Blogs en columns schrijven verkort

Vakgebied

Blogs en columns schrijven verkort

Verkorte cursus voor wie al schrijfervaring heeft. Inclusief korting op de uitgave van je eigen boek i.s.m. Boekscout.

In het kort

In het kort

Verkorte cursus voor wie al schrijfervaring heeft. Inclusief korting op de uitgave van je eigen boek i.s.m. Boekscout.

Lesgeld thuisstudie
4 x € 50,00 (€ 62,50) 20% korting
Studieduur
4 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Wil je in korte tijd leren hoe je op een pakkende manier blogs en columns kunt schrijven? Dan is de LOI-cursus Blogs en columns schrijven verkort de ideale keuze. Binnen vier maanden leer je onder meer hoe je blogs kunt publiceren en kom je erachter hoe je een lezerspubliek opbouwt en vast kunt houden.

Een blog of column kan eigenlijk over alles gaan, van een populair televisieprogramma tot de wereldpolitiek. Belangrijk is dat je mening er in doorklinkt. Met deze cursus leer je alles over de verschillen en overeenkomsten tussen een blog en een column, het opdoen van inspiratie, diverse schrijfstijlen en het schrijfproces. Al tijdens de cursus ga je een eigen blog opzetten en publiceren.

Daarom kies je voor de cursus Blogs en columns schrijven verkort

 • Creatieve en praktische cursus met veel voorbeelden en oefening.
 • Al tijdens de cursus ga je zelf publiceren op internet.
 • Gratis inspirerend live webcollege.
 • Tot 35% korting bij uitgave van je eigen boek (i.s.m. boekscout.nl).
Live webcolleges

Tijdens de opleiding kun je twee maal per jaar gratis deelnemen aan een live webcollege. Een live online college, waar je d.m.v. chatten direct interactie hebt met je docent en medestudenten. Je kunt live vragen stellen en reageren op stellingen. De docent en studiegenoten geven feedback. Zo leer je van je docent en studiegenoten! Onze studenten geven aan dat zij de live webcolleges een zeer waardevolle aanvulling op de lesstof vinden.

Live webcolleges

Tijdens de opleiding kun je twee maal per jaar gratis deelnemen aan een live webcollege. Een live online college, waar je d.m.v. chatten direct interactie hebt met je docent en medestudenten. Je kunt live vragen stellen en reageren op stellingen. De docent en studiegenoten geven feedback. Zo leer je van je docent en studiegenoten! Onze studenten geven aan dat zij de live webcolleges een zeer waardevolle aanvulling op de lesstof vinden.

Voor wie

Voor wie

Deze verkorte cursus is de perfecte keuze als je al een schrijfcursus bij de LOI hebt gevolgd en het je leuk lijkt om een eigen weblog bij te houden of columns te schrijven die door anderen met plezier gelezen worden.

Einddoel

Na afloop van de LOI-cursus Blogs en columns schrijven weet je je lezers te boeien en schrijf je moeiteloos een spitsvondige column of blog. Bijvoorbeeld voor je eigen weblog, het bedrijfsblad of een (lokale) krant.

Na het afronden van de cursus Blogs en columns schrijven:

 • ben je bekend met de verschillende genres en stijlen van bloggen en columns schrijven.
 • heb je inzicht in het creatieve proces van schrijven.
 • weet je waar een goede blog en column aan moet voldoen.
 • beheers je alle vaardigheden om zelf een goede column te schrijven en een blog op de juiste manier op te zetten.
 • ben je in staat kritisch naar je eigen teksten te kijken en deze te verbeteren.
 • weet je hoe je hoe je lezerspubliek kunt bereiken en hoe je ze aan je kunt binden.
 • kun je aanvullende middelen, zoals beeld en video, effectief inzetten.

De cursus

Inhoud van de cursus Blogs en columns schrijven verkort

De cursus Blogs en columns schrijven verkort van de LOI begint met de basis van het schrijversvak. Zo leer je verschillende schrijftechnieken en krijg je tips om inspiratie op te doen voor een eigen blog of column. Ook aan het herschrijven van je tekst wordt aandacht besteed. Vervolgens gaat de cursus dieper in op het schrijven van blogs en columns. Er wordt gewerkt met uitdagende opdrachten en inspirerende voorbeelden. En al tijdens de cursus ga je je eigen blog publiceren in een zelfgekozen lay-out.

Je wordt begeleid in elke fase van het schrijfproces en stuurt regelmatig een opzet in naar de docent voor feedback, waarmee je direct weer verder kunt.

Meer over de inhoud

De volgende modules komen aan bod:

Algemene inleiding

Wat is een column en wat is een blog? Welke kenmerken hebben ze? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten van een blog en een column? Dit onderdeel leert je ook al de basis over doelgroepen, publicatievormen en mogelijkheden en hoe je een breed lezerspubliek bereikt. Vragen die hierbij gesteld worden, zijn o.a:

Het ontstaan van columns en blogs

Begon het allemaal met ‘De Kronkels’ van Simon Carmiggelt of kunnen we de column nog verder herleiden? Dit deel leidt je in vogelvlucht door de geschiedenis van de column en de opkomst van internet en het blog.

Aan het einde wordt ook stilgestaan bij de toekomst van het medium.

Verschillende soorten columns

Je maakt kennis met de veelheid aan (populaire) genres binnen de column en blogs. Aan de hand van aansprekende voorbeelden krijg je een duidelijk beeld van deze verschillen en inzicht waaraan een goede column en blog moet voldoen.

Het schrijven van een column: idee en opzet

Voordat je een blog of column gaat schrijven, moet je het lezerspubliek bepalen. Schrijf je voor volwassenen, surfers, moeders? In dit onderdeel staat het publiek waarvoor je gaat schrijven centraal. Daarnaast wordt volop aandacht besteed aan het opdoen van inspiratie, hoe je blokkades voorkomt, je idee omzet in een schrijfplan en welke schrijfvormen je kunt kiezen.

Puntjes op de i, publiek en publicatie

In dit onderdeel wordt veel geoefend. Je leert kritisch te kijken naar je eigen tekst en krijgt handvatten om je opzet te herschrijven, te verbeteren en te publiceren.

Analyseren van een column

Er worden twee verschillende soorten columns geanalyseerd. Wordt de lezer meteen gegrepen? Heeft de column een pakkende ‘uitsmijter’? Hoe zou de columnist zijn column kunnen verbeteren?

Verschillende soorten blogs

De meest voorkomende blogs worden vergeleken en besproken: persoonlijk versus zakelijk, geschreven versus video, maar ook Twitter en Facebook. Daarnaast komen thematische blogs, corporate blogs, reisblogs en forumblogs behandeld. Na dit onderdeel weet je dan ook precies welke mogelijkheden je zelf hebt om een blog te starten.

Analyseren van een blog

Er worden verschillende soorten columns geanalyseerd. De opzet, samenhang en het publieksbereik worden bekeken. Hoe zou de blogger zijn blog kunnen verbeteren?

Het opzetten en schrijven van een blog

Je gaat nu nog meer zelf de slag. Je past toe wat je hebt geleerd als het gaat om het opdoen van inspiratie, de opzet van de blog, hoe je je onderscheidt van bestaande blogs. Daarnaast weet je weloverwogen keuzes te maken m.b.t. de vorm en inhoud van de blog.

Lezerspubliek aan je binden

Tot slot wordt dieper ingegaan op de onderwerpen publiek en publicatie. Zo leer je o.a. hoe je effectief gebruik kunt maken van hulpmiddelen als SEO, social media en tags om meer lezers te krijgen. Daarnaast krijg je handvatten voor het onderhouden van de blog en leer je wat je kunt doen om je blog voor lezers interessant te houden.

Inclusief live webcollege

Bij deze cursus hoort een live webcollege. Tijdens deze online les krijg je extra uitleg en heb je via chat live contact met je docent en medecursisten. Een leuke, leerzame en inspirerende verdieping van de cursus!

In het live webcollege wordt o.a. aandacht besteed aan dialogen en de opbouw van personages. Hoe zet je een goed personage neer? En wat voor vorm kun je geven aan een dialoog? Ook leer je hoe je (beter) om kunt gaan met een zogenaamd ‘writersblock’. Een verschijnsel dat iedere beginnende en ervaren schrijver zal herkennen.

Het live webcollege wordt ieder jaar georganiseerd. Ook is het meest recente webcollege altijd terug te kijken via LOI Campus.

Studieverklaring

Is er geen examen aan de cursus verbonden, maar wil je wel een bewijs van de behaalde resultaten? Wanneer je alle opdrachten ter beoordeling hebt ingestuurd, kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus flexibel volgen. Je gaat aan de slag waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.

Cursusduur: 4 maanden

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele cursus, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 4 x € 50,00 (€ 62,50)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Inspirerend live webcollege.
 • Begeleiding door een ervaren docent.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen cursusduur).
Extra voordeel voor cursisten
Tot 35% korting bij uitgave van je eigen boek

De LOI werkt samen met Boekscout.nl. Je krijgt daarom als cursist van een schrijfcursus tot 35% korting bij uitgave van je eigen columns, roman, verhaal, gedicht of autobiografie als boek!

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
4 x € 50,00 (€ 62,50) 20% korting
Studieduur
4 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Tot 24 april
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 24 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!