voor
Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd
"Flexibele scholing kan bijdragen aan het tegengaan van personeelstekorten in de kinderopvang"
De personeelstekorten in de kinderopvang blijven stijgen. Flexibele scholing kan bijdragen aan het werven en binden van (nieuw) personeel. Joris van Apeldoorn, Adviseur Leren en Ontwikkelen, en Jordy van den Berg, Opleidingsmanager, vertellen.
Roosters die niet meer in te vullen zijn, managers die zelf op de groep staan en wachtlijsten die oplopen … het personeelstekort in de kinderopvang is dagelijks voelbaar. De recente regeringsplannen om kinderopvang grotendeels te vergoeden zullen de vraag alleen maar doen stijgen en de druk op organisaties doen toenemen. Het is tijd voor oplossingen. Ook in een krappe arbeidsmarkt zijn er mogelijkheden om nieuwe medewerkers te werven en personeel te boeien en binden. Scholing is daarbij essentieel. Een belangrijke voorwaarde is wel dat die scholing voldoende flexibiliteit biedt. Alleen zo zijn medewerkers snel inzetbaar op de werkvloer.
“Traditionele opleidingen voldoen lang niet altijd aan de behoefte van werkgevers”, zo stelt Joris van Apeldoorn, adviseur Leren en Ontwikkelen bij LOI Zakelijk. Medewerkers zijn nodig op de groep en dat is niet mogelijk wanneer zij een groot deel van de week op school zitten. ”Daarom kijken we bij LOI Zakelijk altijd samen met de werkgever welke mogelijkheden er zijn om mensen binnen relatief korte tijd en op een flexibele manier te begeleiden naar de juiste papieren.”
Hoe zo’n opleidingstraject eruitziet, is afhankelijk van de wensen die de organisatie heeft. Gaat het om het opscholen van medewerkers, of juist om zij-instromers vanuit een andere branche? Zijn er bepaalde onderwerpen die toegevoegd moeten worden aan het programma? Is er behoefte aan lesbijeenkomsten op de locatie van de werkgever? “We denken mee met de werkgever en proberen oplossingen te bieden die aansluiten bij de organisatie”, vertelt van Apeldoorn. “Bovendien zijn onze opleidingen te volgen náást een baan, waardoor medewerkers gewoon beschikbaar blijven.”
Het aanbod omvat zowel erkende MBO 3- en 4-trajecten als korte bijscholingsopleidingen zoals Pedagogisch coach. “Een bijzondere opleiding is het verkorte MBO 4-traject”, vertelt LOI-opleidingsmanager Jordy van den Berg. “Hiermee kunnen pedagogisch medewerkers met een relevante MBO 3-opleiding in zeer korte tijd het MBO 4-diploma Gespecialiseerd pedagogisch medewerker of Onderwijsassistent behalen. Dit programma biedt werknemers de kans om snel door te groeien binnen de organisatie. Studeren doen zij waar en wanneer het hen uitkomt, onder andere via de online leeromgeving. Daarbij wordt zowel bij het theoriegedeelte als tijdens de stage, persoonlijke begeleiding geboden vanuit de LOI.”
“Werkgevers die dit soort scholingsperspectieven bieden, houden goede werknemers makkelijker vast”, aldus van Apeldoorn. ’We zien dit bijvoorbeeld terug bij integrale kindcentra’. Met een verkort MBO 4-traject zijn medewerkers snel breder inzetbaar en kunnen zij meerdere werkzaamheden uitvoeren en rollen combineren. Het wordt voor werkgevers dan makkelijker om medewerkers een groter contract te bieden. “En dat maakt een werkgever weer interessanter voor kandidaten!”
“Scholing is dus een krachtige manier om iets te doen tegen het personeelstekort”, concludeert . Van den Berg. Hij zou werkgevers dan ook zeker adviseren om hierop in te zetten. “Hiermee faciliteer je het aanwerven van nieuw personeel én kun je de medewerkers die je al hebt aan je organisatie binden.” Van Apeldoorn nodigt kinderopvangorganisaties dan ook graag uit om in gesprek te gaan. “Samen brengen we in kaart wat de wensen en uitdagingen zijn en komen we tot een traject op maat voor úw organisatie.”