In het korte HBO-programma HBO Bijzondere KNF-onderzoeken komen de volgende modules aan bod:
Ultrageluid
Het ultrageluidonderzoek neemt een bijzondere plaats in, omdat het gebruikmaakt van ultrageluidsgolven en daarmee geen strikt neurofysiologisch onderzoek is. Omdat ultrageluid gebruikt kan worden om bloedstroomsnelheden te meten en om echografische afbeeldingen te maken, is het ultrageluidsonderoek tweeledig; de bloedstroomsnelheid en daarmee de functie van de bloedvaten wordt onderzocht en er wordt een beeld gevormd van de wand van de bloedvaten. Binnen de KNF wordt het ultrageluidsonderzoek gebruikt voor het meten van de stroomsnelheden, en voor het in beeld brengen van spieren en perifere zenuwen. In dit onderdeel wordt allereerst de fysica van ultrageluid besproken en de techniek van het onderzoek uitgelegd. Ook wordt uitgebreid ingegaan op de hemodynamica en anatomie van zowel de cerebropetale als intracraniële bloedvaten. De toepassing van ultrageluid voor onderzoek wordt besproken voor zowel de bloedvaten als voor de perifere zenuwen en spieren.
Slaap, slaaponderzoek en slaapstoornissen
Van de slaap wordt steeds meer duidelijk hoe belangrijk het is en welke ernstige gevolgen een verstoorde slaap kan hebben op zowel het lichamelijk, psychisch als sociaal functioneren. Op steeds meer KNF-afdelingen wordt daarom onderzoek verricht naar de kwaliteit en kwantiteit van de slaap. Omdat ademhalingsstoornissen en slaapstoornissen veelvuldig samen voorkomen, is slaaponderzoek een multidisciplinair onderzoek. Dit onderdeel van de opleiding wil daarbij een handvat bieden om dit onderzoek goed te verrichten en te interpreteren. Naast uitleg over de fysiologie van slaap en ademhaling wordt uitgebreid besproken hoe polysomnografie-onderzoek goed wordt uitgevoerd. Eveneens worden diverse slaapstoornissen besproken en gerelateerd aan het polysomnografie-onderzoek.
Oogbewegingen, oogbewegingsonderzoek en evenwichtsonderzoek
Met onze ogen kunnen we zien, maar om de ogen snel op een voorwerp te richten, een bewegend voorwerp te volgen of de ogen op een voorwerp gericht te houden terwijl we zelf bewegen is een geavanceerd besturingssysteem van de ogen nodig. Als er iets mis is met dit besturingssysteem heeft dit gevolgen voor de oogbewegingen. Aan de hand van de oogbewegingen kan dus een uitspraak worden gedaan over eventuele onderliggende pathologie van het besturingssysteem. In dit onderdeel van de opleiding wordt het besturingssysteem van de oogbewegingen besproken en wordt ingegaan op de structuren die dit besturingssysteem beïnvloeden.
Al het lesmateriaal is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft geen boeken meer aan te schaffen en hebt meteen alles in huis om van je studie een succes te maken.