De cursus Bewindvoerder bestaat uit vier modules en biedt je een combinatie van financiële en juridische kennis en sociale vaardigheden die nodig zijn om iemand onder beschermingsbewindstelling te begeleiden. Bij de ontwikkeling zijn de kwaliteitseisen van de BPBI (branchevereniging) gevolgd.
Wet- en regelgeving omtrent bewind
In de eerste module leer je wat het beroep van bewindvoerder inhoudt en daarbij komt relevante wet- en regelgeving uitgebreid aan de orde. Vervolgens leer je hoe je een goed dossier opbouwt dat voldoet aan de eisen van branchevereniging BPBI en de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) ten aanzien van de Wet wijziging curatele, beschermingsbewind en mentorschap. Ook leer je de (financiële) situatie en kostenposten van de cliënt in kaart brengen. Uiteraard behandelen we relevante belastingwetgeving en sociale wetgeving. Je leert deze toe te passen op de situatie van de cliënt. Aan de hand van het geleerde stel je in de volgende module een budgetplan op dat je helder en overtuigend aan de cliënt kunt uitleggen.
Bewindvoerder in de praktijk
In deze module ga je daadwerkelijk aan de slag met de taken die nodig zijn voor het voeren van goed bewind. Dit komt aan de orde:
- Inkomenscomponenten en toeslagen waar de cliënt recht op heeft inventariseren
- Goed dossier aanleggen met alle benodigde documenten en volgens de eisen van de BPBI en de AMvB
- Inkomensverhogende maatregelen aanvragen
- Een financieel kloppend en uitvoerbaar budgetplan maken
- Budgetplan helder uitleggen aan de cliënt, overleggen over eventuele noodzakelijke bezuinigingen,
- Instemming van de cliënt vragen
- Budgetplan uitvoeren
Communicatie
Als bewindvoerder moet je op verschillende niveaus kunnen communiceren; met de cliënt, maar ook met de rechtbank en advocaten bijvoorbeeld. Daarvoor is in de hele opleiding aandacht. In deze module ligt de focus op mondelinge en schriftelijke contacten met onder meer gemeentelijke instanties, maatschappelijk werk, verslavingszorg en de huisarts, zodat je vragen en mededelingen adequaat over kunt brengen. Je leert in de communicatie met je cliënt rekening te houden met beperkingen van psychische aard. Je kent de sociale kaart en weet je cliënt zo nodig te verwijzen naar passende hulpverlening.
Schuldenproblematiek
Het oplossen van schulden is tegenwoordig een steeds grotere taak van de beschermingsbewindvoerder. Na deze module ben je in staat om te beoordelen of de schulden oplosbaar zijn en kun je samen met de cliënt een passend traject uitzetten voor schuldenproblematiek. Als bewindvoerder zal je niet alles zelf uitvoeren, maar je na deze module kun je je cliënt goed begeleiden en zijn of haar vragen voor het overgrote deel beantwoorden.
Aan de orde komen onderwerpen als:
- beslagrecht en andere relevante wettelijke regelingen
- omgaan met deurwaarders en incassobureaus
- aanmelden voor schuldhulpverlening en doorverwijzen voor schuldsanering
- trajecten voor Wettelijke Schuldsaneringsregeling Natuurlijke Personen (WSNP) en Minnelijke Schuldhulpverlening Natuurlijke Personen (MSNO)
Al het benodigde lesmateriaal is inbegrepen. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen.
Bij deze opleiding hoort een verplichte contactdag (op locatie of online). Tijdens deze dag worden rollenspellen gespeeld. Je leert structuur, leiding en sturing geven tijdens een intakegesprek. Ook komt aan bod hoe je alle benodigde informatie verkrijgt (bijvoorbeeld met open vragen, doorvragen en samenvatten). Verder is er aandacht voor slechtnieuws-gesprekken. Je leert onder meer hoe je slecht nieuws brengt, in hoeverre je emoties van de cliënt de ruimte geeft, naar oplossingen zoekt, omgaat met weerstand en je grenzen aangeeft. Aan het bijwonen van de contactdag zijn geen extra kosten verbonden.