Kort MBO Eerste hulp aan kinderen

Vakgebied

Kort MBO Eerste hulp aan kinderen

Behaal in korte tijd het officiële EHBO-diploma van het Oranje Kruis. Het korte MBO-programma eerste hulp aan kinderen is inclusief lesmateriaal en een gratis praktijkdag.

In het kort

In het kort

Behaal in korte tijd het officiële EHBO-diploma van het Oranje Kruis. Het korte MBO-programma eerste hulp aan kinderen is inclusief lesmateriaal en een gratis praktijkdag.

Lesgeld thuisstudie
2 x € 80,00
Studieduur
2 maanden
Type
Kort MBO-programma
Diploma
Oranje Kruis-certificaat

Wat moet je doen als een kind van het klimrek valt? Een bloedneus krijgt? Of zich verslikt? Wie met kinderen werkt, moet uiteraard weten hoe te handelen bij dit soort ongevallen. Met de opleiding Kort MBO Eerste Hulp aan kinderen leer je precies wat je moet doen. Deze EHBO-opleiding is een absolute must voor iedereen die in zijn werk met kinderen te maken heeft.

Deze Eerste hulp-opleiding leert je beoordelen of eerste hulp noodzakelijk is en wat de geldende richtlijnen zijn. Ook leer je kinderen en baby’s reanimeren. Tijdens de gratis praktijkdag oefen je de opgedane EHBO-kennis in de praktijk

Met het certificaat Eerste Hulp aan kinderen van Het Oranje Kruis op zak ben je prima in staat op de juiste wijze eerste hulp te verlenen. Op je werk, op straat en thuis. Na afronding van dit korte MBO-programma kun je vrijstelling aanvragen voor de gelijknamige modules, voor zover deze inhoudelijk overeenkomen.

Daarom kies je voor Kort MBO Eerste hulp aan kinderen

 • Studeren in je eigen tijd en tempo én 24/7 toegang tot LOI Campus.
 • Behaal het Oranje Kruis-certificaat.
 • Oefenen met verbandmaterialen en een reanimatiepop.
 • Inclusief gratis praktijkdag.
 • Biedt mogelijkheid tot vrijstelling bij diverse MBO-opleidingen.

Het Oranje Kruis

Doelgroep en toelating

Doelgroep

De Opleiding Kort MBO Eerste Hulp aan kinderen is bestemd voor iedereen die op MBO-niveau werkt met kinderen (of dit wil gaan doen). Denk aan een gastouder, leerkracht, onderwijsassistent of leidster in de kinderopvang. Maar ook als je bijvoorbeeld als sociaal pedagogisch hulpverlener werkt is deze module interessant.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de GGD Nederland hebben aan gastouders de eis gesteld dat zij in het bezit moeten zijn van een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan kinderen van Het Oranje Kruis, NedCert, Nikta of LPEV. Met dit certificaat voldoe je aan die eis.

Toelating

Voor de MBO-module Eerste hulp aan kinderen is geen specifieke vooropleiding vereist.

De opleiding

Inhoud van de opleiding Kort MBO Eerste hulp aan kinderen

In deze EHBO-cursus speciaal gericht op kinderen, wordt aandacht besteed aan de verschillende ontwikkelingsstadia van zuigelingen en kinderen, hun omgeving en welke maatregelen je kunt nemen om hun veiligheid te vergroten. Ook komt een aantal kinderziekten aan bod en hoe je dan het beste kunt handelen.

Daarnaast leer je hoe je moet handelen in verschillende situaties, zoals:

 • een bloeding
 • shock
 • kneuzing en verstuiking
 • botbreuk
 • tandletsel
 • oververhitting
 • koortsstuipen
 • een brandwond
Inclusief Oranje Kruis-boek

Je ontvangt het Oranje Kruis boek ‘Eerste Hulp aan Kinderen’, overzichtelijk ingedeeld en met veel foto’s die de lesstof verduidelijken.

Inclusief gratis praktijkdag

Eerste Hulp aan kinderen echt in de vingers krijgen, kan natuurlijk niet zonder oefenen. Daarom wordt bij deze opleiding een praktijkdag georganiseerd waarbij de basisvaardigheden van Eerste Hulp aan kinderen worden geoefend. Er wordt tijdens deze dag onder meer aandacht besteed aan de specifieke technieken en verbandleer en je oefent met reanimatiepoppen. De praktijkdag wordt minimaal 4 keer per jaar georganiseerd. Hoewel de opleiding 2 maanden duurt, krijg je 12 maanden lang de gelegenheid om de praktijkdag kosteloos bij te wonen.

Examens en diploma

Examens

De opleiding Kort MBO Eerste Hulp aan Kinderen wordt afgesloten met een praktijkdag waarin je verschillende handelingen moet laten zien.

Aan het afleggen van examens zijn meestal kosten verbonden. Deze vind je onder Studieduur en kosten.

Diploma en vervolgopleiding

Heb je de praktijkdag met succes gevolgd en de juiste handelingen laten zien, dan ontvang je het certificaat Eerste Hulp aan Kinderen. Het certificaat is 2 jaar geldig. Om het diploma geldig te houden ben je verplicht om een herhalingscursus te volgen.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Al onze volledige MBO-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) op grond van de WEB. Alle MBO-opleidingen van de LOI worden gecontroleerd door de Inspectie van het onderwijs en blijken keer op keer te voldoen aan alle kwaliteitseisen. Bij het onlangs uitgevoerde onderzoek naar de Staat van de Instelling, gaf de Inspectie aan vol lof te zijn over het kwaliteitsborgingssysteem. Alle MBO-basisopleidingen en korte MBO-programma’s zijn onderdeel van een volledige MBO-opleiding.

De diploma-eisen van volledige MBO-opleidingen worden landelijk bepaald en zijn vastgelegd in kwalificatiedossiers. Bij de LOI worden alle opleidingsprogramma’s van de MBO-opleidingen continu afgestemd op de meest recente eisen. Als MBO-student bij de LOI weet je dus dat je altijd een landelijk erkend MBO-diploma behaalt.

Bovendien onderhoudt de LOI intensieve contacten met het bedrijfsleven en brancheverenigingen. Zo sluiten de opleidingen gegarandeerd aan op de actuele beroepspraktijk.

Mogelijke vervolgopleidingen

Na het volledig afronden van deze opleiding kun je doorstromen naar de opleidingen:

 • MBO Onderwijsassistent
 • MBO Pedagogisch medewerker – kinderopvang
 • MBO Gespecialiseerd pedagogisch medewerker
 • MBO-deelprogramma Onderwijsassistent
 • MBO-deelprogramma Pedagogisch medewerker – kinderopvang
 • MBO-deelprogramma Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Dit korte MBO-programma biedt mogelijk vrijstelling binnen een volledige MBO-opleiding, voor zover deze inhoudelijk overeenkomen. Wel dien je aan de vooropleidingseisen van de desbetreffende opleiding te voldoen. Meer informatie hierover vind je bij de betreffende opleiding.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

Een opleiding volgen doe je niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het vakgebied van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studeren bij LOI MBO College, zo werkt het

Studieduur en kosten

Studieduur en vrijstelling

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo, dat betekent dat je afhankelijk van je persoonlijke situatie, korter of langer over de studie doet. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de studie steekt, kan de opleiding sneller worden afgerond.

Studieduur: 2 maanden

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Mogelijke vrijstellingen

Eerder behaalde diploma’s kunnen recht geven op vrijstellingen voor gelijknamige modules binnen een vervolgopleiding voor zover deze inhoudelijk gelijk zijn. Met een vrijstelling hoef je geen examen te doen voor de desbetreffende module, bespaar je studietijd en krijg je korting op het lesgeld. Meer informatie vind je bij Vrijstellingen voor volledige MBO-opleidingen en korte MBO-programma's. Neem bij vragen contact op met de afdeling Studievoorlichting: (071) 545 1234. Het is ook mogelijk om eerst een verzoek tot vrijstelling te doen voordat je je inschrijft.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand, per jaar (met 3% korting) of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 2 x € 80,00
Inschrijfkosten en dossiervorming : € 49,00 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Het examengeld voor deze opleiding bedraagt € 19,00 per maand. Hiervoor mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer worden afgelegd.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
2 x € 80,00
Studieduur
2 maanden
Type
Kort MBO-programma
Diploma
Oranje Kruis-certificaat

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Je opleiding 14 dagen op proef

Een opleiding is een belangrijke investering in je toekomst. Dat maakt het besluit om in te schrijven voor een opleiding soms ook zo lastig. Geen zorgen! Bij de LOI loop je geen enkel risico wanneer je inschrijft voor een opleiding. Je kunt je opleiding 14 dagen geheel vrijblijvend uitproberen.

Zo werkt het

Na inschrijving ontvang je het lesmateriaal thuis. Je kunt dan gewoon aan de slag en je ziet wat je gaat leren. Als de opleiding toch niet bij je blijkt te passen, om wat voor reden dan ook, dan kun je de opleiding kosteloos annuleren. Alleen de kosten voor het terugsturen van het lesmateriaal zijn voor jouw rekening.

Vragen? Bel ons!

Wil je met ons overleggen over je studiekeuze, voordat je je inschrijft? Of heb je nog vragen over een opleiding? Bel ons. Wij helpen je graag!

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00