Restaurantbedrijf

Vakgebied

Restaurantbedrijf

De cursus Restaurantbedrijf brengt je vakkennis bij om een eigen restaurant te beginnen én runnen. Inclusief examentraining.

In het kort

In het kort

De cursus Restaurantbedrijf brengt je vakkennis bij om een eigen restaurant te beginnen én runnen. Inclusief examentraining.

Lesgeld thuisstudie
7 x € 39,00
Studieduur
7 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

De gezelligheid, sfeer en ambiance van een eigen horecabedrijf spreken veel mensen aan. Is het altijd al jouw droom geweest om een eigen restaurant te beginnen? Volg dan de cursus Restaurantbedrijf! Deze cursus is een goede en snelle manier om gedegen vakkennis op te doen. Met het diploma Restaurantbedrijf start je met succes een eigen restaurant.

Daarom kies je voor de cursus Restaurantbedrijf

 • In korte tijd een succesvolle start als horecaondernemer.
 • Inclusief examentraining.
 • Examen doen waar en wanneer je wilt.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus is geschikt voor elke toekomstige of startende horecaondernemer die zijn of haar kennis wil verbreden. Ook is de cursus geschikt voor restaurantmedewerkers die door willen groeien tot bedrijfsleider. Met het diploma Restaurantbedrijf op zak beschik je over praktijkgerichte kennis om met succes een eigen restaurant te beginnen en te runnen.

Wanneer je een eigen horecabedrijf wilt starten, moet je ook het diploma Sociale hygiëne in je bezit hebben. Wij adviseren je dan ook om in dat geval naast de cursus Restaurantbedrijf de LOI-cursus Sociale hygiëne te volgen.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Restaurantbedrijf.

De cursus

Inhoud van de cursus Restaurantbedrijf

De cursus Restaurantbedrijf behandelt de onderwerpen De horecamarkt en restaurants, Gastensoorten en gastentypen, Het gastvrijheidsconcept, Organisatie in de gastenruimte, Serveren en presenteren, Menuleer, Warenkennis, De keukeninrichting, Basiskooktechnieken, Voedingsleer en Verkoop van producten en diensten.

Als horecaondernemer moet je van alle markten thuis zijn om succesvol een restaurant in de markt te zetten en te runnen. Na de cursus weet je alles over de organisatie van een restaurant, hoe je een succesvol concept neerzet en de basiskennis van producten, menu’s en koken.

Meer over de inhoud

De cursus Restaurantbedrijf bestaat uit de volgende onderdelen.

De horecamarkt en restaurants

Deze module geeft een goed beeld van de markt waarin een horecaondernemer opereert. Hoe zit de horecamarkt in elkaar, welke bedrijfstypes bestaan er en welke soorten restaurants zijn er? Deze vragen worden beantwoord tijdens deze module. Zo wordt duidelijk welk bedrijfstype je aanspreekt en wat voor soort restaurant je wilt openen. Ieder bedrijfstype kent een eigen bedrijfsformule.

Gastensoorten en gastentypen

Om een succesvol restaurant te kunnen leiden, moet je je gasten door en door kennen. Elke type gast heeft verschillende behoeften en moet op een andere manier benaderd worden.

Het gastvrijheidsconcept

In dit hoofdstuk staat de wijze van dienstverlening centraal. Hoe zorg je ervoor dat je gast zich welkom voelt? Een gast die zich welkom voelt, komt immers terug! Welke eigenschappen moet een gastheer of vrouw hebben? Hoe communiceer je met de gasten? Ook gaan we in op de verschillende verblijfsfasen van de gast en hoe je hier als gastheer of vrouw mee om moet gaan.

Organisatie in de gastenruimte

De organisatie binnen een restaurant kan alleen vlekkeloos verlopen als het personeel goed met elkaar samenwerkt. Daarom gaan we in dit hoofdstuk in op de personele organisatie. Wie is waarvoor verantwoordelijk en hoe schep je hier duidelijkheid in? Hoe moeten de taken verdeeld worden? Ook is er aandacht voor de arbeidsomstandighedenwet en wat deze zegt over het verzuim. In dit hoofdstuk komt ook de inrichting van de ruimte aan bod. Welk meubilair past bij jouw restaurant en welke apparatuur en materialen zijn er nodig?

Serveren en presenteren

Ieder type restaurant kent een eigen manier van serveren en presenteren. In een eetcafé zal het personeel de klant op een meer informele manier benaderen dan in een restaurant dat zich op een hogere prijsklasse richt. Dit hoofdstuk bespreekt de verschillende serveermethoden die in een restaurant toegepast kunnen worden.

Menuleer

Een restauranthouder moet een aantal keuzes maken voor wat betreft het assortiment. Denk hierbij aan de soort gerechten, de hoeveelheid gerechten en of hij of zij voor eenvoudig of luxe gaat. Het assortiment moet overeenstemmen met de gekozen bedrijfsformule en aansluiten op de wensen van je gasten. In dit hoofdstuk leer je over smaken, combinaties van spijs en wijn en het opbouwen van een evenwichtig menu.

Warenkennis

Om als restauranthouder kwaliteit te kunnen leveren is het belangrijk om kennis te hebben van de te gebruiken producten. Een restauranthouder moet namelijk inkopen doen, communiceren met de kok(s) en vragen van gasten kunnen beantwoorden. Daarom gaan we in dit deel in op de producten die je kunt gebruiken. Wat wordt het meest gebruikt, welke producten passen bij het concept, hoe herken je kwaliteit, hoe zit het met transport en opslag?

De keukeninrichting

Deze module bespreekt de algemene principes achter de keukeninrichting. Daarbij is zowel aandacht voor het personeel (wat is bijvoorbeeld de rol van de chef-kok, de souschef en de chef de partie?) als voor de inventaris. Je leert om op basis van de werkzaamheden en de mensen die in de keuken werken, te bepalen wat een keuken nodig heeft.

Basiskooktechnieken

Als restauranthouder sta je meestal niet zelf in de keuken. Toch is het belangrijk om de basiskooktechnieken te kennen. Je moet het nodige van koken weten om beter aan de wensen van je gasten tegemoet te kunnen komen, met de kok te kunnen overleggen en controle te kunnen uitoefenen op de kwaliteit. In dit hoofdstuk gaan we daarom in op het kookproces, verschillende manieren om iets te verhitten of te bereiden en bereidingstijden.

Voedingsleer

Tijdens deze module komen de verschillende voedingsstoffen en de regels voor een goede voeding aan de orde. Ook gaan we in op diëten die gasten om al dan niet medische redenen moeten volgen, bijzondere voedingsgewoonten die cultureel zijn bepaald en vertellen we iets over de tafelgewoonten van buitenlandse gasten.

Verkoop van producten en diensten

Je leert bepalen hoeveel een product of dienst kost en op basis daarvan een verkoopprijs vaststellen. Daarbij is aandacht voor alle factoren die de kosten beïnvloeden.

Inclusief examentraining

Bij de cursus Restaurantbedrijf ontvang je gratis een schriftelijke examentraining. In deze training worden praktische adviezen gegeven voor het examen en de voorbereiding erop. Daarnaast krijg je nog een flink aantal extra opgaven waarin alle belangrijke onderwerpen uit de leerstof nog eens terugkomen.

Examens en diploma

Examen

De cursus wordt afgesloten met het LOI-examen Vakbekwaamheid restaurantbedrijf. Dit is een flexibel examen.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens zijn flexibel. Dat betekent dat ze iedere werkdag kunnen worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma

Het examen voor de cursus Restaurantbedrijf wordt afgenomen door de Examencommissie van de LOI. Na succesvolle afronding van dit examen heb je het LOI-diploma Restaurantbedrijf op zak. Met dit diploma begin je succesvol een eigen restaurant. Om een eigen horeca-onderneming te mogen starten, is het diploma Sociale hygiëne verplicht. Wij raden je dan ook aan om dat geval ook de LOI-cursus Sociale hygiëne te volgen.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 7 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 7 x € 39,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Er zijn twee mogelijkheden om het examengeld te voldoen: per examen of een vast bedrag per maand. Kies je voor de laatste optie, dan profiteer je van een flinke korting.

Het examengeld bedraagt € 149,00. Wanneer je kiest voor het betalen van een vast bedrag per maand aan examengeld, profiteer je van ongeveer 25% korting en betaal je € 111,75. Hiervoor mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer kosteloos worden afgelegd.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
7 x € 39,00
Studieduur
7 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 3 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak