De drie modules van de cursus zijn Basiskennis wiskunde, Economische wiskunde en Exacte wiskunde. Je kiest zelf welke module(s) je wilt volgen. Bijvoorbeeld alleen Basiskennis, een combinatie van twee modules, of alle drie de modules van de cursus. De modules zijn:
Basiskennis wiskunde
Deze module is bestemd voor iedereen die zijn of haar wiskundige kennis en vaardigheden wil verbeteren. Bijvoorbeeld omdat je voor je werk goed moet kunnen omgaan met cijfers, grafieken of statistische gegevens, of omdat je een opleiding wilt volgen waarvoor je wiskundige basiskennis nodig hebt. Het eindniveau van deze cursus is vergelijkbaar met VMBO TL.
De module Basiskennis wiskunde besteedt aandacht aan algemene wiskundige vaardigheden, algebraïsche verbanden, rekenvaardigheden, basismeetkunde, informatieverwerking en basisstatistiek.
Na afronding van de module Basiskennis wiskunde kun je o.a.:
- Handig en efficiënt rekenen.
- Cijfermatige uitkomsten beoordelen.
- Wiskundige verbanden herkennen en gebruiken.
- Werken en rekenen met formules.
- Grafieken tekenen, aflezen en interpreteren.
- Tabellen maken, aflezen en interpreteren.
- Statistische gegevens ordenen en weergeven.
- Meten en schatten.
- Een (niet-grafische) rekenmachine gebruiken.
- Voorstellingen van objecten en hun plaats in de ruimte maken.
- Redeneren en tekenen.
Economische wiskunde
De module Economische wiskunde is bestemd voor iedereen die zijn of haar wiskundige kennis en vaardigheden voor economische toepassingen wil verbeteren. Bijvoorbeeld omdat je in je werk goed moet kunnen omgaan met onder meer economische berekeningen, rekenkundige verbanden of statistiek. Of omdat je een vervolgopleiding wilt volgen waarvoor je kennis van wiskunde A nodig hebt. Het eindniveau van deze cursus is vergelijkbaar met HAVO. De module Economische wiskunde biedt je de wiskundige vaardigheden die nodig zijn bij een vervolgopleiding op het gebied van economie, management, marketing of sociale wetenschappen. Wiskunde A omvat de thema’s algebra en tellen, verbanden, verandering, statistiek en kansrekening.
Na afloop van deze module weet je alles over het gebruik en toepassing van wiskunde in de maatschappij. Verder weet je alles over de onderwerpen:
- Rekenen.
- Tabellen en grafieken.
- Statistische vraagstelling.
- Systematisch tellen.
- Lineaire en exponentiële groei.
- Grafieken en vergelijkingen.
- Statistische verwerking.
- Grafieken en veranderingen.
- Lineaire en exponentiële formules.
- Verdelingen.
- Formules.
- Toegepast rekenen.
- Conclusies trekken uit data.
- Werken met formules.
Exacte wiskunde
De module Exacte wiskunde is bestemd voor iedereen die zijn of haar wiskundige kennis en vaardigheden wil verbeteren op dit vlak van wiskunde. Bijvoorbeeld omdat je in je werk goed moet kunnen omgaan met grafieken en vergelijkingen, of omdat je een technische vervolgopleiding wilt volgen waarvoor je kennis van exacte wiskunde nodig hebt. Het eindniveau van deze cursus is vergelijkbaar met HAVO. De wiskundige kennis en vaardigheden die je opdoet met deze module zijn vooral gericht op analyse en meetkunde. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn modelleren en algebraïseren, ordenen en structureren, analytisch denken en probleem oplossen, formules manipuleren, abstraheren, en logisch redeneren en bewijzen. Ook leer je hoe je hierbij gebruik kunt maken van ICT, denk aan een grafische rekenmachine en Excel. Let op: na afloop van deze cursus beheers je wiskunde B, de wiskundige kennis die je nodig hebt bij een technische of ICT-vervolgopleiding. Deze cursus is verder niet gericht op ICT/programmeren.
Na afloop van deze module kun je probleemsituaties in wiskundige termen analyseren, oplossen en het resultaat naar de betrokken context terugvertalen. Verder weet je alles over de onderwerpen:
- Vergelijkingen.
- Functies en grafieken.
- Machtsfuncties.
- Exponentiële functies.
- Afstanden en hoeken.
- Afgeleide functies.
- Lijnen en afstanden.
- Periodieke functies.
- Logaritmische functies.
- Functies bewerken.
- Goniometrische functies.
- Differentiëren.
- Cirkels.
- Verbanden.