Juridisch secretaresse

 • Thuis studeren
  10% korting

  18 x € 54,00 Normaal € 60,00

 • Studieduur

  18 maanden

 • Diploma

  LOI-diploma

 • Benodigde vooropleiding

  Geen

Tijdschriftenbon cadeau
Lees meer

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving gratis een Nationale Tijdschriftenbon t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 10 procent korting
Lees meer

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 10% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!

In het kort

Wil je als secretaresse of secretarieel medewerker aan de slag op een notaris- of advocatenkantoor of op de juridische afdeling van een bedrijf? Dan is de opleiding Juridisch secretaresse een uitstekende keuze. Nergens anders vind je een opleiding die zo volledig en compleet is. Tijdens deze opleiding doe je zowel secretariële kennis op (postbehandeling, archiveren, afspraken maken, administratief ordenen, afhandelen financiële zaken) als juridisch inhoudelijke kennis (dossiervorming, kennis Nederlands recht, OM, bestuursrecht, strafrecht, burgerlijk recht en omgaan met privacygevoelige informatie). Ook is er aandacht voor computervaardigheden en talenkennis. Een gouden combinatie, waarmee je je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroot.

 • Unieke opleiding, door combinatie secretarieel en juridisch.
 • Praktijkgerichte cursus op MBO4-niveau.
 • Inclusief keuzemodule Engels of Duits.
 • Inclusief ECDL.

ECDLGoethe InstitutBritish Counsil

Doelgroep en beroep

De opleiding Juridisch secretaresse is voor iedereen die als secretaresse aan de slag wil in een juridische omgeving en hiervoor alle benodigde kennis en vaardigheden wil opdoen. Ook voor mensen die al ervaring in het secretaressevak hebben of een secretariële opleiding hebben gevolgd, is deze cursus zeer geschikt als specialisatie.

Na afloop kun je bijvoorbeeld aan de slag als juridisch secretaresse bij een notaris- of advocatenkantoor, een rechtbank, een gerechtsdeurwaarder, een octrooienbureau, een vastgoedonderneming of op een juridische afdeling van een bedrijf of organisatie. Een succesvolle juridisch secretaresse bezit secretariële vaardigheden (afspraken maken, administratief ordenen, archiveren, financiële zaken afhandelen), maar ook juridische kennis (Nederlands recht, dossiervorming, bestuursrecht en omgaan met vertrouwelijke informatie).

Doelgroep
Inhoud van de cursus Juridisch secretaresse

Een juridisch secretaresse heeft zowel secretariële kennis als juridisch inhoudelijke kennis. Tijdens de opleiding Juridisch secretaresse komen algemene secretariële vaardigheden aan bod. Denk hierbij aan archiveren, agendabeheer, het ontvangen van bezoekers en het organiseren van reserveringen. Ook wordt bedrijfscorrespondentie in het Nederlands behandeld en leer je het Engels of Duits in het bedrijfsleven gebruiken. Bovendien is er aandacht voor de systematiek van het burgerlijk recht, de juridische terminologie en het juridisch vakjargon. Tot slot komen de vier onderdelen van het Europees computerrijbewijs (ECDL) aan bod: Online Essentials, Computer Essentials, Spreadsheets en Tekstverwerken.

Inhoud
Meer over de inhoud

Hieronder volgen de belangrijkste onderwerpen die tijdens de opleiding Juridisch secretaresse aan de orde komen.

Secretariaatspraktijk

In dit onderdeel komen algemene secretariële vaardigheden aan bod. Daarbij is onder andere aandacht voor inkomende en uitgaande e-mail en post, archiveren, agendabeheer, het organiseren van reserveringen, het ontvangen van bezoekers, het afhandelen van telefoongesprekken, etiquette en kennis van andere culturen.

Administratie

Dit deel behandelt de instructies en procedures die gelden bij het afhandelen van financiële zaken, het betrouwbaar en discreet omgaan met vertrouwelijke informatie en het beheren van budgetten. Ook administratieve werkzaamheden als de financiële gevolgen inschatten, kostenbewust handelen en zoeken naar de juiste prijs-kwaliteitverhouding komen aan bod.

Bedrijfscorrespondentie Nederlands

Tijdens deze module leer je de Nederlandse taal foutloos en correct gebruiken. Daarbij is onder andere aandacht voor het schrijven van informatieve brieven en memo’s.

Zakelijk Engels of Zakelijk Duits

Kennis van een vreemde taal wordt van vrijwel iedere juridisch secretaresse gevraagd. Daarom volg je naar keuze de module Zakelijk Engels of Zakelijk Duits. Na afloop kun je Engels of Duits op basisniveau voor het bedrijfsleven gebruiken en maak je een professionele indruk in de internationale zakenwereld.

Inleiding recht

Deze module behandelt de basisbeginselen van het recht. Wat is recht en hoe zit de kantoorpraktijk voor advocatuur, notariaat en gerechtsdeurwaarders in elkaar? Ook de opzet en werking van de staatsinrichting het OM, het bestuursrecht en het strafrecht komen aan de orde. Bovendien is er aandacht voor de systematiek van het burgerlijk recht, de juridische terminologie en het juridisch vakjargon.

Basiskennis en vaardigheden voor de juridisch secretaresse

Deze module behandelt de communicatie en dossiervorming binnen een juridische context. In het eerste deel is er onder andere aandacht voor mondelinge communicatie, telefoontechnieken, gesprekstechnieken, sollicitatieprocedures, werving en selectie en conflicthantering. Het tweede deel van deze module gaat in op (het beheren van) verschillende soorten dossiers.

Computervaardigheden

Deze module bestaat uit vier onderdelen van ECDL: Online Essentials, Computer Essentials, Presentaties, Spreadsheets en Tekstverwerken. Dit zijn essentiële vaardigheden voor iedere secretaresse.

Dit heb je nodig

We gaan ervan uit dat je beschikt over een Nederlands en een Engels of Duits woordenboek.

Examen

Het examen voor de opleiding Juridisch secretaresse bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Secretariaatspraktijk (LOI-examen).
 • Administratie (eindopdracht LOI).
 • Bedrijfscorrespondentie Nederlands (LOI-examen).
 • Zakelijk Engels (examen Britisch Council) of Zakelijk Duits (Goethe Institut).
 • Inleiding recht (LOI-examen).
 • Basiskennis en vaardigheden voor de juridisch secretaresse (LOI-examen).
 • ECDL (ECDL-examen).

Het volledige diploma Juridisch secretaresse wordt uitgereikt als je bent geslaagd voor alle examens.

Examen
Examenkosten

Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 600,00.

Aanmelden voor examens

Tijdens de studie word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld. Meer informatie over het aanmelden bij externe exameninstanties is terug te vinden op LOI campus.

Diploma en vervolgopleiding

Na succesvolle afronding van alle examens, heb je het LOI-diploma Juridisch secretaresse op zak.

Wie verder wil studeren, heeft de keuze uit diverse vervolgopleidingen. Kies bijvoorbeeld voor de opleiding Officemanager of HBO Juridische vaardigheden.

Diploma
Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde opleiding en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. De LOI-opleidingen zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW, voor zover ze onder de reikwijdte van deze wetten vallen. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site.Tot slot krijg je bij de opleiding slimme online studietools voor effectieve, extra ondersteuning. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Thuis studeren
Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Vooropleiding

Voor de opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist. De opleiding Juridisch secretaresse is op MBO-niveau. Daarom is een algemene ontwikkeling op VMBO/MAVO-niveau gewenst.

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 18 maanden

Studieduur
Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, mag je langer over je studie doen.

Lesgeld

Het lesgeld staat hieronder vermeld. Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 5% korting) worden betaald. Geef je keuze aan bij inschrijving.

Lesgeld : 18 x € 54,-

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

De kosten voor je opleiding zijn aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting wanneer de opleiding is gericht op je (toekomstige) beroep. Zo vallen de netto studiekosten aanzienlijk lager uit! Kijk voor de exacte voorwaarden op www.belastingdienst.nl.

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Met ruim 1000 opleidingen in alle vakgebieden, flexibele studiemethodes en de mogelijkheid om de opleiding volledig toe te snijden op het bedrijf, kan worden voldaan aan iedere opleidings- of trainingsbehoefte. 

De voordelen:

 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Keuze uit klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

14 dagen vrijblijvend op proef

Voldoet de opleiding niet aan je verwachting? Dan kun je deze binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.