Naaitechnieken
In dit deel leer je de technieken en handelingen die nodig zijn om een kledingstuk te maken. Iedere les begint met algemene informatie, waarna verschillende technieken worden besproken. Je leert de basiskennis over onderwerpen als materialen, basissteken, de naaimachine en het overbrengen van een patroon.
Natuurlijk ga je de theorie ook in de praktijk brengen. In het deel Naaitechnieken oefen je eerst verschillende steken met de hand en doe je eenvoudige oefeningen met de naaimachine. Later in de cursus maak je je technieken eigen zoals het inzetten van een broekrits, het aanzetten van een kraag en het maken van een knoopsgat. Aan het einde van de cursus heb je ook technieken onder de knie, zoals het vervaardigen van een capuchon.
Patroontekenen
Je leert eerst het maken van grondpatronen en daarna leer je hoe je daarop kunt variëren en je eigen ideeën kunt tekenen. Je leert hoe je op schaal kunt tekenen, welke tekens en lijnen er worden gebruikt voor patroontekenen, hoe je de hoeveelheid stof berekent die je nodig hebt en hoe je iemand de maat neemt. Aan het eind van dit deel beschik je over een flinke stapel patronen voor verschillende soorten tassen, rokken, broeken en blouses.
Ook in het deel Patroontekenen breng je de theorie direct in de praktijk. Je begint met eenvoudige oefeningen zoals het op schaal tekenen van simpele patronen. Daarna volgen opgaven met stofberekeningen en tot slot oefeningen voor het tekenen van volledige patronen, in verschillende maten.
Bij de cursus Zelf mode maken ontvang je gratis een studiometermaatje waarmee je op eenvoudige wijze een patroon op schaal kunt tekenen!
Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.
Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.