8.33% 8.33%
Vakantiedagen 144 uur wettelijk
57 uur PLB (bovenwettelijk)
144 uur wettelijk
58.4 uur bovenwettelijk
Uren werkweek (fulltime) 36 uur 36 uur

Wanneer weet ik wat ik ga verdienen?
Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek kunnen wij je precies vertellen wat je gaat verdienen. Op basis van bovenstaande informatie kun je nu voor jezelf al een redelijke inschatting maken.
    
Ontvang ik bij het Spaarne Gasthuis en Zorgbalans hetzelfde salaris?
Je ontvangt niet exact hetzelfde salaris omdat er (kleine) verschillen tussen cao-ziekenhuizen en cao VVT. Spaarne Gasthuis valt onder cao-ziekenhuizen en Zorgbalans onder cao VVT. Beide zorginstellingen mogen niet afwijken van de cao salarissen, maar gelukkig zijn de verschillen erg klein.

Wat als ik in mijn huidige baan meer verdien?
Iedereen in dit opleidingstraject wordt ingedeeld in dezelfde schaal (FWG 40). Tijdens de opleiding is je maximum salaris dus € 2.797,- (cao ziekenhuizen) of € 2.870,58 (cao VVT). De keus of dat voor jou voldoende is, is helemaal aan jou. Na de opleiding kun je doorgroeien naar een maximum salaris van € 3.072,- (cao ziekenhuizen) of € 3.153,90 (cao VVT).

Wat als ik nu een uitkering heb? Doe ik de opleiding dan met behoud van uitkering of ga ik in dienst?
Tijdens het voortraject kun je je uitkering behouden. Vanaf 1 april 2020 kom je in dienst van het Spaarne Gasthuis of Zorgbalans.

Wat ga ik daarna, als gediplomeerd verpleegkundige verdienen?

Als gediplomeerd MBO verpleegkundige kom je in schaal FWG 45 cao ziekenhuizen of cao VVT. Het maximum salaris is  € 3.072,-. (cao ziekenhuizen) of € 3.032,60 (cao VVT)

Wat is de aard van het contract?
Je krijgt een leerarbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding. Na afloop van de opleiding stopt de leerarbeidsovereenkomst en kun je bij een van de zorginstellingen aan de slag als gediplomeerd verpleegkundige.

Heb ik na de opleiding baangarantie bij Spaarne Gasthuis op Zorgbalans?
De verwachting is dat we je een baan aan kunnen bieden. Ook elders in Nederland is er de komende jaren veel vraag naar gediplomeerde verpleegkundigen. Er geldt geen nawerkperiode bij Zorgbalans of het Spaarne Gasthuis. Je bent dus niet verplicht nog een bepaalde periode bij een van deze instellingen te blijven werken na je opleiding.

Wat als ik halverwege de opleiding ontdek dat het niks voor mij is of ik om een andere reden wil stoppen?
Door het voortraject gaan we ervan uit dat je goed weet waar je aan begint. Toch kan het nog gebeuren dat je wilt of moet stoppen met de opleiding. In dat geval gaan we eerst het gesprek met je aan. Misschien speelt er iets dat we samen kunnen oplossen. Als je echt wilt stoppen, dan kan dat. Dan beëindigen we de leerarbeidsovereenkomst en dan eindigt je dienstverband van rechtswege. Er geldt geen terugbetalingsregeling.

Draai ik alle diensten tijdens de opleiding? Dus ook avond/nacht/weekend?
Zorginstellingen zijn 24-uurs bedrijven. Je zult dus bereid moeten zijn om alle diensten mee te draaien (dag-, avond-, nacht-, weekenddiensten, feestdagen).
Binnen de VVT zal je tijdens de opleiding niet of nauwelijks nachtdiensten draaien, omdat er dan onvoldoende zorgvraag is om te kunnen leren. Bij het ziekenhuis word je tijdens je opleiding wel ingeroosterd voor weekend- en avonddiensten.

Vanaf wanneer geldt er een onregelmatigheidstoeslag (ORT)?
Als je onregelmatige diensten draait, ontvang je een toeslag voor die uren. Dit geldt vanaf de aanvang van je dienstverband. Meer informatie over ORT kun je vinden in de cao.

Algemeen

Hoe ziet de planning eruit?

 • Je kunt na inschrijving direct starten met de module ‘persoonlijke verzorging en welbevinden’ en met het plannen van je snuffelstages.
 • Voor 1 december 2019 moet je de module en de snuffelstages hebben afgerond.
 • Begin december 2019  vinden de toetsen bij Bureau STERK plaats.
 • In december 2019 en januari 2020 vinden de selectie- en arbeidsvoorwaarden gesprekken plaats.
 • Als je wordt aangenomen kun je voor 1 februari 2020 je baan opzeggen.
 • Op 1 april 2020 begint het opleidingstraject. Daarin loop je 3 leerperiodes van 7 maanden stage. Het profieldeel duurt nog 1 jaar.

Ik kan de beslissing nu nog niet nemen. Is dit de enige kans of wordt dit de komende jaren herhaald?
Het is de bedoeling om dit opleidingstraject in ieder geval jaarlijks te laten starten. Als het nu te vroeg voor je is, heb je dus grote kans dat je in de groep van volgend jaar kunt instromen. Er is wel sprake van een maximum aantal deelnemers per groep.

Wat zijn de kosten?
Het voortraject kost eenmalig € 303,-. Deze kosten worden verspreid over drie maanden van €101,-.  We brengen dit in rekening omdat we graag willen dat deelnemers het voortraject serieus nemen. Als je het voortraject met een voldoende hebt afgerond en je wordt aangenomen, krijg je dit bedrag terug. Bij interne kandidaten van het Spaarne Gasthuis of Zorgbalans wordt dit bedrag betaald door de werkgever.  

Bestaat er ook een dergelijk traject voor HBO Verpleegkunde?
Ja, op dit moment is er een vergelijkbaar traject maar het is onduidelijk of dit traject voorgezet gaat worden.

"De zorg sprak me altijd al aan, maar de opleiding was voor mij tot nu toe niet mogelijk"
Daniëlle Hagemans (42)

Studente MBO Verpleegkundige


Lees het interview
"De zorg sprak me altijd al aan, maar de opleiding was voor mij tot nu toe niet mogelijk"
Daniëlle Hagemans (42)

Studente MBO Verpleegkundige

Lees het interview

LOI is dé opleider waar je verder mee komt

De LOI heeft jarenlange ervaring met het opleiden voor tal van zorgfuncties. Volledige en verkorte trajecten, werken en leren tegelijk, bij de LOI kan het. Je krijgt persoonlijke begeleiding van topdocenten. Je opleiding is altijd prima te combineren met een baan of gezin.