HBO-bachelor Verpleegkunde (met subsidie)

Groei door.
Bewaard
Vergelijk

Te vergelijken opleidingen

Je kunt maximaal 3 opleidingen vergelijken

Nu vergelijken
071 - 545 1234 Contact

Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd

Gevonden opleidingen

Geen opleidingen gevonden

Naar alle zoekresultaten

Vakgebied

HBO-bachelor Verpleegkunde (met subsidie)

Laatste kans! Schrijf je vóór 28 augustus voor de HBO-bachelor Verpleegkunde in om nog van € 10.000,- overheidssubsidie te profiteren.

In het kort

In het kort

Laatste kans! Schrijf je vóór 28 augustus voor de HBO-bachelor Verpleegkunde in om nog van € 10.000,- overheidssubsidie te profiteren.

Collegegeld klassikaal
48 x € 139,00
Studielast
240 EC's
Type
HBO-bachelor
Diploma
HBO-bachelorgetuigschrift
Erkenningen
NVAO, ministerie van OCW, ITK

De arbeidsmarkt staat te springen om HBO-opgeleide verpleegkundigen. De overheid wil scholing dan ook stimuleren en biedt subsidie voor een beperkt aantal HBO-bacheloropleidingen. De opleiding HBO Verpleegkunde van LOI Hogeschool is geselecteerd voor deze subsidieregeling. Dat betekent dat je de opleiding, wanneer je vóór 1 september 2019 start, kunt volgen met een subsidie tot maar liefst € 10.000,- vanuit de overheid. Meld je daarom vóór 28 augustus 2019 aan, zodat je na toelating nog op tijd start met de opleiding én kunt profiteren van deze aantrekkelijke subsidie. 

De NVAO-geaccrediteerde HBO-bacheloropleiding Verpleegkunde van LOI Hogeschool is ontwikkeld in samenspraak met werkgevers en werknemers van verschillende zorgorganisaties en ziekenhuizen, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en het College Zorg Opleidingen. Het programma is ingericht volgens de internationaal geldende CanMEDS-systematiek waarbij de verschillende rollen van de zorgprofessional uitgebreid aan bod komen. De opleiding leidt op tot allround verpleegkundige.

In de hoofdfase kies je uit de verschillende differentiaties Algemene gezondheidszorg, Maatschappelijke gezondheidszorg en Geriatrie & gerontologie. Hiermee geef je direct richting aan je loopbaan. De opleiding sluit volledig aan op alle beroepscompetenties uit het nieuwe opleidingsprofiel Bachelor of Nursing 2020 (BN 2020).

Daarom kies je voor de opleiding HBO-bachelor Verpleegkunde (met subsidie)

 • Schrijf je in vóór 28 augustus om nog te kunnen profiteren van de subsidieregeling. 
 • Volledig gebaseerd op de internationaal gehanteerde CanMEDSrollen.
 • Ontwikkeld in samenspraak met werkgevers in de zorg.
 • Breng de eigen werkplek in als stageplek.
 • Vrijstelling mogelijk op basis van ervaring (EVC).
 • Klinisch redeneren en Evidence based practice staan centraal in de opleiding.
 • Met het bachelorgetuigschrift op zak is BIG-registratie mogelijk.

NVAO-geaccrediteerde opleidingInstellingstoets kwaliteitszorgMinisterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Studeren met subsidie vanuit de overheid

De arbeidsmarkt heeft grote behoefte aan HBO-opgeleide verpleegkundigen. De overheid wil scholing dan ook stimuleren en is een uniek experiment gestart met het bieden van subsidie voor een aantal geselecteerde opleidingen. Slechts een beperkt aantal opleidingen mag hieraan meedoen. De bacheloropleiding HBO Verpleegkunde van LOI Hogeschool is geselecteerd voor deze regeling. En daar kun jij van profiteren! Voor jou als student betekent dit dat je per cluster van 30 EC € 1.250,- korting op het collegegeld krijgt wanneer je deze opleiding volgt. In totaal kun je voor 8 x 30 EC subsidie krijgen. Dat betekent € 10.000,- voor een volledige bacheloropleiding van 240 EC. Kijk voor de voorwaarden onder het kopje “Collegegeld”.

Let op! De subsidieregeling stopt per 1 september 2019. Meld je daarom vóór 28 augustus 2019 aan, zodat je na toelating nog op tijd kunt starten met de opleiding én kunt profiteren van de aantrekkelijke subsidie.

Zij kozen voor LOI Hogeschool

Verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen hebben al gekozen voor LOI Hogeschool. Zo koos o.a. het Leids Universitair Centrum (LUMC) LOI Hogeschool als partner bij het inrichten van hun (incompany) opleidingstraject HBO Verpleegkunde Verkort. Ook het Westfries Gasthuis en de MC Groep kozen voor LOI Hogeschool.

"De zorg heeft mensen nodig met een onderzoekende houding"
Joan van Rheenen

Docent HBO-bachelor Verpleegkunde (klassikaal)

Lees het interview
"De zorg heeft mensen nodig met een onderzoekende houding"
Joan van Rheenen

Docent HBO-bachelor Verpleegkunde (klassikaal)

Lees het interview

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De opleiding HBO-bachelor Verpleegkunde is bestemd voor iedereen die in zijn of haar werk echt iets wil betekenen voor mensen en aan de slag wil als verpleegkundige. Bijvoorbeeld in de wijkverpleging, een ziekenhuis of een zorginstelling. De opleiding is zowel geschikt voor mensen die nog geen achtergrond of opleiding in de verpleging hebben, als voor mensen die al in de verpleging werken en hun vakkennis willen uitbreiden of op HBO-niveau willen brengen.

Heb je al een MBO 4-opleiding Verpleegkunde gevolgd en wil je je kennis op HBO-niveau brengen? Kies dan voor de verkorte opleiding HBO Verpleegkunde.

Maatwerk voor zorginstellingen

Door de flexibele opzet van de opleiding HBO Verpleegkunde is het voor werkgevers mogelijk om medewerkers groepsgewijs een opleidingstraject op maat te laten volgen en daarbij additionele opleidingscomponenten toe te voegen. Bijvoorbeeld door extra lesdagen te besteden aan specifieke vaardigheden.

Verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen hebben al gekozen voor LOI Hogeschool. Zo koos o.a. het Leids Universitair Centrum (LUMC) LOI Hogeschool als partner bij het inrichten van hun (incompany) opleidingstraject HBO-V Verkort. Ook het Westfries Gasthuis en de MC Groep kozen voor LOI Hogeschool.

Ontdek de arbeidsmarkt

De sector Zorg en welzijn is sterk in beweging. De vraag naar zorg stijgt en daarmee ook de vraag naar zorgprofessionals op HBO-niveau. Voor de toekomst worden grote tekorten verwacht. Door de vergrijzing zijn er immers steeds meer mensen die zorg nodig hebben. Ook stijgt het aantal patiënten met specifieke, veelal meervoudige zorgproblemen.

Ook het werk van de verpleegkundige zelf verandert. Nieuwe technologieën zorgen voor nieuwe werkzaamheden. Daarnaast wordt van een verpleegkundige steeds meer verwacht dat hij/zij ook coördinerende en managementtaken op zich neemt.

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

"Door de flexibiliteit kon ik de opleiding combineren met mijn baan"
Gorgi Strang

Afgestudeerde HBO-bachelor Verpleegkunde

Lees het interview
"Door de flexibiliteit kon ik de opleiding combineren met mijn baan"
Gorgi Strang

Afgestudeerde HBO-bachelor Verpleegkunde

Lees het interview
Toelating

Er zijn verschillende manieren om te worden toegelaten tot deze opleiding. Zo ben je toelaatbaar op grond van een HAVO-, VWO- of MBO 4-diploma. Wie minimaal 21 is kan daarnaast ook kiezen voor het 21+-toelatingsexamen.

21+-toelatingsexamen

Het 21+ toelatingsexamen wordt digitaal afgenomen op 16 locaties in Nederland. Je kunt het examen op elke werkdag afleggen. Op de dag van het examen dien je minimaal 21 jaar te zijn. Het examen bestaat uit meerkeuzevragen op het gebied van taal, rekenen en logica, en toetst of je het niveau van een HBO-bacheloropleiding aan kunt. Naar aanleiding van de uitslag van het examen krijg je een advies van de toelatingscommissie van LOI Hogeschool of je wel of niet met de opleiding van je keuze kunt starten. De kosten voor het examen bedragen € 75,-. Als je slaagt voor het examen kun je starten met een HBO-opleiding van LOI Hogeschool en wordt dit bedrag in mindering gebracht op het collegegeld. Ben je gezakt voor het examen, dan kun je een herkansing aanvragen. Klik hier om je aan te melden voor het 21+ toelatingsexamen. Op het formulier kun je aangeven op welke gewenste tijd, datum en locatie je het toelatingsexamen wilt afleggen. Het systeem zal direct op beschikbaarheid controleren en eventueel alternatieve data en tijdstippen voorstellen. Je kunt het toelatingsexamen vervolgens direct boeken en betalen via iDeal.

Wil je oefenen om je voor te bereiden op het 21+ toelatingsexamen? Er zijn op internet verschillende toetsen en tests te vinden waarmee je kunt oefenen. Voor het taal- en rekenniveau zijn op internet verschillende oefentoetsen te vinden op niveau 3F. Verder kun je door het doen van online intelligentietests inzicht en logica oefenen.

Heb je dyslexie of dyscalculie? Dan is het mogelijk om extra tijd te krijgen voor het examen. Stuur in dat geval je NAW-gegevens, plus een medische verklaring van dyslexie of dyscalculie, naar examenbureau@loi.nl. Je medische verklaring wordt vervolgens gecheckt, waarna het examenbureau contact met je opneemt over het boeken en betalen van het examen.

De opleiding

Inhoud van de opleiding

De opleiding is ontwikkeld in samenspraak met verschillende werkgevers en werknemers in de zorg en gebaseerd op de internationaal geldende CanMEDS- systematiek waarbij alle rollen die een verpleegkundige vervult tijdens het werk, uitgebreid aan bod komen. Het programma sluit naadloos aan bij de actuele ontwikkelingen in het werkveld en het nieuwe opleidingsprofiel BN2020.

De HBO V-opleiding behandelt uiteraard de benodigde verpleegkundige vaardigheden, maar besteedt ook ruim aandacht aan klinisch redeneren, de sociaal-agogische en psychiatrische kanten van het vak en aan geriatrische zorgverlening in het bijzonder. Evidence based denken en werken staat daarbij centraal.

Het complete programma, inclusief alle clusters en hun inhoud, is te vinden onder het kopje ‘Studieprogramma’.

Bijeenkomsten

Verder op deze pagina staat vermeld in welke plaatsen de klassikale bijeenkomsten plaatsvinden. Houd er rekening mee dat bij de module Verpleegtechnische handelingen de bijeenkomsten wellicht op een andere locatie plaatsvinden. Dit in verband met de benodigde voorzieningen om vakspecifieke technische handelingen te kunnen oefenen.

Literatuurkosten

Het lesmateriaal bestaat uit gerenommeerde vakliteratuur van met name uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, aangeboden via de BSL Academy HBO Verpleegkunde, gecombineerd met digitale studiewijzers. Deze bevatten aanvullende leerstof, oefenopgaven, proefexamens en inzendopgaven.

Voor Evidence based practice is toegang tot wetenschappelijke artikelen van groot belang. Daarom krijg je naast alle benodigde vakliteratuur ook een licentie van ‘Cinahl with Full Text (EBSCO)'; de meest uitgebreide tijdschriftenbron voor verpleegkundigen en paramedici wereldwijd. Met deze licentie heb je toegang tot meer dan 600 vakbladen in volledige jaargangen vanaf 1981.

Voor de benodigde vakliteratuur betaal je een vast bedrag van € 39,- per maand aan LOI Hogeschool.

Studieprogramma en leeruitkomsten

In het studieprogramma staan alle clusters en de bijbehorende modules. De studiepunten geven een indicatie van de relatieve omvang per module. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (ECTS).

LOI Hogeschool geselecteerd voor Experiment Leeruitkomsten

LOI Hogeschool wil haar onderwijs zo goed mogelijk laten aansluiten bij de wensen van studenten en de arbeidsmarkt. We zijn dan ook blij te mogen melden dat LOI Hogeschool met deze opleiding is geselecteerd om mee te doen met het Experiment leeruitkomsten van het ministerie van OCW. Dit betekent dat LOI Hogeschool zich de komende jaren zal inspannen om deze opleiding nog flexibeler te maken. Zo is de opleiding nog beter te combineren met werk en privéleven en sluit deze nog beter aan bij je persoonlijke opleidingsbehoefte. Het onderwijs wordt ‘output-driven’: Niet de hogeschool bedenkt wat je als student moet leren, maar het werkveld geeft aan wat gevraagd wordt. Jij als student kijkt wat je moet leren om dat te bereiken.

Een verandering die nu al zichtbaar is, is de invoering van de leeruitkomsten. De opleiding is opgebouwd uit clusters die leiden tot een duidelijke leeruitkomst. Hierin is omschreven wat je na het afronden van het desbetreffende onderdeel weet en kunt.

Meer informatie is te vinden op de website van het ministerie van OCW.

Bekijk het studieprogramma van de propedeuse
Module EC's

Cluster 1: Basiskennis voor de Verpleegkundige (30 EC)

 
Inleiding verpleegkunde Inleiding verpleegkunde
Je doet kennis op over en inzicht in wat gezondheid is, het Nederlandse gezondheidszorgsysteem in relatie tot internationale gezondheidszorgsystemen en de historische ontwikkeling van het verpleegkundig beroep. Er wordt aandacht besteed aan het Nederlandse gezondheidszorgbeleid, het beroepsprofiel van de verpleegkundige met de CanMEDS-rollen, de beroepscode, de structuur van de gezondheidszorg, het klinisch redeneren binnen het verpleegkundig proces, classificaties in de gezondheidszorg/verpleegkunde en de betekenis van de diversiteit in de Nederlandse maatschappij voor de zorg.
5
Effectief communiceren Effectief communiceren
Je leert je mondeling en schriftelijk correct en effectief uitdrukken. Je bent in staat een tekst te begrijpen, te produceren of samen te vatten binnen een steeds intercultureler wordende context.
5
Algemene beroepsoriëntatie Algemene beroepsoriëntatie
In deze module leer je om jouw persoonlijke ontwikkeling vorm te geven in relatie tot de professionele beroepsomgeving waarin je werkt (of gaat werken). Je leert om als een professional naar jezelf en naar je beroepsomgeving te kijken.
5
Algemene medische kennis: anatomie en fysiologieAlgemene medische kennis: anatomie en fysiologie
Je doet kennis op over de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam. Deze kennis dient als basis om te analyseren wat de patiëntproblemen zijn, klinisch te kunnen redeneren en passende (evidence based) interventies in te zetten.
5
Algemene medische kennis: pathologie en farmacologieAlgemene medische kennis: pathologie en farmacologie
In deze module leer je over pathologische en pathofysiologische verschijnselen, hoofdgroepen van geneesmiddelen en de werking daarvan, het effect en de interactie van en tussen geneesmiddelen. Met deze kennis kan je het proces van klinisch redeneren, eigen observaties en interpretaties koppelen aan de medische kennis over ziekteprocessen en geneesmiddelenkennis. Om vervolgens te beredeneren welke volgende stappen genomen moeten worden voor het verpleegkundig handelen.
5
Zorg voor mensen met acute lichamelijke problemenZorg voor mensen met acute lichamelijke problemen
Deze module gaat uitgebreid in op acute lichamelijke problemen en het voorkomen hiervan. Ook leer je adequaat handelen wanneer deze problemen optreden. Bovendien ben je na afronding in staat om de bijbehorende patiëntproblemen, zorgresultaten en evidence based interventies vast te stellen.
5

Cluster 2: Zorg voor verschillende doelgroepen (30 EC)

 
Psychopathologie en gedragPsychopathologie en gedrag
Psychopathologie en verstandelijke beperkingen staan centraal in deze module. Er wordt veel aandacht besteed aan psychiatrische stoornissen, ontwikkelingspsychologie, cognities, emoties, levensfasen, coping en ziekte-inzicht. Je leert om gezond gedrag af te zetten tegen verstoord gedrag en kunt daaruit voortvloeiend patiëntproblemen formuleren voor mensen met een psychiatrische stoornis of een verstandelijke beperking.
5
Zorg voor mensen met psychische problemen of een verstandelijke beperking Zorg voor mensen met psychische problemen of een verstandelijke beperking
Deze module behandelt belangrijke aspecten in de zorg voor mensen met psychiatrische aandoeningen of verstandelijke beperkingen. Leidend hierbij is hoe de verpleegkundige zo optimaal mogelijk kan aansluiten bij de wensen en behoeften van deze patiëntencategorieën, maar ook in staat is gezondheidsrisico’s te taxeren en te monitoren. De verpleegkundige diagnostiek en besluitvorming wordt in het licht van de eigen kracht, autonomie en rehabilitatie van de patiënt geplaatst. Herstel ondersteunend en systemisch werken zijn belangrijke concepten evenals de wettelijke kaders waarbinnen verpleegkundigen hun beroepsuitoefening vorm geven.
5
Zorg voor mensen met chronische lichamelijke problemenZorg voor mensen met chronische lichamelijke problemen
Chronische ziekten hebben een grote en structurele invloed op iemands leven. Deze module gaat uitgebreid in op chronische ziekten en de gevolgen voor individuen en de maatschappij. Je leert hoe je patiënten met chronische lichamelijke problemen kunt ondersteunen en hoe de zorg voor mensen met chronische ziekten is georganiseerd. Uitgangspunt is daarbij het zelfmanagement van de patiënt. Ook het ondersteunen van de maatschappelijke participatie komt aan bod. Eigen kracht en empowerment zijn daarbij kernwoorden.
5
Zorg voor ouderenZorg voor ouderen
Je leert o.a. over veroudering, multimorbiditeit, complicaties, problemen, krachten en mogelijkheden van de oudere en het netwerk om patiëntproblemen, zorgresultaten en evidence based interventies bij ouderen te kunnen vaststellen in de context van wat de oudere belangrijk vindt. In de module wordt veroudering bekeken vanuit verschillende perspectieven: fysiologisch, psychologisch, sociologisch en vanuit cultureel, etnisch en levensbeschouwelijk perspectief. Healthy ageing, succesvol ouder worden zijn belangrijke concepten die aan de orde komen. Gezond gedrag, risico-inschatting en vroegsignalering kunnen gezondheidsproblemen voorkomen. Belangrijke gezondheidsproblemen die op kunnen treden in de derde en vierde levensfase komen aan bod in het licht van kwaliteit van leven en leefplezier. Versterken van zelfmanagement, eigen regie en autonomie zijn belangrijke doelen in de zorg voor ouderen.
5
Verpleegkundige vaardighedenVerpleegkundige vaardigheden
In deze module voer je basis verpleegkundige handelingen uit waarbij de uitgangspunten zijn: hygiënisch werken, het onderbouwen van de uit te voeren handeling en aandacht voor de privacy en het welbevinden van de patiënt. De volgende onderwerpen worden behandeld: persoonlijke verzorging, bed verschonen, mobiliseren en verplaatsen, uitscheiding, hygiëne en infectiepreventie, vitale functies en bloedsuiker, kweken en monsters, compressief zwachtelen en therapeutische elastische kousen, eten en drinken.
5
Oriënterende stageOriënterende stage
Tijdens de oriënterende stage koppel je kennis en attitude aan de uitvoering van de verpleegkundige vaardigheden. Op deze manier wordt het vak van verpleegkundige binnen een gecontroleerde omgeving door begeleiding aangeleerd. Tijdens de eerste stageperiode staan de basiszorg (persoonlijke verzorging, ondersteunen mobiliteit, uitscheiding, eten en drinken, monitoren vitale functies), de basiskennis van de anatomie, fysiologie en pathologie en de communicatie met de patiënt en andere verpleegkundigen centraal.
5
Totaal propedeuse 60  


Bekijk het studieprogramma van de hoofdfase
Module EC's

Cluster 3: Zorgorganisaties en Evidence based practice (30 EC)

 
Gezondheidbevordering Gezondheidbevordering
Deze module biedt de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het bevorderen van de gezondheid van een individu of een groep mensen. Een onderwerp dat prima aansluit bij actuele ontwikkelingen in de zorg! Zo leer je o.a. hoe je passende vormen van preventie kunt organiseren, zelfmanagement kunt bevorderen en het gebruik van het eigen netwerk van patiënten kunt stimuleren.
5
Inleiding onderzoek doenInleiding onderzoek doen
In de module ‘Inleiding onderzoek doen’ doe je de basisvaardigheden op die nodig zijn bij alle vormen van onderzoek in het HBO-werkveld. Zo wordt o.a. ingegaan op het ontwikkelen van een onderzoekende houding, het toepassen van kennis uit het onderzoek van anderen en het zelf doen van onderzoek. Uiteraard is daarbij ook aandacht voor evaluatie van en reflectie op het onderzoek.
5
Zorgsystemen, zorgorganisaties en ketenprocessenZorgsystemen, zorgorganisaties en ketenprocessen
De module bespreekt de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg in al haar facetten. De organisatie van zorg wordt bekeken vanuit verschillende perspectieven: vormen van zorgorganisaties en de zorgaanbieders, de zorg- en kwaliteitssystemen en hoe de financiering wordt vormgegeven. Verder wordt ingegaan op politieke besluitvormingsprocessen in de zorg en hoe gewerkt kan worden met richtlijnen, zorgprogramma’s en zorgpaden. Ook ketenzorg is een onderdeel van deze module. Ketenzorg zorgt voor interdisciplinaire samenwerking, waarbij een goede mondelinge en schriftelijke overdracht onontbeerlijk is om veilige zorg op maat te kunnen bieden. Dit stelt eisen aan de competenties van de verpleegkundige op het gebied van communicatie en samenwerking.
5
Evidence based practice in de gezondheidszorgEvidence based practice in de gezondheidszorg
Evidence based practice in de gezondheidszorg 10 De eigen beroepspraktijk of stageplek staat centraal in deze module formuleer. Je formuleert antwoorden op praktijkgerichte problemen. Daarbij maak je gebruik van vakliteratuur, standaarden en wetenschappelijke literatuur. Tijdens de module krijg je inzicht in mogelijke bronnen, kracht van bewijsvoering en principes van evidence based practice voor de beroepsuitoefening in de gezondheidszorg.
5
Kwaliteits- en veiligheidszorg Kwaliteits- en veiligheidszorg
De module Kwaliteits- en veiligheidszorg kijkt verder dan alleen het verpleegkundig beroep. In de module wordt dieper ingegaan op wat kwaliteit van zorg nu eigenlijk is en hoe een bepaalde mate van kwaliteit en veiligheid van zorg verkregen, getoetst en gemeten kan worden. Vervolgens wordt er gekeken naar de rol die de verpleegkundige heeft in het verkrijgen, maar ook in het meten en het behouden van kwaliteit en veiligheid van zorg, zowel op individueel, team als instellingsniveau. De module wordt afgesloten met bewustwording omtrent het eigen handelen in situaties met (mondelinge) agressie. Ook krijg je handvatten aangereikt om agressie bespreekbaar te maken in een team en handvatten om een collega bij te staan die betrokken is geweest bij een situatie waarin agressie voorkwam.
10

Cluster 4: (30 EC)

 
Gezamenlijke besluitvormingGezamenlijke besluitvorming
Je leert o.a. wat eigen regievoering, zelfbeschikkingsrecht, zelfmanagement en casemanagement zijn. Ook word je uitgenodigd om na te denken over machtsverhoudingen in de hulpverleningsrelatie. Hoe kun je samen met de patiënt en zijn naasten komen tot gezamenlijke besluitvorming en daarbij misbruik van macht voorkomen? Daarbij is o.a. aandacht voor empowerment, gesprekstechnieken en keuzehulpen. Vaardigheden betreffende gezamenlijke besluitvorming, casemanagement en empowerment worden geoefend met behulp van casussen en rollenspelen. Tot slot komt aan de orde in hoeverre gezamenlijke besluitvorming momenteel wordt toegepast en wat de voor- en nadelen zijn van gezamenlijke besluitvorming voor zowel de patiënt en diens naasten als de verpleegkundige.
5
Verpleegkundige vaardigheden Verpleegkundige vaardigheden
In deze module voer je basis verpleegkundige vaardigheden uit waarbij de uitgangspunten zijn: hygiënisch werken, het onderbouwen van de uit te voeren handeling en het bewaken van het welbevinden voor, tijdens en na de handeling. In deze module worden de volgende onderwerpen behandeld: acute situatie in beeld, urineresidu, blaaskatheterisatie en blaasspoelen, stomata: urine, dunne darm, dikke darm, neus-maagsonde en PRG/PEG, hypodermoclyse, medicatie toedienen en voor toediening gereed maken (oraal, rectaal, via inhalatie en vernevelen, via subcutane, intramusculaire en intracutane injectie), zuurstoftoediening, pijn en pijnbehandeling, observatie en risico-inventarisatie en wondzorg.
10
Stage hoofdfase Stage hoofdfase
Tijdens deze stage koppel je kennis en attitude aan de uitvoering van de verpleegkundige vaardigheden. Op deze manier wordt het vak van verpleegkundige binnen een gecontroleerde omgeving door begeleiding aangeleerd. Tijdens de tweede stageperiode staan de onderwerpen centraal die vooral in de afgelopen periode in de verschillende modules aan bod zijn gekomen: verpleegkundige handelingen als, blaaskatheteriseren, inbrengen maagsonde, stomazorg, inzet van screenings- en risico-inventarisatie instrumenten. Daarnaast staan principes van gezondheidsbevordering en kwaliteit en veiligheid van zorg centraal.
10
Evidence based praktijkintegratieopdracht Anamnese en verpleegplanEvidence based praktijkintegratieopdracht Anamnese en verpleegplan
In deze module pas je de opgedane kennis toe in de praktijk, waarbij het analyseren van gegevens, het formuleren van problemen, het kiezen van resultaten en interventies in samenspraak met de patiënt centraal staan.
5

Cluster 5: Verpleegkundige zorg in laagcomplexe en complexe situaties (AGZ, MGZ of GG) (30 EC)

 
Laagcomplexe zorg (AGZ, MGZ of GG)Laagcomplexe zorg (AGZ, MGZ of GG)
Je leert het gezondheidsgedrag van zowel individuen als groepen te beïnvloeden en gehele zorg- en/of ondersteuningsproces vorm te geven van mensen met (dreigende) gezondheidsproblemen in de gezondheidszorg van de door jou gekozen differentiatie AGZ, MGZ of GG.
15
Complexe zorg (AGZ, MGZ of GG)Complexe zorg (AGZ, MGZ of GG)
In deze module leer je het gezondheidsgedrag van zowel individuen als groepen te beïnvloeden en gehele zorg- en/of ondersteuningsproces vorm te geven van mensen met (dreigende) gezondheidsproblemen in de gezondheidszorg van de door jou gekozen differentiatie AGZ, MGZ of GG.
15

Cluster 6: Verpleegkundige zorg in hoogcomplexe situaties (AGZ, MGZ of GG), ICT en vaardigheden (30 EC)

Cluster 6: Verpleegkundige zorg in hoogcomplexe situaties (AGZ, MGZ of GG), ICT en vaardigheden (30 EC)
Je leert het gezondheidsgedrag van zowel individuen als groepen te beïnvloeden en gehele zorg- en/of ondersteuningsproces vorm te geven van mensen met (dreigende) gezondheidsproblemen in de gezondheidszorg van de door jou gekozen differentiatie AGZ, MGZ of GG.
ICT voor zorg en zelfredzaamheidICT voor zorg en zelfredzaamheid
In deze module doe je kennis op over het toepassen van informatie- en communicatietechnologie (ICT) in de zorg en de rol van ICT bij het bevorderen van zelfmanagement. Daarbij staat centraal: rapportage en verpleegkundige overdracht in het elektronisch patiëntendossier, gevaar en valkuilen ICT, voor- en nadelen gebruik van media, afstemmen media op persoon, communicatie via verschillende media, hulpmiddelen bij communicatie, nieuwe ontwikkelingen ICT, domotica, e-health en robotica.
5
Verpleegkundige vaardigheden Verpleegkundige vaardigheden
In deze module voer je basis verpleegkundige handelingen uit waarbij de uitgangspunten zijn: hygiënisch werken, uit te voeren handeling onderbouwen en de privacy van de patiënt in acht houden. In deze module worden de volgende vaardigheden behandeld: EHBO en reanimatie, tracheotomie en tracheostoma, uitzuigen van mond en keelholte, epiduraal katheter, intraveneuze medicatie, perifeer infuus en venapunctie, centrale lijn en intraveneus reservoir, bloedtransfusie, wondzorg, instructie en verpleegkundige overdracht.
10
Hoogcomplexe zorg (AGZ, MGZ of GG)Hoogcomplexe zorg (AGZ, MGZ of GG)
In deze module leer je het gezondheidsgedrag van zowel individuen als groepen te beïnvloeden en gehele zorg- en/of ondersteuningsproces vorm te geven van mensen met (dreigende) gezondheidsproblemen in de gezondheidszorg van je differentiatie.
15

Cluster 7: Praktijk (30 EC)

 
Stage afstudeerfase in kader differentiatieStage afstudeerfase in kader differentiatie
In deze laatste stage koppel je kennis en attitude aan de uitvoering van de verpleegkundige vaardigheden. Op deze manier wordt het vak van verpleegkundige binnen een gecontroleerde omgeving door begeleiding aangeleerd. De laatste stageperiode in het laatste jaar staat in het teken van de differentiatie. Het is van belang dat je een stageverlenende organisatie kiest die in het verlengde ligt van de gekozen de differentiatie (AGZ, MGZ of GG).
30

Cluster 8: (30 EC)

 
Evidence based praktijkintegratieopdracht: Onderbouwen verpleegkundig handelen (literatuurstudie)Evidence based praktijkintegratieopdracht: Onderbouwen verpleegkundig handelen (literatuurstudie)
In deze module pas je de opgedane kennis toe in de praktijk, waarbij je een literatuurstudie uitvoert naar een zelfgekozen onderwerp.
10
Ondernemerschap en leiderschapOndernemerschap en leiderschap
In deze opleiding doe je kennis en vaardigheden op ten aanzien van ondernemerschap en leiderschap in de zorg. Je vormt je een beeld van de verschillende organisatie-eenheden waarin verpleegkundigen werkzaam kunnen zijn en ontwikkelt een eigen visie op de organisatie van zorg. Ook verdiep je je in verschillende leiderschapsstijlen en ontwikkel je een eigen visie op de nieuwe rol van regieverpleegkundige. Hoe wordt deze vormgegeven in een extramurale setting, op een verpleeg- of verzorgafdeling, of op een afdeling van een algemeen ziekenhuis? Daarnaast leer je hoe je jezelf kunt profileren als HBO-verpleegkundige en stel je jezelf de vraag waar je als HBO-verpleegkundige voor staat. Tot slot is er aandacht voor de bekostiging van de zorg en de financieel-economische belangen voor zowel de organisatie als voor de patiënt.
5
Methoden voor praktijkonderzoek in de gezondheidszorgMethoden voor praktijkonderzoek in de gezondheidszorg
In de module ‘Methoden voor praktijkgericht onderzoek in de gezondheidszorg’ krijg je inzicht in welke (onderzoeks)methoden geschikt zijn voor het veranderen van een praktijksituatie, hoe deze methoden toe te passen zijn, belangen die spelen bij veranderingstrajecten en hoe veranderingstrajecten geëvalueerd kunnen worden.
5
Afstudeeropdracht: zorginnovatieAfstudeeropdracht: zorginnovatie
In de afstudeeropdracht pas je de opgedane kennis toe in de praktijk. Je analyseert een praktijkprobleem en reflecteert op de gemaakte keuzes, de uitvoering en resultaten van het implementatieproces. De studie wordt afgerond met een evaluatieverslag, een beroepsproduct (werkwijze, protocol, zorgpad, procedurebeschrijving) en een mondelinge verdediging van de implementatieresultaten en competentieontwikkeling.
10
Totaal hoofdfase 180  
Totaal HBO-bachelor Verpleegkunde (met subsidie) 240  


Stage en werkplek

De stages zijn in belangrijke mate bepalend voor de beroepspraktijkvorming in de opleiding. Tijdens de stages leer je werken in de praktijk, maak je praktijkopdrachten en ontwikkel je verpleegkundige vaardigheden. Sluit je huidige baan aan bij de opleiding? Dan kunnen werk en stage vaak worden gecombineerd. Een efficiënte manier van studeren! Tijdens de stage word je begeleid en beoordeeld door een stagedocent van LOI Hogeschool. Deze beoordeelt ook of de werksituatie de noodzakelijke praktijkervaring kan leveren en of het mogelijk is om op jouw werkplek de stageopdrachten te volbrengen. Kom je hiervoor niet in aanmerking, dan kun je een alternatief stageadres inbrengen.

Wat is een geschikte werkplek

Werk je al in een relevante werkomgeving of werk je in een organisatie waar je de mogelijkheid krijgt de stageopdrachten op een relevante afdeling uit te voeren, dan kun je deze opdrachten in de loop van je studie op je werk uitvoeren. Heb je geen relevante werkplek, dan zul je apart stage moeten lopen.

Of je werksituatie de noodzakelijke praktijkervaring voor de door jou gekozen studie kan leveren, wordt beoordeeld door de stagedocent van LOI Hogeschool. Een belangrijke vereiste is dat je op de werkplek begeleid kunt worden door een begeleider die zelf HBO Verpleegkundige is en bovendien beschikt over een BIG-registratie.

Beoordeling tijdens de stage

Tijdens de stage beoordeelt de stagedocent van LOI Hogeschool onder meer het persoonlijk ontwikkel- en activiteitenplan. Ook vinden er telefonische verificatiegesprekken plaats met zowel jou als met de stagementor (je begeleider op de werkplek).

Examens en diploma

Examens, portfolio en afstuderen

Elke module wordt afgerond met een examen. Aan het afleggen van examens zijn geen kosten verbonden. Naast de examens moeten diverse praktijkopdrachten worden uitgevoerd en leg je gedurende de opleiding een digitaal portfolio aan. De opleiding als geheel wordt afgesloten met een afstudeeropdracht.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens zijn flexibel. Dat betekent dat ze iedere werkdag kunnen worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af waardoor ook de uitslag snel bekend is. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Portfolio en afstuderen

Bij alle bacheloropleidingen leg je vanaf het begin van de studie een portfolio aan. Het doel van het portfolio is reflectie op het leerproces gedurende de gehele opleiding. Bovendien wordt met het portfolio aangetoond welke kennis en competenties je hebt verworven. Je vindt het digitaal portfolio op LOI Campus, de online leeromgeving van de LOI.

Deze HBO-bacheloropleiding wordt afgesloten met een afstudeeropdracht. De afstudeeropdracht bestaat uit een combinatie van literatuuronderzoek en empirisch onderzoek. Het is de bedoeling dat de afstudeeropdracht wordt uitgevoerd in een voor de opleiding relevante werkomgeving. Tijdens een afsluitende mondelinge zitting komen zowel het portfolio als de afstudeeropdracht aan de orde. Daarbij word je beoordeeld op je kennis, inzicht, toepassings- en reflectieniveau.

Heb je al een relevante werkplek of biedt de werkgever de mogelijkheid om de stageopdrachten en de afstudeeropdracht uit te voeren op een afdeling die met de studie te maken heeft? Dan kunnen werk en afstudeeropdracht in veel gevallen worden gecombineerd. Een slimme combinatie!

De afstudeeropdracht is de finale van de studie. Het spreekt voor zich dat je daarbij kunt rekenen op intensieve begeleiding van de docent.

Diploma

De bacheloropleiding HBO Verpleegkunde van LOI Hogeschool is volledig erkend door het ministerie van OCW. Bovendien heeft deze opleiding het hoogst haalbare kwaliteitsstempel voor hoger onderwijs: de NVAO-accreditatie. Na afloop wordt dan ook het officiële en internationaal erkende bachelorgetuigschrift HBO Verpleegkunde behaald. Op grond daarvan mag de titel Bachelor of Science (BSc) worden gevoerd.

Met het bachelorgetuigschrift op zak is BIG-registratie mogelijk. Je bent zelf verantwoordelijk voor de inschrijving in het register en de bekostiging hiervan. Je schrijft je in via www.bigregister.nl.

De kwaliteitsgarantie van LOI Hogeschool

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie. Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Niet voor niets heeft LOI Hogeschool, naast de NVAO-accreditatie van alle individuele bacheloropleidingen, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Bovendien zijn aan LOI Hogeschool verschillende lectoren verbonden. Zij onderhouden een (internationaal) kennisnetwerk zodat de opleiding gegarandeerd aansluit bij de nationale én internationale arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Deze opleiding is als Opleiding tot Verpleegkundige geregistreerd in het CROHO onder nummer 34560.

NVAO-geaccrediteerde opleidingInstellingstoets kwaliteitszorgMinisterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Startdatum en locaties

Startdatum en locaties

Schrijf nu in via het inschrijfformulier en start wanneer je wilt. Doe het dus vandaag nog! Bij een thuisstudie kun je elke datum kiezen. Bij een klassikale opleiding is er keuze uit een aantal startdata en locaties. Dagbijeenkomsten vinden altijd op vrijdag of zaterdag plaats van 9:30 tot 16:30 uur, avondbijeenkomsten op dinsdag- of donderdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

Wanneer voor het eerstvolgende startmoment bekend is op welke locatie en dag de opleiding definitief start, staat dit vermeld op deze pagina. Vaak kun je je dan ook nog steeds voor andere locaties en dagen aanmelden.

Klassikaal studeren

Eerstvolgende startmoment:

Augustus 2019

Eerste bijeenkomst:

Eind augustus 2019. Start definitief op zaterdag in Utrecht

Aantal bijeenkomsten dagopleiding:

49

Aantal bijeenkomsten avondopleiding:

98

Plaats:

Amsterdam

Apeldoorn

Den Haag

Eindhoven

Leiderdorp

Rotterdam

Utrecht

Zwolle

Nederland

Amsterdam

Apeldoorn

Den Haag

Eindhoven

Leiderdorp

Rotterdam

Utrecht

Zwolle

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Klassikaal studeren bij de LOI: met houvast én flexibiliteit

Wil je een klassikale opleiding volgen, maar heb je ook een baan en druk privéleven?
De klassikale opleidingen van de LOI zijn dankzij de flexibele opzet en efficiënte aanpak prima te combineren en bereiden je gericht voor op examens en de praktijk.

 • Met keuze uit dag, avond- en zaterdagprogramma’s past de opleiding in elke agenda.
 • De klassikale bijeenkomsten om de 2 tot 3 weken zorgen voor een vast studieritme.
 • Er wordt gewerkt in kleine groepen onder leiding van topdocenten uit de praktijk.
 • Persoonlijke benadering met veel ruimte voor inbreng van de eigen werksituatie.
 • Gerichte training van competenties, boeiende presentaties en cases.
 • De docent is ook tussentijds bereikbaar voor vragen.
Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad, een slimme kennistrainer en/of online hoorcolleges. Ook bouw je er een persoonlijk digitaal portfolio op waarmee je de ontwikkeling van je competenties inzichtelijk maakt.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die de klassikale bijeenkomsten verzorgen én je via internet ook persoonlijk begeleiden in de tussenliggende weken. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Coaching op maat

Iedere student heeft bij deze opleiding een persoonlijke coach. De coach is een professional uit het werkveld. Hij of zij monitort zowel je inhoudelijke ontwikkeling als je studievoortgang. Tijdens de coachingsbijeenkomsten en één-op-éen.

Samen met je coach bepaal je welke begeleiding nodig is om tot een maximaal studieresultaat te komen. Zo ontstaat een individueel coachingstraject op maat.

De volledige bachelor bestaat uit 8 clusters. Per cluster wordt een coach aan jou toegewezen die aansluit op het programma.

Naast de reguliere begeleiding wordt tijdens de afstudeerfase, de finale van je studie, extra begeleiding geboden.

Klassikale bijeenkomsten in kleine groepen

Bij de klassikale bijeenkomsten ontmoet je om de drie weken je medestudenten en docenten in de klas. Er wordt lesgegeven in kleine groepen en er wordt gewerkt aan verdieping van kennis en versterking van vaardigheden. Tijdens de inspirerende bijeenkomsten is er veel ruimte voor oefening en vragen. Er wordt onder andere aandacht besteed aan discussies met medestudenten, boeiende presentaties, (business)cases en training van competenties. De docent daagt je uit het beste uit jezelf te halen en biedt veel ruimte voor toetsing aan de eigen werksituatie. Theorie en praktijk worden optimaal geïntegreerd.

Studeren bij LOI Hogeschool, zo werkt het

Studieduur en kosten

Studieduur en vrijstelling

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. De nominale studieduur bedraagt vier jaar, op basis van 240 studiepunten (EC) en een studielast van 60 studiepunten per jaar. Bij LOI Hogeschool studeer je echter in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s, de huidige werkplek en de tijd die je in de opleiding steekt, kan deze opleiding sneller worden afgerond. Dit geldt bij een thuisstudie voor de volledige opleiding, bij een klassikale opleiding voor de afstudeerfase.

Nog efficiënter studeren? Bij deze opleiding is een aantal standaard vrijstellingen mogelijk. Met een vrijstelling hoef je geen examen te doen voor de desbetreffende module, bespaar je studietijd en krijg je korting op het collegegeld.

Studieduur: 48 maanden

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij deze opleiding mag je tot maximaal zes jaar over de studie doen. Je behoudt in die periode recht op online begeleiding en toegang tot de alle studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Je betaalt in alle gevallen slechts vier jaar collegegeld en kunt daarna nog twee jaar gratis studeren. Een belangrijk verschil met andere opleiders.

Mogelijke vrijstellingen

Denk je op grond van een ander diploma of bewijs in aanmerking te komen voor een vrijstelling voor een of meer vakken, dien dan een vrijstellingsverzoek in bij de Toetsingscommissie van LOI Hogeschool. Stuur daarbij een kopie van het desbetreffende diploma met cijferlijst, een inhoudsbeschrijving van de gevolgde vakken en een literatuurlijst mee.

Na toekenning van een vrijstelling is deze nog 8 jaar geldig. Heb je een of meer vrijstellingen, dan wordt een korting op het totale collegegeld gegeven.

Voor meer informatie over vrijstellingen, klik hier.

Vrijstellingen worden alleen verleend voor gehele clusters.

Kosten

Collegegeld

Het collegegeld staat hieronder vermeld. In totaal kun je voor deze volledige bacheloropleiding van 240 EC € 10.000,- subsidie krijgen.

Het subsidiebedrag is hierop door ons al als korting verrekend.

Collegegeld klassikaal: 48 x € 139,00

Via de regeling Scholingsaftrek, kun je van de belasting een flink deel van je studiekosten terugkrijgen. Bekijk hieronder hoeveel.

Indien je niet voldoet aan de voorwaarden voor de subsidieregeling, wordt het collegegeld per cluster van 30EC verhoogd met een bedrag van € 1250,-

Het collegegeld is inclusief:

 • Begeleiding en coaching van start tot diploma, ook tijdens de afstudeerfase.
 • Toegang tot de online leeromgeving LOI Campus.

Kosten vakliteratuur

Het lesmateriaal bestaat uit gerenommeerde vakliteratuur van met name uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, aangeboden via de BSL Academy HBO Verpleegkunde, gecombineerd met digitale studiewijzers. Deze bevatten aanvullende leerstof, oefenopgaven, proefexamens en inzendopgaven. Daarnaast krijg je toegang tot Skills online, een gedegen online methode waarmee je je optimaal kunt voorbereiden op allerhande praktijksituaties.

Voor Evidence based practice is toegang tot wetenschappelijke artikelen van groot belang. Daarom krijg je naast alle benodigde vakliteratuur ook een licentie van ‘Cinahl with Full Text (EBSCO)'; de meest uitgebreide tijdschriftenbron voor verpleegkundigen en paramedici wereldwijd. Met deze licentie heb je toegang tot meer dan 600 vakbladen in volledige jaargangen vanaf 1981.

Voor de benodigde vakliteratuur betaal je een vast bedrag van € 39,- per maand aan LOI Hogeschool.

Examenkosten

Het collegegeld is inclusief examenkosten. Je hoeft dan ook geen extra kosten voor examens te betalen en mag ieder examen éénmaal kosteloos afleggen.

Voorwaarden subsidieregeling

Voor deelname aan de subsidieregeling gelden de onderstaande voorwaarden. Voldoe je niet aan deze voorwaarden, maar wil je wel deze opleiding volgen? Schrijf je dan in voor de opleiding zonder subsidie. Bel in dat geval (071) 545 12 34.

Voorwaarden bij klassikaal onderwijs

 • De regeling geldt voor de klassikale opleiding HBO-bachelor Verpleegkunde (CROHO 34560).
 • Om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling vraagfinanciering mag je niet al eerder een door de overheid bekostigde Associate degree of bachelor- of masteropleiding hebben afgerond of ingeschreven staan voor een door de overheid bekostigde Associate degree of bachelor- of masteropleiding. Voor de HBO-bachelor Opleiding tot Verpleegkundige geldt een uitzondering, studenten die nog niet eerder een bachelor- of masteropleiding hebben afgerond binnen de zorg en hier ook niet voor staan ingeschreven, komen ook in aanmerking voor de subsidieregeling vraagfinanciering voor deze opleiding.
 • De regeling geldt voor studenten die zich inschrijven vóór 28 augustus en starten met hun opleiding vóór 1 september 2019.
 • De regeling geldt voor studenten die starten met hun opleiding tussen 1 september 2016 en 31 augustus 2019.
 • In het kader van het wettelijk collegegeld moet je voldoen aan de Nationaliteitsvoorwaarde: je moet een EU-nationaliteit hebben of die van Noorwegen, Zwitserland, IJsland, Liechtenstein of Suriname. Of een verblijfstitel hebben die recht geeft op studiefinanciering.
 • Je dient te voldoen aan de wettelijke toelatingseisen voor de desbetreffende bacheloropleiding.
 • Je kunt subsidie (vouchers) krijgen voor maximaal acht clusters (8 x  € 1.250,-)
 • LOI Hogeschool zorgt er na inschrijving voor dat de vouchers worden aangevraagd bij DUO. Hier hoef je zelf niets voor te doen.
 • Je komt in aanmerking voor een volgend subsidiedeel zodra het cluster van 30 EC is behaald. Je kunt maximaal twee clusters tegelijk volgen met subsidie. Dit houdt in dat je subsidie kunt krijgen voor een derde cluster zodra het eerste is afgerond.
 • Je hebt maximaal zes jaar de tijd om de bacheloropleiding af te ronden.
Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.068,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 475,82 - € 668,72*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 940,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 256,00 - € 416,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Subsidieregeling Praktijkleren

Voor deze opleiding is de Subsidieregeling Praktijkleren van toepassing. Deze mag zelfs gecombineerd worden met de subsidie voor studenten. De Subsidieregeling Praktijkleren biedt werkgevers een tegemoetkoming in de kosten voor de begeleiding van een HBO-student van een technische HBO-bacheloropleiding of een HBO-bacheloropleiding in de zorg. De regeling heeft tot doel om werkgevers te stimuleren praktijkleerplaatsen (stageplaatsen) aan te bieden. Het maximum subsidiebedrag is € 2.700,- per student, per jaar.

Levenlanglerenkrediet

Bij deze opleiding kun je onder voorwaarden gebruikmaken van het Levenlanglerenkrediet. Dit is een regeling van de overheid waarbij iedereen tot 55 jaar tegen 0,0% rente geld kan lenen voor een studie. Bekijk hier wat de voorwaarden zijn en hoe je het krediet aanvraagt.

Alles over het Levenlanglerenkrediet
Levenlanglerenkrediet

Bij deze opleiding kun je onder voorwaarden gebruikmaken van het Levenlanglerenkrediet. Dit is een regeling van de overheid waarbij iedereen tot 55 jaar tegen 0,0% rente geld kan lenen voor een studie. Bekijk hier wat de voorwaarden zijn en hoe je het krediet aanvraagt.

Alles over het Levenlanglerenkrediet
Extra voordelen voor LOI Hogeschoolstudenten

Als student van LOI Hogeschool profiteer je van heel veel voordeel. Speciaal voor onze studenten hebben we, als aanvullende service bij de opleiding, diverse extra’s geregeld die goed van pas komen bij de studie. Zo krijg je o.a. hoge kortingen op soft- en hardware via Surfspot en heel voordelig toegang tot de digitale collecties van de Koninklijke Bibliotheek.

Hoge korting op hard- en software

Studenten van LOI Hogeschool krijgen toegang tot Surfspot.nl. Surfspot is dé ICT-webwinkel waar studenten van hogescholen officiële software en andere ICT-producten tegen zeer lage prijzen kunnen aanschaffen. Je logt eenvoudig in met je studentgegevens en kunt direct hardware, software (o.a. anti-viruspakketten), cursussen en gadgets bestellen. Bovendien heeft Surfspot ‘one day toppers’; dagacties met extreem veel korting.

Surfspot
50% korting op het lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek

Iedere Ad- of bachelorstudent van LOI Hogeschool komt automatisch in aanmerking voor 50% studentenkorting op lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek. Voor slechts € 7,50 per jaar krijg je daarmee toegang tot de volledige digitale collectie en catalogi. Zo kun je duizenden artikelen en e-tijdschriften inzien. Ook is het mogelijk om boeken en tijdschriften van de Koninklijke Bibliotheek aan te vragen en (tegen een kleine vergoeding) te laten toesturen.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort. Het collegegeld kan bij deze opleiding alleen per maand worden betaald.

Laatste kans! Schrijf je in vóór 28 augustus met subsidie

€10.000 subsidie voor een complete bachelor of € 1.250 voor een kort programma
Een beperkt aantal hogescholen is geselecteerd om bacheloropleidingen aan te bieden met een subsidie van € 10.000 per student voor een volledige bacheloropleiding. Deze regeling geldt alleen bij inschrijving vóór 28 augustus 2019.

De subsidie wordt verstrekt per cluster van 30 EC. Per cluster bedraagt de subsidie €1.250. In totaal zijn er acht clusters die samen een volledige bachelor van 240 EC vormen. In totaal kan een student dus aanspraak maken op €10.000 subsidie. Een student schrijft zich in voor een volledige opleiding óf voor een los cluster. 

Voorwaarden voor deelname

 • Om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling vraagfinanciering mag je niet al eerder een door de overheid bekostigde Associate degree of bachelor- of masteropleiding hebben afgerond of ingeschreven staan voor een door de overheid bekostigde Associate degree of bachelor- of masteropleiding. Voor de HBO-bachelor Opleiding tot Verpleegkundige geldt een uitzondering, studenten die nog niet eerder een bachelor- of masteropleiding hebben afgerond binnen de zorg komen ook in aanmerking voor de subsidieregeling vraagfinanciering voor deze opleiding.
 • De regeling geldt voor studenten die zich inschrijven vóór 28 augustus en starten met hun opleiding vóór 1 september 2019.
 • De regeling geldt voor studenten die starten met hun opleiding tussen 1 september 2017 en 31 augustus 2019.
 • In het kader van het wettelijk collegegeld moet je voldoen aan de Nationaliteitsvoorwaarde: je moet een EU-nationaliteit hebben of die van Noorwegen, Zwitserland, IJsland, Liechtenstein of Suriname. Of een verblijfstitel hebben die recht geeft op studiefinanciering.
 • Je dient te voldoen aan de wettelijke toelatingseisen voor de desbetreffende bacheloropleiding.
 • Je kunt subsidie (vouchers) krijgen voor maximaal acht clusters (8 x € 1.250,-)
 • LOI Hogeschool zorgt er na inschrijving voor dat de vouchers worden aangevraagd bij DUO. Hier hoef je zelf niets voor te doen.
 • Je komt in aanmerking voor een volgend subsidiedeel zodra het cluster van 30 EC is behaald. Je kunt maximaal twee clusters tegelijk volgen met subsidie. Dit houdt in dat je subsidie kunt krijgen voor een derde cluster zodra het eerste is afgerond.
 • Je hebt maximaal zes jaar de tijd om de bacheloropleiding af te ronden.