HBO Energieprestaties en duurzaamheid

Vakgebied

HBO Energieprestaties en duurzaamheid
Nieuw

Het korte HBO-programma Energieprestaties en duurzaamheid leert je de energieprestaties van gebouwen optimaliseren. Opleiding inclusief vakliteratuur.

In het kort

In het kort

Het korte HBO-programma Energieprestaties en duurzaamheid leert je de energieprestaties van gebouwen optimaliseren. Opleiding inclusief vakliteratuur.

Collegegeld thuisstudie
4 x € 279,00
Studieduur
4 maanden
Type
Kort HBO-programma
Diploma
LOI Hogeschool

Energieprestaties en duurzaamheid zijn onderwerpen die steeds belangrijker worden in de bouw. Er worden immers hoge eisen gesteld aan gebouwen op het gebied van gebruiksmogelijkheden en energieverbruik. Dit korte HBO-programma gaat specifiek in op de maatregelen die genomen kunnen worden om de energieprestaties van gebouwen te optimaliseren. Ook is er aandacht voor het uitbrengen van advies op dit gebied. Een waardevolle aanvulling op de vakkennis van professionals in de bouw.

De opleiding is sterk praktijkgericht. Je doet de benodigde theoretische kennis op en past deze meteen toe in diverse praktijkopdrachten voor een optimaal leerrendement. Met het diploma van het korte HBO-programma Energieprestaties en duurzaamheid toon je aan over kennis en vaardigheden op HBO-niveau te beschikken.

Daarom kies je voor de opleiding HBO Energieprestaties en duurzaamheid

 • Geen vooropleiding vereist.
 • In korte tijd aantoonbare kennis op HBO-niveau.
 • Nu starten = snel een waardevol diploma op zak.
 • Flexibel via thuisstudie, goed te combineren met een baan.
 • Actueel en praktijkgericht programma.
 • Inclusief vakliteratuur, geen extra kosten.
 • Begeleiding door professionals met veel ervaring in de praktijk.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De opleiding HBO Energieprestaties en duurzaamheid is bestemd voor professionals die in hun (toekomstige) functie te maken hebben met optimalisatie van gebouwen en vraagstukken op het gebied van klimaat en gezondheid, geluid, energie, milieu en toekomstbestendigheid in de relatie met de installaties in een gebouw. Zo is de opleiding o.a. interessant voor wie werkt of gaat werken als BIM modelleur, calculator installatietechniek, opzichter, engineer/technicus, elektronicus, werkvoorbereider, projectleider bouw of facilitair manager. Ook wie niet in een dergelijke functie werkt, maar wel mee wil kunnen praten en beslissen over dit onderwerp, doet met deze opleiding in korte tijd waardevolle kennis op.

Vooropleiding

Voor toelating tot dit korte HBO-programma is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel wordt bij dit programma basiskennis Bouwfysica op HBO-propedeuseniveau (Inleiding Bouwfysica) bekend verondersteld en is werkervaring in de bouw gewenst.

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan


Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

De opleiding

Inhoud van de opleiding HBO Energieprestaties en duurzaamheid

De gebruiksmogelijkheden van een gebouw hangen sterk af van de prestaties op het gebied van licht, lucht, geluid en andere binnencondities. De opleiding HBO Energieprestaties en duurzaamheid gaat uitgebreid in op bouwfysische aspecten en installaties die kunnen worden toegepast. Ook energieverbruik is een zeer belangrijk onderwerp.

Na het afronden van de opleiding ben je in staat om advies uit te brengen m.b.t. duurzaam ontwerpen, energieprestaties en toekomstbestendig bouwen.

Meer over de inhoud

De opleiding bestaat uit de onderstaande modules:

Bouwinstallaties

Deze module gaat in op de relatie, integratie en invloed van installaties bij bouwkundige werkzaamheden. Daarbij komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

 • Integratie installaties in constructieve ontwerpen.
 • Elektrotechnische installaties
 • Licht- en krachtinstallaties
 • Communicatie-installaties
 • Beveiligingsinstallaties
 • Gebouwbeheersinstallaties
 • Aarding en bliksem
 • Drinkwaterinstallaties en sanitair
 • Binnenriolering
 • Zonneboilers
 • Klimaatsbeheersingsinstallaties
 • Gasinstallaties
 • Liften en rolpaden
 • Relatie installaties – EPN-waarden en bouwfysica

Bouwfysica 2

Na het afronden van deze module ben je in staat om zelfstandig een EPN-berekening woningbouw en utiliteitsbouw te laten uitvoeren en de factoren die de uitkomst van EPN beïnvloeden te duiden. Daarbij is aandacht voor de invloed van zaken als klimaat en gezondheid, geluid en installaties en voor brandwerende voorzieningen.

Basisvaardigheden projectmatig werken en adviseren

De module behandelt de benodigde vaardigheden om werkzaamheden projectmatig aan te pakken. Ook wordt ingegaan op het verkopen en implementeren van je ideeën.

Projectmatig werken:

 • Kenmerken van een project
 • Wie doet wat in een project
 • Faseren
 • Beheersen
 • Beslissen
 • Projectdocumenten
 • Samenwerken in een projectteam (incl. teamrollen)

Interne adviesvaardigheden:

 • Hoe krijg ik mijn ideeën verkocht?
 • Adviesgespreksvaardigheden
 • Omgaan met weerstand
 • Inhoud van het advies
 • Adviesstrategieën

Duurzaam bouwen

In deze opleiding worden de recente ontwikkelingen op het vlak van duurzaam bouwen aan bod zoals materiaaltoepassing, gebruik van alternatieve energiebronnen en Cradle to Cradle.

Onderwerpen zijn o.a.:

 • Toepassing van materialen
 • Isolatie
 • Energiebesparing
 • Toekomstige ontwikkelingen
 • Cradle to Cradle
 • Bestaande bouw en duurzaam bouwen.
Inclusief vakliteratuur

Alle benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen en hebt meteen alles in huis om van je studie een succes te maken.

Examens en diploma

Examens

De modules worden afgesloten met een examen en/of een praktijkopdracht. Praktijkopdrachten kun je gewoon thuis maken wanneer het jou uitkomt. Steeds meer examens zijn flexibel. Dat betekent dat ze iedere werkdag kunnen worden afgelegd op 16 locaties door heel Nederland. Je hoeft niet te wachten op een examendatum en kunt meteen examen doen wanneer jij er aan toe bent. En dat scheelt veel tijd!

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Diploma en vervolgopleiding

Succesvolle afronding van dit HBO-programma geeft recht op het diploma HBO Energieprestaties en duurzaamheid van LOI Hogeschool. Een waardevol diploma met een hoge waarde op de arbeidsmarkt!

Mogelijke vervolgopleidingen

Wil je na deze opleiding je kennis op bouwkundig gebied verbreden? Kies dan voor een van de andere korte HBO-programma's op bouwkundig gebied.

De kwaliteitsgarantie van LOI Hogeschool

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie. Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Niet voor niets heeft LOI Hogeschool als enige particuliere opleider, naast de NVAO-accreditatie van alle individuele bacheloropleidingen, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Bovendien zijn aan LOI Hogeschool verschillende lectoren verbonden. Zij onderhouden een (internationaal) kennisnetwerk zodat de opleiding gegarandeerd aansluit bij de nationale én internationale arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

NVAO Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en bij de meeste opleidingen een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

Een opleiding volgen doe je niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het vakgebied van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studeren bij LOI Hogeschool, zo werkt het

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij LOI Hogeschool studeer je in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s en de tijd die je in de opleiding steekt, kan deze opleiding sneller worden afgerond.

Studieduur: 4 maanden

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Kosten

Collegegeld

Het collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het collegegeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Collegegeld thuisstudie : 4 x € 279,00
Inschrijfkosten en dossiervorming : € 75,00 (éénmalig)

Het collegegeld is inclusief:

 • Alle benodigde vakliteratuur.
 • Begeleiding van start tot diploma.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Het examengeld voor deze opleiding bedraagt € 39,00 per maand. Hiervoor mag ieder examen dat via LOI Hogeschool wordt afgenomen één keer worden afgelegd.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Collegegeld thuisstudie
4 x € 279,00
Studieduur
4 maanden
Type
Kort HBO-programma
Diploma
LOI Hogeschool

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Tot 24 april
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 24 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Je opleiding 14 dagen op proef

Een opleiding is een belangrijke investering in je toekomst. Dat maakt het besluit om in te schrijven voor een opleiding soms ook zo lastig. Geen zorgen! Bij de LOI loop je geen enkel risico wanneer je inschrijft voor een opleiding. Je kunt je opleiding 14 dagen geheel vrijblijvend uitproberen.

Zo werkt het

Na inschrijving ontvang je het lesmateriaal thuis. Je kunt dan gewoon aan de slag en je ziet wat je gaat leren. Als de opleiding toch niet bij je blijkt te passen, om wat voor reden dan ook, dan kun je de opleiding kosteloos annuleren. Alleen de kosten voor het terugsturen van het lesmateriaal zijn voor jouw rekening.

Vragen? Bel ons!

Wil je met ons overleggen over je studiekeuze, voordat je je inschrijft? Of heb je nog vragen over een opleiding? Bel ons. Wij helpen je graag!

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00