Gedichten schrijven

Vakgebied

Gedichten schrijven

Leer mooie gedichten schrijven en krijg inzicht in de essentie van poëzie. Cursus inclusief begeleiding door professionals en korting op de uitgave van je eigen boek.

In het kort

In het kort

Leer mooie gedichten schrijven en krijg inzicht in de essentie van poëzie. Cursus inclusief begeleiding door professionals en korting op de uitgave van je eigen boek.

Lesgeld thuisstudie
8 x € 34,80 (€ 43,50) 20% korting
Studieduur
8 maanden
Verkort studeren mogelijk
Ja
Afronding
Studieverklaring

Schuilt er een dichter in jou, maar merk je dat je ondanks je inspiratie, enthousiasme en ambitie toch vaak vastloopt bij het dichten? Of ben je onzeker over je eigen schrijfsels? Dan is de cursus Gedichten schrijven van de LOI iets voor jou.

Voordat je je gaat storten op het dichten zelf, maak je tijdens deze dichtcursus eerst kennis met het schrijversvak en de basisvaardigheden die je nodig hebt. Daarnaast leer je hindernissen overwinnen die je bij het schrijven tegenkomt. Vervolgens ga je zelf aan de slag met dichten. Je leert onder meer een eigen ’toon’ te ontwikkelen, zelf een gedichtenbundel samen te stellen en te analyseren en eigen werk (en dat van anderen) te beoordelen. Tijdens deze gedichten cursus zul je veel oefenen. Immers, dichten leer je pas echt door het veel te doen!

De LOI-cursus Gedichten schrijven is een leerzame en inspirerende cursus, die je creativiteit zeker zal stimuleren.

Daarom kies je voor de cursus Gedichten schrijven

  • Leer mooie gedichten schrijven.
  • Gratis inspirerend live webcollege.
  • Begeleiding door professionals.
  • Tot 35% korting bij uitgave van je eigen boek (i.s.m. Boekscout.nl).
"Ik ben veel bewuster geworden in mijn woordkeuze"
Esther Boers

cursist Gedichten schrijven


Lees het interview
"Ik ben veel bewuster geworden in mijn woordkeuze"
Esther Boers

cursist Gedichten schrijven

Lees het interview

Voor wie

Voor wie

Is schrijven je passie en spreekt met name poëzie je erg aan? Is het je droom om net zo te kunnen dichten als Nico Dijkshoorn of Joost Zwagerman? Dan is de creatieve LOI-cursus Gedichten schrijven je op het lijf geschreven! Met deze cursus leer je je talenten als dichter (verder) ontwikkelen. Straks schrijf jij de meest indrukwekkende gedichten.

Einddoel

Aan het eind van de cursus Gedichten schrijven van de LOI heb je de basis van het schrijversvak geleerd en inzicht gekregen in de essentie van poëzie. Je beheerst de technieken die bij het schrijven van gedichten nodig zijn, en weet waarop je andermans gedichten en die van jezelf moet beoordelen.

De cursus

Inhoud van de cursus Gedichten schrijven

Voordat je gedichten gaat schrijven, moet je natuurlijk eerst weten waar je moet beginnen. Je maakt kennis met het schrijversvak en de basisvaardigheden die je nodig hebt. Je leert o.a. hoe je aan inspiratie komt, hoe je omgaat met blokkades en hoe je je ideeën omzet in goede teksten. Ook leer je kritisch naar je eigen teksten te kijken en ze nog verder te verbeteren. Naast het creatieve proces, komt ook de praktische kant aan bod. Hoe pak je het bijvoorbeeld aan als je je werk uit wilt geven? Natuurlijk ga je tijdens de cursus meteen zelf aan de slag. Dankzij de praktische oefeningen is schrijven voor jou straks een koud kunstje!

Meer over de inhoud

Na het basisgedeelte komen tijdens de cursus Gedichten schrijven de volgende onderwerpen aan bod:

Dichter worden, dichter zijn

Niet iedereen kan zich zomaar dichter noemen. In dit eerste hoofdstuk wordt de buitenkant van het ’ambt’ dichter behandeld. Wat is een dichter? Waar kan hij het beste met zijn werk terecht? Welke tijdschriften, websites en uitgeverijen zijn belangrijk? Vragen, vragen, vragen.

Poëzie door de eeuwen heen

Wat versta jij onder poëzie? De vraag wat poëzie precies ís, heeft al tot veel discussie en controverse geleid. In dit hoofdstuk worden in vogelvlucht de verschillende belangrijke definities van poëzie door de eeuwen heen behandeld.

Ritme en metrum

Herhaling is een van de belangrijkste structurerende elementen in poëzie. Bij poëzie betekent dat niet alleen dat je sommige zinsdelen of woorden herhaalt, maar ook dat je gebruikmaakt van klankovereenkomsten in ritme en rijm. In dit hoofdstuk worden in het kort een aantal begrippen behandeld die handig zijn voor de (beginnende) dichter. Denk bijvoorbeeld aan begrippen als: metrisch, jambe, trochee en anapest. 

Vaste en vrije vorm; inspiratie en transpiratie

Na zoveel informatie over poëzieopvattingen, versvoeten, rijmsoorten en heffingsverzen, is het even tijd voor iets anders. Je gaat een eigen weg kiezen op het door onze voorgangers gemaakte wegennet. Die keuze kun je maar deels bewust maken. Voor de rest zul je ’als vanzelf’ weten hoe je wilt schrijven, en wat. Na een paar beschouwingen over de keuze tussen een gebonden en een vrije vorm, behandelen we het verband tussen inspiratie en transpiratie.

Korte geschiedenis van de poëzie

Zoals al eens eerder is gezegd: gedichten schrijven is een vak, en iemand die een vak beoefent, moet ook vakliteratuur doornemen. Wat voor een dichter vakliteratuur is? Daar ga je in dit hoofdstuk dieper op in. Bovendien ga je zelf lekker aan de slag!

Een eigen toon

Aan het begin van dit hoofdstuk weet je meer over poëzie en over wat er in de poëziewereld allemaal speelt. Tijd voor een volgende stap. In dit hoofdstuk ga je zelf proberen een ’eigen toon’ te ontwikkelen. Verder ga je dieper in op de vragen ’Wat is een eigen toon?’ en ’Is een eigen toon tijdgebonden, of niet?’.

Een paar uitstapjes

In dit hoofdstuk ga je in op het fenomeen Poetry Slam en zul je onderzoeken wat Flarf is. Verder maak je een ’uitstapje’ naar de religieuze poëzie ga je dieper in op het fenomeen Light Verse. Waarom? Om aan te tonen dat de poëzie een huis is met vele kamers en dat elke kamer wel iets boeiends bevat!

Poëtica en poëticaonderzoek

In dit hoofdstuk ga je onderzoeken hoe de opvattingen over poëzie (poëtica’s) werken in de praktijk. Eerst krijg je een aantal definities, en daarna werk je die in een aantal voorbeelden uit. Moeilijk is het allemaal niet, al is het wel een kwestie van méédenken. Meedenken met de dichters en essayisten die in dit hoofdstuk aan het woord komen.

Vier gedichten analyseren

In dit hoofdstuk zul je vier gedichten analyseren. De te analyseren gedichten zijn geschreven door Ida Gerhardt, Gerrit Kouwenaar, Maurice Gilliams en Menno van der Beek.

Een eigen dichtbundel samenstellen

In dit hoofdstuk zul je zelf een eigen dichtbundel samenstellen. Dit doe je aan de hand van een kleine ’checklist’ die drie elementen bevat: het verzamelen van het geschreven materiaal, het aanbrengen van een structuur en het kiezen van de volgorde waarin de gedichten in de bundel komen. Tussentijds wordt, aan de hand van een groot aantal voorbeelden, aandacht besteed aan het herschrijven van bestaand werk.

Analyse eigen dichtbundel

De titel van dit hoofdstuk zegt het al: je gaat je eigen dichtbundel analyseren. Aan de hand van je eigen werk zul je onderzoeken of je poëtica ook terugkomt in je werk. Je wisselt ervaringen uit met andere dichters. Hierbij neem je een zekere afstand tot je eigen werk.

De laatste hand

In dit laatste hoofdstuk leg je de laatste hand aan de door jou gemaakte gedichten. Je zult je gedichten een definitieve vorm geven en verder gedichten analyseren.

Inclusief live webcollege

Ieder jaar organiseert de LOI, bij voldoende belangstelling, van alle schrijfcursussen een unieke bijeenkomst. Op deze zaterdag in november ontmoet je je medecursisten en je docenten. Je discussieert met elkaar over de opleiding, maar vooral ook over het schrijverschap.

Ook is er altijd een bekende schrijver aanwezig, met wie je van gedachten kunt wisselen na zijn of haar voordracht. Gasten in recente jaren waren Oek de Jong, Nicolaas Matsier, Rosita Steenbeek en Jan Siebelink. De kosten van deze dag bedragen ongeveer € 45,–inclusief koffie, thee en lunch.

Studieverklaring

Is er geen examen aan de cursus verbonden, maar wil je wel een bewijs van de behaalde resultaten? Wanneer je alle opdrachten ter beoordeling hebt ingestuurd, kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

Verder leren

Wil je hierna verder leren? Kijk dan eens bij een van onze andere hobbycursussen op het gebied van schrijven.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Live webcolleges

Tijdens de opleiding kun je twee maal per jaar gratis deelnemen aan een live webcollege. Een live online college, waar je d.m.v. chatten direct interactie hebt met je docent en medestudenten. Je kunt live vragen stellen en reageren op stellingen. De docent en studiegenoten geven feedback. Zo leer je van je docent en studiegenoten! Onze studenten geven aan dat zij de live webcolleges een zeer waardevolle aanvulling op de lesstof vinden.

Live webcolleges

Tijdens de opleiding kun je twee maal per jaar gratis deelnemen aan een live webcollege. Een live online college, waar je d.m.v. chatten direct interactie hebt met je docent en medestudenten. Je kunt live vragen stellen en reageren op stellingen. De docent en studiegenoten geven feedback. Zo leer je van je docent en studiegenoten! Onze studenten geven aan dat zij de live webcolleges een zeer waardevolle aanvulling op de lesstof vinden.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.

Cursusduur: 8 maanden

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele cursus, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 8 x € 34,80 (€ 43,50)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

  • Al het benodigde lesmateriaal.
  • Inspirerend live webcollege.
  • Begeleiding door een ervaren docent.
  • Toegang tot de online leeromgeving.
  • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen cursusduur).
Extra voordeel voor cursisten
Tot 35 procent korting bij uitgave van je eigen boek

De LOI werkt samen met Boekscout.nl. Je krijgt daarom als cursist van een schrijfcursus tot 35% korting bij uitgave van je eigen verhaal, gedicht of autobiografie als boek!

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
8 x € 34,80 (€ 43,50) 20% korting
Studieduur
8 maanden
Verkort studeren mogelijk
Ja
Afronding
Studieverklaring

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 6 maart in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!