Correspondentie Nederlands

Vakgebied

Correspondentie Nederlands

Leer beter zakelijk schrijven. Behaal een LOI-diploma of een erkend Associatie-diploma.

In het kort

In het kort

Leer beter zakelijk schrijven. Behaal een LOI-diploma of een erkend Associatie-diploma.

Lesgeld thuisstudie
5 x € 49,00
Studieduur
5 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Schrijf je (voor je werk) veel uitnodigingen en zakelijke brieven en stel je ook regelmatig offertes en orderbevestigingen op? En merk je dat je qua opbouw, spelling en grammatica nog wel het een en ander kunt verbeteren? Kies dan voor de LOI-cursus Correspondentie Nederlands. Tijdens de cursus leer je verschillende soorten brieven te schrijven en raak je bekend met de formele kenmerken per brief. Het schrijven van een passende onderwerpregel komt aan bod, evenals het schrijven van een inleiding, middenstuk en slot. Ook leer je overtuigende verkoopcirculaires te schrijven. Natuurlijk leer je ook grammatica- en spellingregels correct toepassen en leer je alles over de juiste stijl en toonzetting. Na afloop van deze correspondentiecursus schrijf je goedlopende, zakelijke teksten in verschillende vormen en voor diverse doelgroepen!

De cursus Correspondentie Nederlands kan worden afgerond met een extern examen van de Associatie.

Daarom kies je voor de cursus Correspondentie Nederlands

 • Verbeter je schriftelijke communicatie op zakelijk gebied.
 • Ook het corrigeren van andermans teksten komt aan bod.
 • Leidt op tot extern examen van de Associatie.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De LOI-cursus Correspondentie Nederlands is bedoeld voor iedereen die op zakelijk gebied nóg beter wil leren communiceren. Daarnaast is de cursus een aanrader als je, naast uitnodigingen, offertes en (zakelijke) e-mails, ook overtuigende verkoopbrieven wilt kunnen schrijven en daarnaast teksten van anderen wilt kunnen nakijken.

Breed assortiment cursussen

Is deze cursus niet wat je zoekt? De LOI biedt cursussen in taalvaardigheid en schrijfvaardigheid op verschillende niveaus, voor je werk en voor je persoonlijke ontwikkeling. Welke cursus sluit aan bij jouw doel?

Voor je werk:

Beginners

Gevorderden

Vergevorderden

Voor je persoonlijke ontwikkeling:

Schrijfvaardigheid

Keuzeprogramma spreekvaardigheid, leesvaardigheid, stijl, spelling en grammatica

Vooropleiding

Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de cursus Correspondentie Nederlands te kunnen volgen. Wel is algemene ontwikkeling op VMBO/MAVO-niveau en enige kennis van Nederlandse grammatica gewenst

De cursus

Inhoud van de cursus Correspondentie Nederlands

Tijdens de correspondentiecursus wordt onder meer het schrijven van offertes, orderbevestigingen en betalingsherinneringen behandeld. Ook het schrijven van overtuigende verkoopbrieven komt aan bod. Je leert uit welke onderdelen een goede zakelijke brief bestaat en raakt perfect op de hoogte van de spelling- en grammaticaregels. Tot slot leer je ook de juiste schrijfstijl in brieven, e-mails en korte teksten hanteren.

Meer over de inhoud

Offertes, orderbevestigingen en aanmaningen

In dit eerste onderdeel worden de eigenschappen en elementen van offertes en orderbevestigingen besproken. Ook de aanmaning komt aan bod. Er wordt stilgestaan bij het belang van de vermelding van de juiste gegevens. Uiteraard zul je ook zelf aan de slag gaan met het schrijven van een offerte, orderbevestiging en aanmaning.

Uitnodigingen en verkoopbrieven

In dit deel worden zowel de informele als de formele uitnodiging behandeld. Wat zijn de inhoudelijke elementen van een uitnodiging en op welke plek moeten deze worden vermeld? En hoe schrijf je een overtuigende verkoopbrief? Na afloop van dit onderdeel weet je er alles van.

E-mails

Het onderscheid tussen een zakelijke e-mail en een interne e-mail komt aan bod, evenals de etiquette in het zakelijk e-mailverkeer. De vaste gegevens van een e-mail komen aan bod, denk bijvoorbeeld aan: cc, onderwerpregel, attachment, aanhef en afsluiting.

Zakelijke brieven

De vaste onderdelen van een zakelijke brief worden besproken, denk aan: juiste schrijfwijze, de vormgeving en plaats van deze onderdelen, de adresserings- en aanhefmogelijkheden, de betreft regel, evenals de vormgeving en schrijfwijze van de bijlagen van een brief. Natuurlijk ga je ook zelf aan de slag met het opstellen van een zakelijke brief.

Schrijfstijl, spelling en grammatica

Na afloop van dit onderdeel kun je grammaticaal correcte zinnen formuleren die geen stijlfouten bevatten en kun je, naast een correcte interpunctie, ook de correcte spelling toepassen in brieven, e-mails en memo’s (met als uitgangspunt het Groene Boekje). Aan het einde van dit onderdeel kun je ook een correcte schrijfstijl in brieven, e-mails en korte teksten hanteren en kun je ook andermans teksten op juiste spelling controleren.

Informatie en verslaglegging

Dit onderdeel besteedt aandacht aan correcte en heldere verslaglegging. Hoe vat je een tekst bijvoorbeeld samen? Wat maakt een tekst overzichtelijk en prettig leesbaar. En welke eisen zijn er op het gebied van de inhoud?

Examens en diploma

Examen

De cursus Correspondentie Nederlands wordt afgerond met een inzendopdracht (openboekexamen). Ook kun je ervoor kiezen examen te doen bij de Associatie.

Kijk voor de examenkosten van het Associatie examen bij Studieduur en kosten.

Diploma en vervolgopleiding

Nadat je de eindopdracht met succes hebt afgerond, ontvang je het LOI-diploma Correspondentie Nederlands. Doe je examen bij de Nederlandse Associatie voor Examinering en haal je hiervoor een voldoende? Dan ontvang je een officieel Associatie-diploma.

Wil je hierna verder studeren en ook teksten van anderen kunnen redigeren en meer kennis opdoen van huisstijl en de toepassing hiervan binnen de organisatie? Kies dan voor de LOI-opleiding Zakelijke Correspondentie Nederlands.

Vraag een studieverklaring aan

Is er geen examen aan de cursus verbonden, maar wil je wel een bewijs van de behaalde resultaten? Wanneer je alle opdrachten ter beoordeling hebt ingestuurd, kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 5 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 5 x € 49,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Dit heb je nodig

We gaan ervan uit dat je beschikt over het Groene boekje. Heb je dit nog niet? Houd dan rekening met een uitgave van ongeveer € 25,-.

Examenkosten

De cursus Correspondentie Nederlands wordt afgerond met een inzendopdracht. Ook kun je ervoor kiezen om het examen van de Associatie af te leggen. De kosten van dit Associatie-examen bedragen € 105,-.

De examentarieven van de Associatie kunnen wijzigen. Kijk voor de meest recente tarieven op www.associatie.nl.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.107,80 - € 1.468,17*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 561,89 - € 744,68*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,01 - € 440,06*

*Per jaar, gebaseerd op de huidige belastingschalen (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
5 x € 49,00
Studieduur
5 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 6 maart in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak