Hondentrainer

Vakgebied

Hondentrainer

Leer alles over het gedrag, lichaamstaal, honden-EHBO en de communicatie met honden. Cursus inclusief begeleiding door ervaren hondeninstructeurs.

In het kort

In het kort

Leer alles over het gedrag, lichaamstaal, honden-EHBO en de communicatie met honden. Cursus inclusief begeleiding door ervaren hondeninstructeurs.

Lesgeld thuisstudie
10 x € 89,00
Studieduur
10 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
geen

Heb je een hond die je graag beter wil leren leren trainen? Of wil je hondentrainer worden of denk je aan een eigen Hondenuitlaatservice of een carrière als hondeninstructeur? Kies dan voor de praktijkgerichte LOI-cursus Hondentrainer. Tijdens deze Hondentrainer cursus leer je alles over het (leer)gedrag en trainen van honden en het motiveren van zowel de honden als hun baasjes. Ook als je zelf geen hond hebt, maar graag meer wilt leren over deze bijzondere dieren en wellicht anderen wilt helpen met de training van hun hond, is deze hondentrainer cursus zeer geschikt!

Tijdens de hondentrainer cursus krijg je inzicht in de verschillende vormen van leren bij honden en doe je kennis en vaardigheden op voor het aanleren van nieuwe gedragingen bij honden. Denk hierbij aan basisoefeningen als “zit”, “af”, “blijf”, “plaats” en “volg”. Je leert alles over een goede relatie tussen baas en hond en komt alles te weten over de ontwikkeling van pup tot volwassen hond. Ook de lichaamstaal van honden onderling en tegenover hun baasje komt aan bod. Kortom: onmisbare kennis voor een professionele hondentrainer!

Daarom kies je voor de cursus Hondentrainer

 • Praktijkgerichte cursus.
 • Gratis praktijkdagen.
 • Inclusief lesmateriaal.
 • Inclusief begeleiding door ervaren hondeninstructeurs.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De praktijkgerichte LOI-cursus Hondentrainer is bestemd voor iedereen die een hond heeft en deze beter wil leren trainen. De hondentrainer cursus is ook een echte aanrader voor hondeneigenaren die alles willen weten over opvoeding. Ook als je anderen wilt helpen met het trainen van een hond, is de cursus Hondentrainer zeer geschikt!

Vooropleiding

Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de cursus Hondentrainer te kunnen volgen.

De cursus

Inhoud van de cursus Hondentrainer

Met de LOI-cursus Hondentrainer doe je een gedegen basiskennis op. Je kent de basis, technieken en hulpmiddelen om honden en mensen te helpen bij de opvoeding van de hond en kunt onder meer aan de slag als (zelfstandig) hondentrainer.

 • Na afloop van de cursus Hondentrainer beschik je over de volgende kennis en vaardigheden:
 • Je kent de beïnvloedingsstrategieën met betrekking tot normaal- en niet probleem gevend gedrag van honden.
 • Je kent en herkent de interactie problemen tussen geleider en hond en kunt hierop acteren.
 • Je kunt de beginselen van didactiek, instructie, feedback en evaluatie toepassen.
 • Je kunt de middelen die gebruikt worden bij de opvoeding van honden toepassen.
 • Je kent de meest voorkomende medische problemen bij honden en de consequenties daarvan voor de training.
 • Je kunt de omstandigheden die de veiligheid van geleider en/of dier kunnen beïnvloeden, benoemen.
 • Je weet wanneer je moet doorverwijzen naar een vakspecialist en kunt uitleggen wanneer dit het geval is.
 • Je bent bekend met bepaalde basisgehoorzaamheidsoefeningen en kunt deze toepassen en uitleggen aan de mens-hond combinatie.
Meer over de inhoud

De cursus Hondentrainer is opgebouwd uit de volgende onderwerpen:

De hond

In dit eerste deel van de cursus wordt o.a. ingegaan op het proces van domesticatie en je leert alles over de sociale kenmerken van honden. Ook worden de levensbehoeften van de hond besproken.

Lichaamstaal van de hond

In dit onderdeel is er aandacht voor de lichaamstaal van honden. Je leert verschillende lichaamshoudingen bij honden te herkennen en je komt te weten welke communicatie hierachter zit. Ook leer je verschillende soorten gedrag (o.a. seksueel en territoriaal gedrag) te herkennen en te omschrijven.

Ontwikkeling van de hond

In dit deel leer je alles over de verschillende ontwikkelingsfasen van de hond. Ook wordt ingegaan op de kenmerken per ontwikkelingsfase.

Leerprincipes

In dit onderdeel wordt ingegaan op de leerprincipes ‘straffen’ en ‘belonen’. Ook worden de veelgebruikte methodes ‘klassieke conditionering’ en ‘operante conditionering’ besproken. Wat houden deze methodes in en hoe leren honden precies?

Rassenkennis

Wat zijn de meest voorkomende rassen? In dit onderdeel leer je er alles over. Na afloop kun je bij de 50 meest voorkomende rassen een omschrijving geven en de herkomst, oorspronkelijke taak en rasgroep van dit ras benoemen.

Relatie mens-hond

In dit laatste onderdeel van de cursus leer je hoe je sociaal aanvaardbaar gedrag bij een hond kunt herkennen. Er wordt ingegaan op het verschil tussen opvoeden en trainen en ook ongewenst (abnormaal) versus gewenst (normaal)) gedrag komt aan bod. Ook kom je erachter hoe je een hond goed kunt verzorgen als het gaat om beweging, preventie, vacht en gebit. Verder raak je bekend met de basisbeginselen van honden EHBO en leer je hoe je moet handelen bij bijtwonden en bloedingen. Tot slot kom je alles te weten over de relatie hond-kind.

Ethologie

In dit deel van de cursus wordt ingegaan op gedragssystemen. Diverse beinvloedingsstrategieën met betrekking tot normaal- en niet probleem gevend gedrag van honden komen aan bod, en we bespreken het ‘black box model’.

Hulpmiddelen training

In dit onderdeel wordt ingegaan op beloningshulpmiddelen en correctiehulpmiddelen.

Didactiek

In dit deel van de cursus leer je wat er allemaal komt kijken bij het trainen van een hond en zijn baasje.

Medisch

We gaan in op de meest voorkomende medische problemen bij honden en de consequenties daarvan voor de training. Onder meer erfelijke en besmettelijke aandoeningen komen aan bod.

Grenzen vak/eigen kunde

Na afloop van dit laatste onderdeel weet je wanneer je moet doorverwijzen naar een vakspecialist en kun je uitleggen wanneer dit het geval is.

Inclusief lesmateriaal

Bij de cursus Hondentrainer zijn de volgende boeken inbegrepen: ‘Honden sneller laten leren’, ‘Black box methode’ en ‘Superhonden’.

Inclusief gratis praktijkdagen

De cursus Hondentrainer is inclusief twee praktijkdagen. Het bijwonen hiervan is verplicht en voor deze dagen neem je zelf je (eigen) hond mee. Tijdens de praktijkdagen oefen je je vaardigheden samen met andere cursisten onder leiding van een ervaren hondeninstructeur. De dagen vinden plaats bij DogCenter in Kerkwijk.

Examens en diploma

Examen

De cursus Hondentrainer wordt op verschillende manieren afgerond. Twee modules worden afgerond met een inzendopgave. Daarnaast doe je een extern praktijkexamen bij Dogcenter en moet je de verplichte praktijkdagen hebben bijgewoond. Succesvolle afronding hiervan biedt recht op het LOI-diploma Hondentrainer.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma en vervolgopleiding

Succesvolle afronding van de cursus biedt recht op het LOI-diploma Hondentrainer.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 10 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 10 x € 89,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Er zijn twee mogelijkheden om het examengeld te voldoen: per examen of een vast bedrag per maand. Kies je voor de laatste optie, dan profiteer je van een flinke korting.

Het examengeld bedraagt € 179,00. Wanneer je kiest voor het betalen van een vast bedrag per maand aan examengeld, profiteer je van ongeveer 25% korting en betaal je € 134,25. Hiervoor mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer kosteloos worden afgelegd.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.068,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 475,82 - € 668,72*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 940,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 256,00 - € 416,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
10 x € 89,00
Studieduur
10 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Schrijf je vóór 24 januari in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Kom naar de open dag op 28 januari of 8 februari!

Tijdens de open dagen kom je alles te weten over thuis en klassikaal studeren bij de LOI, de MBO- en HBO- opleidingen en de beroepsgerichte cursussen, en de online leeromgeving. Ook krijg je alle gelegenheid om vragen te stellen en je te laten adviseren over je studiekeuze.

Meld je aan