De opleiding Filosofie is opgebouwd uit de volgende vijf onderdelen.
Filosofie
Na afloop van dit eerste onderdeel heb je geleerd hoe je informatie kunt structureren en interpreteren. Je weet hoe je verschillende filosofische posities ten aanzien van een vraagstuk kunt innemen en kunt daarnaast ook een betoog analyseren en beoordelen. Ook leer je hoe je zelf een logisch correct en overtuigend betoog kunt opzetten en houden.
Filosofische vaardigheden
Dit onderdeel draait om de vraag wat filosofie nu precies is. Hoe is filosofie ontstaan? Wat is logica en hoe kun je dit toepassen in het maken van een redenering? Je zult in aanraking komen met de velden waarin filosofie is opgedeeld, met belangrijke filosofische namen en met de verschillende toepassingen van filosofie. Bovendien leer je wat de gereedschappen zijn van een filosoof. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor het schrijven van een betoog en voor argumenteren zonder drogredenen. Tot slot gaat dit onderdeel in op de valkuilen van een filosoof.
Wijsgerige antropologie: wat is de mens?
Wijsgerige antropologie houdt zich bezig met vragen als ‘wat is de mens? Wat is cultuur? In dit onderdeel van de cursus ga je op zoek naar het antwoord. Na afloop kun je onder meer verschillende opvattingen over de verhouding tussen lichaam en geest en de aard en functies van emoties herkennen, uitleggen en in een filosofische context toepassen. Onderwerpen die voorbij komen, zijn: dualisme, existentialisme en libertarisme.
Ethiek: wat is goed?
Wat is goed? Wat zouden wij goed of slecht moeten vinden? Dit zijn centrale vragen binnen de ethiek. In dit onderdeel komen onderwerpen als goed en kwaad (moraal, waarden en normen, geluk en autonomie) ter sprake, evenals soorten ethiek (o.a. descriptieve en prescriptieve ethiek, utilisme) en het ‘prisoner’s dilemma’ (egoïsme, altruïsme en rationaliteit). Na afloop van dit onderdeel kun je verschillende posities ten aanzien van individuele vrijheid en collectieve verantwoordelijkheid herkennen, uitleggen en in een filosofische context plaatsen. Ook kun je binnen de verhouding van individu en gemeenschap de rol aangeven van integriteit en verantwoordelijkheid.
Sociale filosofie: wat is een rechtvaardige samenleving?
Sociale filosofie houdt zich bezig met de vraag naar het ontstaan, de zin en het wezen van de maatschappij. In dit onderdeel leer je uit te leggen wat de aard en functie is van menselijke begeerten en behoeften en wat de samenhang is tussen schaarste en behoeften. Je leert verschillende opvattingen over de oorsprong van macht en de vormen van macht herkennen, uitleggen en in een filosofische context toepassen en kunt daarnaast uitleggen wat de rol en invloed is van ideologieën in de maatschappij.