Cafébedrijf

Vakgebied

Cafébedrijf

Erkend door Stichting Vakbekwaamheid Horeca, behaal het LOI-diploma Cafébedrijf én het wettelijk verplichte diploma Sociale hygiëne.

In het kort

In het kort

Erkend door Stichting Vakbekwaamheid Horeca, behaal het LOI-diploma Cafébedrijf én het wettelijk verplichte diploma Sociale hygiëne.

Lesgeld thuisstudie
10 x € 31,20 (€ 39,00) 20% korting
Studieduur
10 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Altijd al een eigen café of restaurant willen beginnen? Met de cursus Cafébedrijf krijg je precies die productkennis die in de praktijk van het horecabedrijf onmisbaar is. Een horecaondernemer is van alle markten thuis. Hij of zij heeft kennis van alle facetten van het vak om zo een succesvol bedrijf in de markt te zetten en te runnen. Er wordt tijdens deze cursus niet alleen aandacht besteed aan het café, maar ook aan het petit restaurant en de fastfoodsector.

Met deze cursus, die erkend is door de Stichting Vakbekwaamheid Horeca, haal je naast het LOI-diploma Cafébedrijf ook het wettelijk verplichte diploma Sociale hygiëne. Na afloop heb je kennis van alle facetten van de horecamarkt om een succesvol cafébedrijf of petit restaurant te starten.

Daarom kies je voor de cursus Cafébedrijf

 • Inclusief diploma Sociale hygiëne.
 • Erkend door de Stichting Vakbekwaamheid Horeca.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Cafébedrijf is interessant voor iedereen die een succesvolle start wil maken als horecaondernemer in het cafébedrijf. Deze cursus is een perfecte voorbereiding op het examen van de cursus Cafébedrijf van de LOI en het examen Sociale hygiëne van de SVH.

Met het LOI-diploma en het diploma Sociale hygiëne op zak bezit je de vaardigheden om een succesvol horecaondernemer te zijn en een eigen cafébedrijf of petit restaurant te beginnen.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Cafébedrijf.

De cursus

Inhoud van de cursus Cafébedrijf

De cursus Cafébedrijf bestaat uit de modules De horecamarkt, Werken in de horeca, Vaktechnische vaardigheden, Dranken, Etenswaren, Hygiëne en veiligheid en Sociale hygiëne.

Alle facetten die onmisbaar zijn voor een eigen cafébedrijf worden in deze cursus behandeld. Je leert onder meer wat goed gastheerschap is, welke dranken en etenswaren er geserveerd worden op de kleine kaart, wat de wet- en regelgeving is die de overheid heeft opgesteld op het gebied van hygiëne en hoe je veilig omgaat met apparatuur.

Meer over de inhoud

In de cursus wordt onder meer aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:

De horecamarkt

Hoe zit de markt in elkaar en waar moet je op letten om succesvol te zijn? Marketing, bedrijfsformule, horecadoelgroepen, gastvrijheid, klachtenbehandeling en commerciële kennis en vaardigheden komen allemaal uitgebreid aan bod.

Werken in de horeca

In deze module worden alle aspecten van de horecamarkt besproken. Dit zijn onderwerpen als werkzaamheden van een horecaondernemer, personeelsbeleid, verkoopbeleid en inkopen. Ook komen de arbeidsovereenkomst, de cao en de arbodienst aan de orde.

Vaktechnische vaardigheden

Als horecaondernemer is goed gastheerschap een van de belangrijkste dingen. In dit onderdeel komen daarom diverse vaardigheden op commercieel, sociaal en vaktechnisch gebied aan bod. Denk hierbij aan verkooptechnieken, het omgaan met gasten en product- en apparatuurkennis.

Dranken

Deze module geeft antwoord op vragen als hoe bier wordt gebrouwen, hoe wijn wordt gemaakt, hoe je etiketten van wijnflessen kunt lezen en hoe je gasten wijnadvies kunt geven. Daarnaast komen verschillende soorten sterke drank, longdrinks en cocktails aan bod. Maar ook alcoholvrije dranken zoals frisdranken, vruchtensap en koffie.

Etenswaren

Cafés serveren vaak niet alleen drank, maar ook eenvoudige gerechten van de zogenaamde kleine kaart. Je leert welke gerechten op de kleine kaart kunnen staan, hoe deze bereid worden, welke apparaten hiervoor nodig zijn en hoe de gerechten geserveerd worden. Denk bijvoorbeeld aan gerechten als borrelhapjes, belegde broodjes, salades en saté.

Hygiëne en veiligheid

Kennis van hygiëne is belangrijk om de gezondheid van klanten te waarborgen. Dit deel beantwoordt vragen als hoe je een bedrijfsruimte schoonmaakt en hoe je voorkomt dat producten bederven. Deze module behandelt de wet- en regelgeving die de overheid heeft opgesteld op dit gebied. Sociale hygiëne, bedrijfshygiëne, levensmiddelenhygiëne en persoonlijke hygiëne komen allemaal aan bod. Ook de veiligheid van klanten en medewerkers moeten gewaarborgd zijn. Daarom leer je hoe je veilig omgaat met apparatuur als ventilatie- en kassasystemen en wordt brandpreventie onder de loep genomen.

Sociale hygiëne

In een apart onderdeel van deze cursus leer je alles wat je moet weten om het wettelijk verplichte diploma Sociale hygiëne te halen. Het opzetten van een sociaal-hygiënisch beleid, het formuleren van gedragsregels en het instrueren van medewerkers m.b.t. het sociaal-hygiënisch beleid komen aan bod.

Examens en diploma

Examen

Het examen bestaat uit twee onderdelen: Sociale hygiëne en Basisvakbekwaamheid horeca.

Het onderdeel Sociale hygiëne wordt afgesloten met een SVH-examen (schriftelijk of via de computer). Het onderdeel Basisvakbekwaamheid Horeca wordt afgesloten met een flexibel LOI-examen. Samen met het SVH-diploma Sociale hygiëne levert dit het LOI-diploma Cafébedrijf op.

Voor het SVH examen Sociale hygiëne kun je schriftelijk (elke maand) of digitaal (dagelijks) examen doen. Aanmelden kan via de website van de SVH.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens zijn flexibel. Dat betekent dat ze iedere werkdag kunnen worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma

Het examen voor het onderdeel Sociale hygiëne wordt afgenomen door de SVH. Het examen voor het onderdeel Basisvakbekwaamheid horeca wordt afgenomen door de Centrale Examencommissie van de LOI. Samen met het SVH-diploma Sociale hygiëne levert dit het LOI-diploma Cafébedrijf op. Je bezit alle kennis en vaardigheden om succesvol een cafébedrijf of petit restaurant te runnen.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 10 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Verkort programma

Als je al in het bezit bent van het diploma Sociale hygiëne, kun je een verkort studieprogramma van deze opleiding volgen. Kies dan voor de opleiding Cafébedrijf verkort.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 10 x € 31,20 (€ 39,00)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Er zijn twee mogelijkheden om het examengeld te voldoen: per examen of een vast bedrag per maand. Kies je voor de laatste optie, dan profiteer je van een flinke korting.

Het examengeld bedraagt € 149,00. Wanneer je kiest voor het betalen van een vast bedrag per maand aan examengeld, profiteer je van ongeveer 25% korting en betaal je € 111,75. Hiervoor mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer kosteloos worden afgelegd. Dit bedrag betaal je aan de LOI.

Houd daarnaast rekening met een uitgave van ongeveer € 139,00 voor examens die door andere exameninstanties worden afgenomen. Dit bedrag betaal je aan de desbetreffende exameninstantie(s).

De examentarieven van de SVH kunnen wijzigen. Kijk voor de meest recente tarieven op www.svh.nl.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
10 x € 31,20 (€ 39,00) 20% korting
Studieduur
10 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 3 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!