Filosofie

Vakgebied

Filosofie

De cursus filosofie neemt je mee op reis door de geschiedenis van de filosofie en de bekende filosofen. Inclusief lesmateriaal en online hoorcolleges.

In het kort

In het kort

De cursus filosofie neemt je mee op reis door de geschiedenis van de filosofie en de bekende filosofen. Inclusief lesmateriaal en online hoorcolleges.

Lesgeld thuisstudie
6 x € 40,00 (€ 50,00) 20% korting
Studieduur
6 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Wat is goed? Wat zouden wij goed of slecht moeten vinden? Wat zijn wij?... Met de cursus Filosofie van de LOI ga je op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Je verdiept je in korte tijd in de geschiedenis van de filosofie en maakt kennis met bekende filosofen en hun ideeën. Daarnaast leer je denken en argumenteren. De cursus maakt je wegwijs in de wereld van de wijsgerige antropologie, ethiek en sociale filosofie. Ook niet-westerse wijsbegeerten, zoals het Taoïsme en Boeddhisme passeren de revue. Naast dit alles leert de cursus Filosofie je ook hoe je op een goede analytische en effectieve manier complexe problemen in kaart kunt brengen. Je leert verbanden te leggen met maatschappelijke thema’s én komt erachter hoe je zelf een overtuigend betoog kunt houden.

Bij de cursus ontvang je gratis het boek ‘Vatbaar voor illusies’ van Mattijs Joosten. Daarnaast vind je in LOI Campus, de digitale leeromgeving van de LOI, online hoorcolleges. Hierin wordt een bekende filosoof of theorie nader uitgediept.

Daarom kies je voor de cursus Filosofie

 • Inclusief online hoorcolleges.
 • Gratis boek ‘Vatbaar voor illusies’.
 • Leer alles over de geschiedenis van de filosofie.
 • Leer anders denken en argumenteren.

Voor wie

Voor wie

De cursus Filosofie is bestemd voor iedereen die zich wil verdiepen in de wereld van de filosofie en daarnaast wil leren argumenteren. Een ding is zeker: met de cursus Filosofie doe je nuttige kennis op waarmee je je zeker verder kunt ontwikkelen!

Einddoel

Na afloop van de opleiding Filosofie kun je onder meer:

 • een betoog analyseren en ook zelf overtuigende betogen houden.
 • een globaal beeld schetsen van de geschiedenis van de filosofie.
 • verschillende opvattingen over de verhouding tussen lichaam en geest herkennen, uitleggen en in een filosofische context toepassen.
 • binnen de verhouding van individu en gemeenschap de rol aangeven van integriteit en verantwoordelijkheid.
 • de rol en invloed van ideologieën in de maatschappij uitleggen.

De cursus

Inhoud van de cursus Filosofie

Tijdens deze filosofie cursus leer je hoe je informatie kunt structureren en interpreteren. De geschiedenis van de filosofie komt aan bod, evenals verschillende opvattingen over de verhouding tussen lichaam en geest. En wat is goed en wat zouden wij goed of slecht moeten vinden? De cursus Filosofie zet je aan het denken. Ook leer je uit te leggen wat de aard en functie is van menselijke begeerten en behoeften en wat de samenhang is tussen schaarste en behoeften.

Meer over de inhoud

De opleiding Filosofie is opgebouwd uit de volgende vijf onderdelen.

Filosofie

Na afloop van dit eerste onderdeel heb je geleerd hoe je informatie kunt structureren en interpreteren. Je weet hoe je verschillende filosofische posities ten aanzien van een vraagstuk kunt innemen en kunt daarnaast ook een betoog analyseren en beoordelen. Ook leer je hoe je zelf een logisch correct en overtuigend betoog kunt opzetten en houden.

Geschiedenis van de filosofie: een overzicht

Na het bestuderen van dit onderdeel kun je een globaal beeld schetsen van de geschiedenis van de filosofie. Je weet in welke tijd je welke filosofen en stromingen moet plaatsen. Socrates, Augustinus, Descartes, Nietzsche... Na afloop weet je precies wie dit waren en wat hun ideeën en opvattingen waren.

Wijsgerige antropologie: wat is de mens?

Wijsgerige antropologie houdt zich bezig met vragen als ‘wat is de mens? Wat is cultuur? In dit onderdeel van de cursus ga je op zoek naar het antwoord. Na afloop kun je onder meer verschillende opvattingen over de verhouding tussen lichaam en geest en de aard en functies van emoties herkennen, uitleggen en in een filosofische context toepassen. Onderwerpen die voorbij komen, zijn: dualisme, existentialisme en libertarisme. 

Ethiek: wat is goed?

Wat is goed? Wat zouden wij goed of slecht moeten vinden? Dit zijn centrale vragen binnen de ethiek. In dit onderdeel komen onderwerpen als goed en kwaad (moraal, waarden en normen, geluk en autonomie) ter sprake, evenals soorten ethiek (o.a. descriptieve en prescriptieve ethiek, utilisme) en het ‘prisoner’s dilemma’ (egoïsme, altruïsme en rationaliteit). Na afloop van dit onderdeel kun je verschillende posities ten aanzien van individuele vrijheid en collectieve verantwoordelijkheid herkennen, uitleggen en in een filosofische context plaatsen. Ook kun je binnen de verhouding van individu en gemeenschap de rol aangeven van integriteit en verantwoordelijkheid.

Sociale filosofie: wat is een rechtvaardige samenleving?

Sociale filosofie houdt zich bezig met de vraag naar het ontstaan, de zin en het wezen van de maatschappij. In dit onderdeel leer je uit te leggen wat de aard en functie is van menselijke begeerten en behoeften en wat de samenhang is tussen schaarste en behoeften. Je leert verschillende opvattingen over de oorsprong van macht en de vormen van macht herkennen, uitleggen en in een filosofische context toepassen en kunt daarnaast uitleggen wat de rol en invloed is van ideologieën in de maatschappij.

Gratis boek

Bij de cursus ontvang je gratis het boek ‘Vatbaar voor illusies’ van Mattijs Joosten. Dit boek helpt je om kritisch te denken en denkfouten, drogredenen en zelfs hele illusies te ontmaskeren. Kortom: een leuk en interessant boek om te lezen!

Studieverklaring

Is er geen examen aan de cursus verbonden, maar wil je wel een bewijs van de behaalde resultaten? Wanneer je alle opdrachten ter beoordeling hebt ingestuurd, kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.

Cursusduur: 6 maanden

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele cursus, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 6 x € 40,00 (€ 50,00)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Extra boek.
 • Begeleiding door een ervaren docent.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen cursusduur).
Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
6 x € 40,00 (€ 50,00) 20% korting
Studieduur
6 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Nu verlengd!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!