Toon 0 resultaten

"De arbeidsmarkt heeft behoefte aan wendbare ICT-professionals"

Edwin Löring

Programmamanager ICT-opleidingen LOI Hogeschool

"De arbeidsmarkt heeft behoefte aan wendbare ICT-professionals"
Edwin Löring

Programmamanager ICT-opleidingen LOI Hogeschool

Actuele ontwikkelingen

De ontwikkelingen in de ICT gaan razendsnel. Denk bijvoorbeeld aan alles wat er speelt op het gebied van data en data-analyse, automatisering in de cloud of het Internet of Things. De arbeidsmarkt staat dan ook te springen om goed opgeleide ICT-professionals met actuele kennis en vaardigheden. 

Terugdringen tekort

Hoe kunnen wij als opleider bijdragen aan het terugdringen van dit tekort? Dat is een vraag die bij de ontwikkeling van onze ICT-opleidingen centraal staat. Dit doen we allereerst door opleidingen te ontwikkelen die aansluiten bij de behoefte op de arbeidsmarkt. We onderhouden nauwe contacten met werkgevers en brancheorganisaties. Daardoor weten we exact wat er speelt en wat onze studenten na hun opleiding moeten weten en kunnen. Maar we kijken vérder dan dat. Onze afgestudeerden moeten niet alleen klaar zijn voor de arbeidsmarkt van vandaag, maar ook voor de toekomst.

Developer-opleidingen

Een mooi voorbeeld hiervan zijn onze kort-HBO developer-opleidingen: Software developer, Full stack developer, Back-end developer in C#, Python en Java en Front-end developer. Deze zijn ontwikkeld naar aanleiding van het grote tekort aan developers. In elk van deze opleidingen zitten de kernelementen om na afronding direct aan de slag te kunnen als developer. Je leert programmeren in een relevante taal, je leert de applicatie te koppelen aan databases en je leert hoe een ontwikkelproces vandaag de dag gaat.

Data

Een ander voorbeeld zijn onze opleidingen rondom data: de database developer en Big Data specialist. Hiermee kun je direct aan de slag met het ontwikkelen van een datawarehouse (de developer) of grote hoeveelheden data analyseren (de data specialist). Bij de laatste opleiding komt ook Machine Learning om de hoek kijken. Hiermee kun je computers in staat stellen te leren van elke iteratie die ze maken. Ook hier is grote vraag naar op de arbeidsmarkt. 

Doorstromen

Deze korte HBO-programma’s omvatten een aantal modules uit de HBO-bacheloropleidingen Bedrijfskundige informatica en Informatica - Software Engineering. Het mooie is dat je, wanneer je je breder en dieper wilt scholen, na het afronden van zo’n kort programma vrijstellingen kunt aanvragen bij de bacheloropleiding. Een heel efficiënte manier om je verder te ontwikkelen!

Klaar voor vandaag… én morgen

Maar als je er vandaag bent… betekent dat niet automatisch dat je klaar bent voor morgen. Dit betekent dat je de kennis en vaardigheden moet bezitten waar werkgevers nú behoefte aan hebben. Maar óók dat je naast een stevige basis beschikt over leervaardigheden voor en nieuwsgierigheid naar de toekomst. Hiermee ben je dan in staat om je te blijven ontwikkelen. 

Neem bijvoorbeeld de programmeertalen. Wie aan de slag wil als bijvoorbeeld developer of software engineer, moet natuurlijk een aantal belangrijke programmeertalen beheersen. Maar hij moet zich ook realiseren dat de techniek over een aantal jaar totaal anders kan zijn en dat daarbij kennis van een nieuwe programmeertaal nodig is. Daarom maken we onze studenten niet alleen thuis in de programmeertalen, maar ook in de mechanieken hierachter. Zodat ze zich, wanneer de arbeidsmarkt daarom vraagt, makkelijker en sneller een nieuwe programmeertaal eigen kunnen maken.

Meebewegen met de arbeidsmarkt

Een IT’er is wat mij betreft dus nooit uitgeleerd. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat we onze studenten moeten opleiden tot wendbare professionals met een gedegen basis én de skills om zich aan te passen en mee te bewegen met de behoefte op de arbeidsmarkt. We bereiden onze studenten voor op een maatschappij en een werkveld waarin ze nu kunnen starten én kunnen groeien. En dat doen onze studenten vaak naast werk, een gezinsleven en allerlei andere bezigheden. Dit tekent onze studenten dan ook: naast de kennis en vaardigheden brengen zij ook doorzettingsvermogen en discipline mee. Een aanwinst voor iedere werkgever!