Groei door.
Bewaard
Vergelijk

Te vergelijken opleidingen

Je kunt maximaal 3 opleidingen vergelijken

Nu vergelijken
071 - 545 1234 Contact

voor

Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd

Gevonden opleidingen

Geen opleidingen gevonden

Naar alle zoekresultaten

Relevante vakgebieden

Geen vakgebieden gevonden

Overige zoekresultaten

Geen pagina gevonden

Veelgestelde vragen

Filter(s) toepassen

Post-bachelor Register belastingadviseur

In samenwerking met het Register Belastingadviseurs

 • Thuis studeren

  30 x € 199,00

 • Studieduur

  30 maanden

 • Type

  Post-bachelor

 • Diploma

  LOI Hogeschool

Nog dagen!

Laatste dag!

Laatste kans!

Aantrekkelijke tijdschriftenactie
Lees meer

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.
Meer over deze actie

In het kort

De post-bachelor Register Belastingadviseur is een uitstekende keuze voor iedereen die hogerop wil en zich wil specialiseren in het geven van fiscaal advies. Voor de opleiding Register Belastingadviseur werkt LOI Hogeschool nauw samen met de beroepsvereniging van belastingadviseurs, het Register Belastingadviseurs (RB). Het RB neemt de examens van deze post-bachelor af. Hierdoor kun je na het afronden van deze opleiding worden toegelaten tot het tweede jaar van de RB Academy. Na het succesvol afronden van de RB Academy wordt de mogelijkheid geboden om de officiële titel RB te voeren. Deze titel staat garant voor kwaliteit en is zeer veel gevraagd in het bedrijfsleven.

 • Specialisatie in fiscale advisering.
 • Opleiding ontwikkeld in samenwerking met het Register Belastingadviseurs (RB).
Doelgroep en beroep

De post-bacheloropleiding Register Belastingadviseur is bestemd voor professionals die hogerop willen en zich willen specialiseren in het geven van fiscaal advies. Na het behalen van het diploma Register Belastingadviseur kun je de fiscale vertrouwenspersoon van de mkb-ondernemer en van de (vermogende) particulier worden. Je ziet de samenhang tussen de verschillende belastingwetten en kunt ingewikkelde praktijkproblemen oplossen.

Ontdek de arbeidsmarkt

Steeds meer bedrijven en particulieren laten zich adviseren door belastingexperts. Om hun zaken goed te regelen, maar vooral ook om van goede adviezen te profiteren die hen op bepaalde fronten fiscaal voordeel op kunnen leveren. De markt staat dan ook te springen om breed georiënteerde, hoogopgeleide belastingadviseurs. Het diploma van de opleiding Register Belastingadviseur staat garant voor een interessante baan op hoog niveau.

Een belastingadviseur werkt in de professionele, zakelijke dienstverlening. Kennis van klanten, hun eisen en wensen ten aanzien van de kwaliteit van de diensten is onmisbaar voor deze functie. Naast klanten heeft een belastingadviseur te maken met instellingen als de Belastingdienst, banken en verzekeringsinstellingen, overheids- en uitkeringsinstanties.

Na het volgen van de post bachelor Register Belastingadviseur kan er een breed scala aan functies uitgeoefend worden. Denk bijvoorbeeld aan belastingadviseur bij belasting- en accountantskantoren. In deze functie staat het geven van alle voorkomende fiscale en financiële adviezen aan (MKB-)ondernemers en particulieren centraal. Of kies ervoor om als fiscaal medewerker te werken bij grote ondernemingen en overheidsinstellingen. Hier zullen de werkzaamheden vooral bestaan uit het verzorgen van aangiften voor onder meer btw, loonbelasting, inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en premieheffing voor werknemersverzekeringen. Maar ook het adviseren over deze fiscale aspecten aan andere (staf)afdelingen valt binnen het takenpakket.

Inhoud van de opleiding

De opleiding Register Belastingadviseur bestaat uit elf modules, een beroepschrift, een scriptie en een afsluitend mondeling examen. Wanneer alle examenonderdelen met een voldoende zijn afgerond, geeft dit recht op toegang tot het tweede jaar van de RB Academy. Na afronding van de RB Academy wordt inschrijving in het door het RB aangehouden RB-register aangeboden.

De nadruk in elke module ligt in belangrijke mate op de praktijk en de adviesvaardigheid. Zo is er in de module Inkomstenbelasting (niet winst) aandacht voor het adviseren over de fiscale gevolgen van inkomensplanning en inkomstenoverheveling. In de module Omzetbelasting komt het adviseren over de fiscale consequenties voor de omzetbelasting bij grensoverschrijdende transacties aan bod. Ook de theorie achter het verzorgen van de aangiftes als vennootschapsbelasting, omzetbelasting, loonbelasting en inkomstenbelasting wordt uitvoerig behandeld.

Extra literatuur

Bij het collegegeld is de verplichte vakliteratuur, ter waarde van ongeveer € 700,– inbegrepen. Wel dienen aanvullend de meest recente wetboeken en enkele naslagwerken aangeschaft te worden.

De verplichte vakliteratuur bestaat uit boeken van gerenommeerde belastingdeskundigen. Bij iedere module zit een studiewijzer. Deze studiewijzer vormt de leidraad bij het bestuderen van deze literatuur.

Studieprogramma

In het studieprogramma staan alle modules van de opleiding Register Belastingadviseur vermeld.

Bekijk het studieprogramma
Module  
Privaatrecht  
Ondernemingsrecht  
Staatsrecht en bestuursrecht  
Formeel belastingrecht  
Schenk- en erfbelasting, overdrachtsbelasting, estate planning  
Internationaal belastingrecht  
Inkomstenbelasting voor de particulier  
Loonbelasting  
Vennootschapsbelasting/dividendbelasting  
Inkomstenbelasting winst en dga, (incl. Capita Selecta onderneming en dga)  
Omzetbelasting  
Beroepschrift  
Scriptie  
"Belastingadviseur van LOI Hogeschool is een goede en betaalbare opleiding"
Daniël Kauffman

Student

Lees het interview
"Belastingadviseur van LOI Hogeschool is een goede en betaalbare opleiding"
Daniël Kauffman

Student

Lees het interview
Examens

Om het diploma Belastingadviseur te kunnen ontvangen, dienen alle onderdelen uiterlijk in 2023 te worden afgerond. Alle 13 onderdelen worden afgesloten bij het RB, waarvan 11 modules  met een schriftelijk examen. Daarnaast moet je een beroepsschrift en een afstudeerscriptie schrijven. Ter afsluiting van de opleiding verdedig je je je scriptie in een mondelinge zitting bij het RB in Culemborg.

De examens worden tweemaal per jaar (in januari en juni) in Houten afgenomen door het Register Belastingadviseurs. Om deel te kunnen nemen aan de examens van deze opleiding is registratie als examenkandidaat bij het RB vereist. Na registratie kun je inloggen in de online leeromgeving van de opleiding Register Belastingadviseur voor o.a. aanmelding voor de examens en aanvullende informatie.

Examenkosten

De kosten per schriftelijk examen bedragen ca. € 125,-. Houd voor de gehele opleiding rekening met een uitgave van ca. € 2050,- aan examenkosten inclusief de begeleiding van het RB bij de onderdelen beroepsschrift en afstudeerscriptie.

Diploma

Succesvolle afronding van de opleiding post-bachelor Register Belastingadviseur geeft recht op het diploma Belastingadviseur van LOI Hogeschool, waarin RB Opleidingen als exameninstituut staat vermeld.

De kwaliteitsgarantie van LOI Hogeschool

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie. Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Niet voor niets heeft LOI Hogeschool als enige particuliere hogeschool, naast de NVAO-accreditatie van de Master of Business Administration (MBA), het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Voldoet aan de kwaliteitseisen van de NVAOInstellingstoets kwaliteitszorgMinisterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site.Tot slot krijg je bij de opleiding slimme online studietools voor effectieve, extra ondersteuning. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad, een slimme kennistrainer en/of online hoorcolleges. Ook bouw je er een persoonlijk digitaal portfolio op waarmee je de ontwikkeling van je competenties inzichtelijk maakt.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Toelating

Om deze opleiding te kunnen volgen, is een van onderstaande diploma’s vereist (niet ouder dan 5 jaar): 

 • CB-belastingconsulent of Register Belastingconsulent (sinds 2014)
 • HBO met aantoonbare fiscale kennis (bv. HBO BE, HBO Accountancy of HOFAM)
 • WO met aantoonbare fiscale kennis (bv. Algemene economie, Bedrijfseconomie, Bedrijfskunde, een postdoctorale controllersopleiding, Nederlands recht of notariaat)
 • SPD/SPD Bedrijfsadministratie
 • Afgeronde opleidingen van de Belastingdienst op E-niveau
 • Fiscaal Adviseur (FA).

Bij een verouderd diploma is het mogelijk om een toelatingsverzoek te richten aan het RB. Het verzoek kan ingediend worden via opleidingen@rb.nl.

Om toegelaten te worden tot de examens van de opleiding Register Belastingadviseur is registratie als examenkandidaat bij het RB verplicht.

Studieduur en vrijstelling

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij LOI Hogeschool studeer je in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s en de tijd die je in de opleiding steekt, kan deze opleiding sneller worden afgerond.

Studieduur: 30 maanden

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Mogelijke vrijstellingen

Eerder behaalde diploma’s kunnen recht geven op vrijstellingen. Met een vrijstelling hoef je geen examen te doen voor de desbetreffende module, bespaar je studietijd en krijg je korting op het collegegeld. Denk je op grond van je opleiding in aanmerking te komen voor vrijstellingen? Stuur dan een schriftelijk verzoek naar RB Opleidingen, Postbus 333, 4100 AH Culemborg, ter attentie van mevrouw J. Schipper - van Veeren.

Collegegeld

Het totale collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. 

Collegegeld : 30 x € 199,-

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, reiskosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.028,00
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 894,96 - € 1.292,72*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.059,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 459,72 - € 644,04*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 1.040,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 324,00 - € 468,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

Geen langdurige verplichting en 14 dagen op proef

Tijdens de studie is het mogelijk om aan het eind van ieder studiejaar de opleiding te beëindigen. Je gaat dus nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien kun je de opleiding binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.