Horeca ondernemersvaardigheden

Vakgebied

Horeca ondernemersvaardigheden

Leer alles over het opzetten van een goed ondernemingsplan, marketing en financiële administratie. Na deze cursus kun je een eigen horecaonderneming starten.

In het kort

In het kort

Leer alles over het opzetten van een goed ondernemingsplan, marketing en financiële administratie. Na deze cursus kun je een eigen horecaonderneming starten.

Lesgeld thuisstudie
12 x € 23,20 (€ 29,00) 20% korting
Studieduur
12 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Droom je van een eigen horecabedrijf? Of van een carrière als bedrijfsleider van een horecabedrijf? De cursus Horeca ondernemersvaardigheden is een beroepsopleiding die je hiervoor klaarstoomt. Deze beroepsopleiding voor de ondernemer leert je onder andere alles over het opzetten van een goed ondernemingsplan, marketing en de financiële kant van een eigen horecaonderneming. Na afloop ben je helemaal klaar om als bedrijfsleider in de horeca te werken of een eigen horecabedrijf te beginnen!

Daarom kies je voor de cursus Horeca ondernemersvaardigheden

 • Zeer praktijkgerichte beroepsopleiding voor de ondernemer.
 • Start met succes een eigen horecabedrijf.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Horeca ondernemersvaardigheden (voorheen AOV Horeca) is voor iedereen die goed voorbereid een horecabedrijf wil beginnen of als bedrijfsleider in de horeca wil werken. Om een succesvol horecabedrijf te managen is het cruciaal om goed voorbereid te zijn. Daarom bespreekt deze cursus alle aspecten, van marketing tot de financiële administratie, die belangrijk zijn voor een zelfstandig horecaondernemer.

Na afloop van de beroepsopleiding Horeca ondernemersvaardigheden bezit je meer dan voldoende praktijkgerichte kennis om een eigen horecabedrijf te runnen.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Horeca ondernemersvaardigheden.

De cursus

Inhoud van de cursus Horeca ondernemersvaardigheden

Tijdens de cursus Horeca ondernemersvaardigheden gaan we uitgebreid in op het opzetten van een goed ondernemingsplan (een belangrijke voorwaarde voor financiering!), marketing, leidinggeven, inkoop, voorraadbeheer, administratie en natuurlijk de financiële kant van een eigen horecabedrijf.

Meer over de inhoud

De totale cursus bestaat uit zes modules. Elke module bevat oefenopgaven om je kennis van de leerstof te testen. Voor elke module kan apart examen gedaan worden. De volgorde van de modules mag je zelf bepalen. Gezien de opbouw van de leerstof, ligt de onderstaande volgorde het meest voor de hand. Het wordt aangeraden om deze volgorde van de modules aan te houden.

Marketing

In deze module komen de marketinginstrumenten aan bod en de wijze waarop deze worden ingezet. Verder bespreken we de werking van marktonderzoek en kwaliteitszorg.

Personeel en organisatie

Een eigen bedrijf leiden betekent in veel gevallen ook leidinggeven aan personeel. Werven, het vastleggen van verantwoordelijkheden, het organiseren van het werk en alles wat daarbij komt kijken, worden in dit onderdeel behandeld.

Operationeel management

Hoe ziet de dagelijkse praktijk van het runnen van een eigen zaak eruit? In deze module komen alle praktische zaken aan bod, als het schrijven van offertes, het vaststellen van inkoop- en voorraadbeleid, maar ook het inrichten van de bedrijfsruimte.

Financiële administratie

Deze module bespreekt de boekhouding. Je leert balansen en resultatenrekeningen op te stellen en mutaties te verwerken.

Financieel management

Onderwerpen die in deze module aan bod komen, zijn bijvoorbeeld: de liquiditeitsbalans, financiële kengetallen, calculeren en begroten, de exploitatierekening, budgetteren, ondernemingsvormen en verzekeringen.

Het ondernemingsplan

Het opstellen van een ondernemingsplan is de kern van de voorbereidingen van een zelfstandige ondernemer. Dit laatste deel bespreekt alle punten waar een ondernemingsplan aan moet voldoen.

Examens en diploma

Diploma en vervolgopleiding

De cursus wordt afgerond met een eindopdracht van de LOI. Na succesvolle afronding van deze eindopdracht heb je het LOI-diploma Horeca ondernemersvaardigheden op zak.

Wie verder wil studeren, kiest bijvoorbeeld voor de cursus Sociale hygiëne. In combinatie met deze cursus ben je helemaal voorbereid om een goede start te maken als zelfstandig horecaondernemer.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 12 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 12 x € 23,20 (€ 29,00)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).
Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
12 x € 23,20 (€ 29,00) 20% korting
Studieduur
12 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 3 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!