De opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang is opgebouwd rondom de volgende basis- en profielkerntaken.
Basiskerntaak 1: Begeleiden van kinderen bij hun ontwikkeling
Als pedagogisch medewerker biedt je kinderen een '(tweede) thuis' en begeleiding. Je hebt een ondersteunende rol bij verzorgende taken. Daarnaast zorg je voor een veilig pedagogisch klimaat. Ook inventariseer je waar de kinderen behoefte aan hebben en biedt je activiteiten aan om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Daarbij bereid je de activiteiten ook voor , kies je sport-, spel- en speelmateriaal en richt je indien nodig de ruimte hiervoor in.
Modules bij deze kerntaak:
- Pedagogiek voor de pedagogisch medewerker
- Zorg en verzorging
- Spelactiviteiten in de kinderopvang 1
- Eerste Hulp aan Kinderen
- BPV Basis Kerntaak 1
Basiskerntaak 2: Werken aan kwaliteit en deskundigheid
Je houdt je vakkennis en deskundigheid bij door het lezen van vakliteratuur en het volgen van bijscholingen. Ook lever je een bijdrage aan het bewaken en bevorderen van de kwaliteitszorg.
Modules bij deze kerntaak:
- Professioneel handelen als pedagogisch medewerker
- Kwaliteitszorg
- BPV Basis Kerntaak 2
Profielkerntaak 1: Opvoeden en ontwikkelen van het kind/de kinderen
Als pedagogisch medewerker biedt je kinderen een '(tweede) thuis' en begeleiding. Je houdt zicht op de groep en zorgt voor een optimaal groeps- en leefklimaat. Als er problemen zijn, grijp je in, je handhaaft de orde, reageert op agressie en treedt op bij ongewenst gedrag. Door voorbeeldgedrag te tonen en door zo nodig feedback te geven op gedrag en alternatieven te bespreken, lever je een bijdrage aan de uitbreiding van het gedragsrepertoire van een kind. Ook organiseer je activiteiten, maak je een plan van aanpak voor de begeleiding en zorg je voor de uitvoering van het dagprogramma. Tot slot heb je een rol bij de persoonlijke verzorging en draag je zorg voor huishoudelijke werkzaamheden.
Modules bij deze kerntaak:
- In gesprek met ouders en kinderen
- Zorg en verzorging voor de gespecialiseerd pedagogisch medewerker
- Activiteiten in de opvang
- BPV Profiel Kerntaak 1
Profielkerntaak 2: Organiseren van de werkzaamheden
Als gespecialiseerd pedagogisch werker sta je niet alleen ‘op de groep’, maar voer je ook coördinerende taken uit en begeleid je collega’s, stagiaires en vrijwilligers. Ook heb je beleidsondersteunende taken en beheertaken.
Modules bij deze kerntaak:
- Het kinderdagverblijf als onderneming
- BPV Profiel Kerntaak 2
Kerntaakoverstijgende modules
Naast de kerntaakgebonden modules volg je enkele algemene modules. De kennis en vaardigheden die je hier opdoet, heb je nodig bij alle andere kerntaken.
Modules:
- ECDL/Computervaardigheden
- Communicatie
Naast de modules die horen bij een basis- of profielkerntaak, volg je bij deze opleiding ook een aantal keuzedelen. Deze bieden een verbreding of verdieping van je kennis en maken het mogelijk om je opleiding nog beter aan te laten sluiten bij je wensen en interesses. Zo volg je bijvoorbeeld modules die aansluiten bij de vervolgopleiding die je wilt volgen of die je een voorsprong geven voor als je straks gaat solliciteren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor ondernemerschap, computervaardigheden of een voorbereiding op doorstroom naar het HBO.
Het aanbod aan keuzedelen is bij de LOI zeer ruim. Het is immers belangrijk om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een vervolgopleiding of de arbeidsmarkt.
Een overzicht van de beschikbare keuzedelen bij jouw opleiding vind je hier.
Bij deze opleiding via thuisstudie horen vier praktijkdagen. Tijdens de praktijkdagen behandelen we de praktische kant van het voeren van gesprekken, het verlenen van eerste hulp aan kinderen, het voeren van gesprekken met ouders en kinderen en pedagogiek voor de pedagogisch medewerker. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verschillende uitdagende werkvormen.
Op de praktijkdagen gaat het in de eerste plaats om zelf oefenen en daarmee vormen de praktijkdagen ook een perfecte voorbereiding op het examen en de beroepspraktijkvorming. Aan het bijwonen van de praktijkdagen zijn geen extra kosten verbonden.
Bij de klassikale opleiding zijn de praktijkdagen onderdeel van de reguliere bijeenkomsten.
Voor alle MBO-studenten die starten met een volledige MBO-opleiding, organiseert de LOI een speciale bijeenkomst, de MBO Startdag. Op deze dag maak je kennis met je medestudenten en word je snel wegwijs gemaakt in de opleiding. Hoe zit de opleiding in elkaar? Hoe pak je de studie aan? Hoe werkt de online leeromgeving? En wat komt er kijken bij de stage (BPV)? Kortom: de basis voor een goed begin en soepel verloop van de opleiding.
Onze studenten blijken de MBO Startdag zeer te waarderen. Gemiddeld geven zij een 8 als rapportcijfer aan deze dag.